Як здати на права без хабарів

Спочатку моя історія. Далі мої поради

Мій досвід

Всупереч розповсюдженій думці "не заплатиш - не поїдеш" (здати на водійське посвідчення без хабарів - неможливо) можу з впевненістю сказати, що це не так.

Очевидно що цей шлях складніший, але жалюче почуття причетності до корупції не дало б мені заснути. Тому для себе вирішив, що не заплачу жодної копійки хабара, вивчу всі правила та навчусь їздити до того, як сяду в своє авто.

Моя епопея тривала майже рік, навіть якщо не враховувати час від думки "хочу права" до моменту реєстрації в автошколі.

Для початку я прочесав весь інтернет в пошуках корисних порад, адекватних автошкіл, порядних інструкторів.

В кілька автошкіл ходив особисто, в кілька телефонував. Вибрав для себе оптимальний варіант. Головне зразу казати, що хочеш здати без хабарів. І як тільки чуєш у відповідь "це важко/нереально" - накивати звідти п'ятами чимдуж. Будь який натяк від інструктора/автошколи про хабарі має відлякувати, як часник відлякує вампірів.

Так само вирішив, що хочу мати права тільки для водіння з коробкою автомат, бо не бачу причини вчитись водінню на механіці.

Після того, як визначився з інструктором, дізнався в якій він автошколі працює. Автошкола направила в приватну клініку для отримання медичної довідки. Там насправді здав кров, виміряли тиск, перевірили зір та визнали придатним до водіння.

В автошколі відвідував онлайн заняття два рази в тиждень, викладач пояснював всі правили та нюанси, відповідав на всі мої питання. Паралельно тренувався здавати тести в застосунку на телефоні.

Після кількох теоретичних занять почав відвідувати практичні. Для мене нічого надто складного не було, хоча за кермом авто був вперше.

Саме тоді зрозумів, що хороший інструктор - це найважливіший момент у всьому навчанні. Якби не він, навряд чи мені вийшло отримати посвідчення водія взагалі.

Після того, як теоретичний курс закінчився, і в додатку успішно проходив 4 білетів з 5-ти, я вирішив записатись на теоретичнний іспит з водіння.

Нажаль в той час в Україні були проблеми з електроенергією (кляті москалі), тому у Сервісному Центрі МВС я тоді побував разів з 9. Ще й на самому іспиті мені дуже не пощастило з питаннями, і я його завалив на останньому питанні (17 правильних). Але 30-го грудня я здавав вдруге - і мені пощастило з питаннями. Здав без жодної помилки.

Але через те, що я затримався зі здачею теоретичного іспиту, я випав з "графіку" своєї групи в автошколі, і два місяці чекав поки для мене наберуть групу до інструктора, щоб він записував години практичного навчання.

Так само в мене були проблеми зі записом на практичний іспит, по різних, незалежних від мене, причинах. Поміж тим, я вже впевнено почував себе на дорозі. Разів 5 брав подвійні уроки водіння, щоб від'їздити маршрут, та вдосконалити навички різного виду паркування.

В день екзамену я дуже нервував, бо думав, що завалю його, як свою першу спробу теоретичного іспиту. Та все закінчилось успішно для мене, допустив всього одну помилку.

І тепер я щасливий власник водійського посвідчення.

Щасливий власник посвідчення водія

Сухі поради

- вибирати спочатку інструктора, щоб підтримав ваше бажання здавати без хабарів, і щоб здавав з вами практичний іспит (я шукав в фб групі "Права без хабарів")

- одразу скачати додаток з білетами, він доволі подібний до самого іспиту (питання ті ж, проте їх порядок та "інтерфейс" програми в СЦ МВС відрізняється)

- автошкола може порекомендувати клініку для медичної довідки (можуть зробити знижку)

- 1.5 години практичного заняття за 1 раз краще, ніж одна година

- не затягуйте зі здачею практичного іспиту, старайтесь здавати приблизно в один з групою час

- оплату іспитів та пластику можна зробити онлайн, але треба дізнатись що писати в коментарі до платежу (в інформаційному відділі СЦ), і роздрукувати платіжку

- узгоджуйте всю інформацію, яку вам дає інструктор та автошкола (дати записів в групи, терміни навчання)

- 2 заняття підряд для кращого вивчення маршруту

П.С.

Якщо маєте якісь питання чи є що додати - пишіть в коментарях.

Дочитали сюди? Поаплодуйте разок.

Здалось корисним? Ще разок.

Сподобалось? Можна і 10 😉

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Хмарохід
Хмарохід@Cloudswalker

190Прочитань
3Автори
1Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Вам також сподобається

Коментарі (8)

Вітаю! Вашу роботу опубліковано в Twitter та Facebook Друкарні.

https://www.facebook.com/drukarniaua

https://twitter.com/drukarniaua

Ви - молодець! 🫶

Вам також сподобається