Напевно, щоб бути справді щасливим та насолоджуватися кожним днем життя, необхідно отримувати задоволення від своєї роботи. Очевидна істина, яку розуміють практично всі, але, чорт забирай, монетизувати хобі - не просте завдання.

Ви любите робити знімки й не проводите жодного дня без камери? Або створюєте дивовижні ілюстрації?

А чи замислювалися ви над тим, щоб перетворити своє захоплення на джерело доходу?

Не бійтеся, вам не доведеться шукати клієнтів і вести переговори. Все набагато простіше.

Можна стати автором у фотобанку й почати заробляти як фрілансер. Це заняття не вимагає багато зусиль або часу, при цьому відкриває нові можливості.

Що таке фотобанк

Для тих, хто ніколи раніше не чув про фотобанки (або стокові платформи), пояснюємо: мова йде про онлайн-платформи з бібліотеками, що містять різноманітний контент – фотографії, векторні зображення, ілюстрації, відео і навіть музику.

Ці файли доступні для придбання й використання як у робочих, так і в особистих цілях.

Вони продаються необмежену кількість разів, а їхні автори отримують винагороди (роялті) за кожне завантаження. 

Фотобанки користуються великою популярністю у комерційних компаній. Для них набагато дешевше і легше знайти якісний ліцензійний контент на стоковій платформі, аніж створювати його самостійно чи наймати професійного фотографа або ілюстратора.

Найпопулярніші фотостоки:

  1. Shutterstock. Тут розміщується відео, музика, фото. Для реєстрації потрібне схвалення адміністрацією 10 знімків, скан закордонного паспорта та адреса. Якщо 7 з 10 зображень будуть схвалені, автор приступає до роботи. Вітаються посилання на розміщення робіт в інших фотобанках. Тут дохід залежить від типу ліцензії (Monthly Subscriber Image – $0,25 до $0,38 за скачування, On Demand — від $0,81 до $2,85), кількості завантажень, розміру проданого зображення.

  2. Getty Images. Має схожі вимоги з Shutterstock, реєстрація займає близько 30 днів. Плата за продаж зображення - 15% від вартості роботи. Ця платформа користується попитом у ЗМІ, але нею незручно користуватися новачкам.

  3. Adobe Stock. Тут процедура реєстрації простіше, ніж на інших сайтах, але вивести кошти на рахунок PayPal або на аккаунт Skrill можна, якщо баланс досягає близько $50. Цінується за зручність інтерфейсу.

  4. Dreamstime. Вдалий сайт для фотографів, в якому розміщуються знімки під власним авторством. На звичайних умовах ви заробите від $ 0,68 до $3, але якщо зарекомендуєте себе як унікального автора, продажі зростають. Вартість знімка досягає близько $40 за фото. У разі відмови Ви отримаєте повідомлення з рекомендаціями, як поліпшити якість знімка. За даними американських фотожурналів, це один з кращих фотостоків сьогодні. На цьому фотостоці можна заробляти від 50 доларів на місяць.

  5. Depositphotos. Тут потрібна реєстрація, іспит. Фото приймаються у форматі JPEG / JPG, а їх формат становить 2400 x 1600 пікселів і більше. У цьому фотобанку дохід залежить від кількості завантажень і формату ліцензії (стандартна, розширена). Кошти переводяться на рахунок PayPal або доларовий гаманець Web Money.

Ваша винагорода як автора залежатиме від рівня, що визначається кількістю проданих робіт. Початковий передбачає до 500 продажів. На ньому ви отримуватимете 30% (або $0,25) від кожного продажу фотографії або картинки. Чим більше творів ви продасте, тим вищий рівень матимете й тим більшою буде ваша комісія.

Є стоки де дохід фотографа буде залежати від його рейтингового показника, також часто діють системи бонусів і акцій для авторів.

Варто розуміти, що робота з фотостоками може бути як додатковою, так і основною. Дохід буде залежати від якості світлин, їх кількості та навіть регулярності додавання. Любитель може заробляти $50-300, а професіонал – $500-2000 та більше на місяць.

Як почати роботу та що потрібно знати перед стартом

Для початку роботи на стоці вам потрібно зареєструватися на сайті, погодитися з договором публічної оферти (обов’язково ознайомтеся з ним) й надіслати свої фото на перевірку. Пройти її відносно просто. Головне, щоб знімки були якісними, без шумів і комерційно привабливими. Важливо також уважно прочитати правила роботи стоку — технічні вимоги до зображень.

Робота зі стоками — не пасивний дохід. Тут важливо систематично завантажувати новий контент, щоб вас пам’ятали алгоритми видачі. Щонайменше 50 картинок на місяць, максимуму немає. Чим більше картинок — тим більше продажів.

Однак це не означає, що треба фотографувати щодня. Ви можете готувати матеріал кілька разів на місяць і завантажувати його порціями. Головне — не зникати надовго. Гарна звичка — носити камеру із собою. Можливо, саме дорогою додому або на прогулянці ви побачите чудовий кадр.

Деякі майданчики дають новачкам перевагу у вигляді видачі їхніх робіт у топ. Тому в перші кілька місяців варто завантажувати якомога більше фото.

Важливо розуміти, що співробітники стоків перевіряють кожен кадр, і на сайти потрапляють не всі. Щоб відсіяних робіт було якомога менше, створюйте унікальні знімки гарної якости. Для цього, звичайно, не обійтися без професійного фотоапарата. Необов’язково купувати останню модель за всі гроші світу. Почати можна і з якісної вживаної камери. Коли з’явиