Заробіток на своїй копірайтинговій агенції

Зміст

Автори зі студій копірайтингу зазвичай займаються своїми прямими обов'язками, пов'язаними з виробництвом контенту, а решту беруть на себе керівники. Виконавець зрештою отримує повне навантаження і рідко коли залишається без роботи.

Не треба бути генієм, щоб зрозуміти – цей бізнес перспективний. Само собою, щоб його втілити в реальність, доведеться докласти деяких зусиль. Про загальну послідовність дій зі створення бізнесу на копірайтингу йтиметься нижче.

Відразу слід зазначити, що будь-який бізнес (і копірайтинг не виняток) не обходиться без грошових вкладень. На кожному з етапів доведеться або вкладати кошти, або мати певну фінансову подушку безпеки, здатну підстрахувати у складний момент. Рекомендований мінімум складе 500-1000 $.

Етап перший – створення сайту

Важко уявити собі успішний комерційний проект в онлайні, який не має власного представництва. Сайт дозволить залучити клієнтів та виконавців, познайомить їх зі списком послуг, що надаються студією, розцінками, портфоліо виконавців, гарантіями безпеки та іншими важливими нюансами.

Всі ми пам'ятаємо вираз "Зустрічають по одягу ...". В онлайн-бізнесі воно є актуальним як ніколи.

Щоб не трапилося так, що відвідувач зайшов на сайт вашого агентства копірайтингу і відразу ж його закрив, доведеться ґрунтовно попрацювати над дизайном, зручністю навігації. Не менш важливим є й текстове наповнення.

Потрібні якісні тексти, що продають, що викликають у людей бажання скористатися вашими послугами. Найкраще найняти для цієї важливої ​​роботи кваліфікованих фахівців у сфері SEO.

Етап другий – набір персоналу

Найважче у бізнесі з нуля на копірайтингу, це якраз менеджмент персоналу. Якщо наймати перших-ліпших авторів, які виявили свою згоду працювати на вас, може статися будь-що.

Наприклад, типова проблема - виконавець бере великий обсяг тексту, кілька разів затягує з термінами, а потім, зрозумівши свою нездатність виконати замовлення, просто зникає (як варіант, все-таки робить роботу, але якість її залишає бажати кращого).

Підсумком нерідко стає конфлікт із замовником та підмочена репутація студії.

Перед тим, як підпускати авторів до такої роботи, рекомендується деякий час потримати їх на випробувальному терміні.

Наприклад, давати їм замовлення від свого імені, щоб потім перепродувати готові тексти через форуми та біржі статей.

Витративши деякий час на відбір і навчання копірайтерів-початківців, ви отримаєте прийнятної якості контент за гарною ціною. Обов'язки редактора/коректора та менеджера спочатку можна виконувати самостійно.

Етап третій – розкрутка та просування

Тепер, коли всі підготовчі роботи закінчені, настав час зайнятися залученням замовників. Крім просування в пошукових системах, яке є основним джерелом трафіку на сайт вашого інтернет-агентства копірайтингу, варто задуматися і про додаткові засоби:

  • Соціальні мережі. Оскільки соціальні мережі зараз популярні і відвідуються середньостатистичними користувачами по кілька разів щодня, створення власної групи/спільноти та регулярний постінг анонсів туди стане чудовим способом прорекламувати свої послуги.

  • Форуми про заробіток та SEO. На таких ресурсах часто є окремі розділи, присвячені копірайтингу та купівлі/продажу готового контенту. Багато студій копірайтингу створюють теми з рекламою своїх послуг і навіть платно закріплюють їх нагорі списку. Ефект суттєвий.

Також є сенс розглянути купівлю реклами на інших тематичних сайтах – банерну, тизерну, контекстну та інші. Ефективність того чи іншого способу просування визначається дослідним шляхом.

Назвати точні цифри не вдасться. Занадто багато чинників впливає на рівень доходу – вартість праці авторів, кількість замовників та його обсяги робіт, витрати на розкручування та інше. Список можна продовжувати безкінечно.

Власники деяких агентств копірайтингу заробляють кілька сотень доларів на місяць, а інших – тисячі та десятки тисяч.

Студії, що займаються наповненням простих сайтів, складно порівнювати з професіоналами, які пишуть тексти для великих компаній і статті для друкованих видань.

Спробуємо лише приблизно прикинути, скільки вийде заробляти студії копірайтингу у гіршому випадку:

Мінімальні розцінки на тексти (не SEO і не маркетинг) складають приблизно 30грн/1000 символів, 2-5 гривень/1000 коштують послуги коректора.

Якщо запросити у замовника прийнятні 50грн/1000, вийде 15-20 гривень чистого прибутку з кожного кілознака. Замовлення 10 тисяч символів.

Якщо врахувати, що колектив із трьох авторів за день здатний обробити близько 50к тексту, вийде близько 15$ на добу.

Як відкрити бізнес із написання текстів з нуля

Підприємництво в інтернеті розвивається: за 2021 обсяг українського ринку онлайн-торгівлі зріс на 32% і досяг 640 млрд гривень. Це означає, що сайти компаній потребують якісного контенту — для людей та пошукових систем. Компаніям на допомогу приходять копірайтери - фахівці, здатні створити з технічного завдання осмислений і приємний для читання текст.

Перевага роботи копірайтером - широкий спектр діяльності, в якій можна застосувати себе. SEO-копірайтинг, лендинги, статті в онлайн-журнали та ведення груп у соцмережах - ось невеликий список варіантів роботи для фрілансера. Мінус для новачка – високий рівень конкуренції.

Витрати та прибуток

Копірайтінг - бізнес-ідея без вкладень. Вона вимагає від вас інвестицій часу та досвіду в написанні текстів, що продають. Ви можете почати з пошуку пропозицій на сайтах роботи, групах у соцмережах та тематичних форумах. Для цього вам знадобиться портфоліо, комп'ютер та доступ до інтернету.

Прибуток копірайтера залежить від досвіду та обсягу роботи: кількості людино-годин, які він витрачає на день. Тому розкид прибутку – від 10 до 100 тисяч гривень на місяць. У середньому при стандартному восьмигодинному завантаженні досвідчений копірайтер отримує 20-30 тисяч гривень щомісяця.

Витрати на старті: приблизний розрахунок

Якщо підійти до ідеї ґрунтовно, можна створити та просувати свій сайт та паралельно вести особистий блог в одній або кількох соцмережах. У цьому випадку витрати на старті – від 40 тисяч гривень і вище:

Дозволи та документи

Копірайтинг як діяльність – це послуга. Вона не вимагає спеціальних дозволів та сертифікатів, хіба що сертифікати про проходження профільних курсів як особисту перевагу.

Може знадобитися договір для звітності на стороні замовника, але найчастіше компанія сама його надає.

Це договір цивільно-правового характеру, який регулює відносини замовника та виконавця без рядка у трудовій книжці.

Вибір приміщення та обладнання

Фріланс добрий тим, що працювати можна не виходячи з дому. Обладнайте комфортне робоче місце, де ви відчуваєте себе зручно і працюєте ефективно. А ще копірайтинг відмінно поєднується з подорожами, але це потребує високої самоорганізації.

Варіант зміни робочої обстановки для виходу із зони комфорту або особистого спілкування із замовником – коворкінг, затишне тихе кафе, тайм-кафе. Орендуйте офіс, коли зберете команду копірайтерів та програмістів для комплексної роботи над великими проектами.

Якщо замовлення вимагає погляду на текст під новим кутом, то різкий креативний поштовх може дати подорож. Не обов'язково в іншу країну, достатньо іншого району міста.

Техніку для роботи вибирайте відповідно до бюджету та цілей. Для подорожей замініть стаціонарний комп'ютер на легкий ноутбук або планшет.

Як зробити портфоліо

Часто новачок не знає, з чого почати та звідки взяти портфоліо робіт. Проста порада - зробіть його самі. Виберіть сферу бізнесу, перегляньте список компаній. Уявіть, що пишете текст однієї з них. Перед цим вивчіть теорію та рекламні жанри. Наприклад, чим відрізняється текст компанії від тексту на головну, прес-реліз від прес-пакета, що таке seo-оптимізація.

Часто замовники хочуть бачити в портфоліо досвід написання текстів саме за їхньою тематикою. Чим ширший ваш досвід, тим більше можливостей відкривається. Але можна піти зворотним шляхом: вибрати вузьку нішу та стати в ній експертом.

Як знайти замовників

Замовники до копірайтеру приходять по сарафанному радіо. Але для того, щоб воно працювало, треба постаратися самому. Починати завжди важко, але воно того варте.

Почніть шукати замовлення на сайтах Kabanchik, robota.ua, OLX, Freelancehunt та інших. Читайте та коментуйте блоги успішних копірайтерів – там часто шукають відповідального виконавця. Беріть відгуки задоволених клієнтів, розміщуйте на своєму сайті та у блозі – це створить репутацію вашому особистому бренду.

Як рекламувати бізнес

Реклама - коник копірайтера, суть його роботи. Тому прорекламувати свої послуги він має вміти.

Постійно працюйте над покращенням свого сайту, його контентом. Зробіть план статей на популярні теми, пишіть лайфхаки чи розповідайте цікаві історії з практики. Ви вбиваєте двох зайців - тренуєте склад і створюєте співтовариство навколо свого бренду.

Використовуйте контекстну рекламу, розміщуйте оголошення в соцмережах – у пабликах, де зосереджена ваша аудиторія. Пропонуйте свої послуги компаніям особисто.

Рекламний банер послуг копірайтера

Реклама вигод послуг копірайтера

Якщо кількість замовлень зростає великими темпами, настав час набирати команду. Стати редактором, який управляє аутсорсерами: знайдіть помічників, навчіть їх усьому, що знаєте самі. На себе візьміть лише перевірку текстів та спілкування із замовниками.

Отримуючи зв'язки та діючи проактивно, ви здатні побудувати серйозний бізнес — компанію зі створення та комплексного просування сайтів.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Заробіток. Крипта
Бізнес. Заробіток. Крипта@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

452.6KПрочитань
11Автори
386Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається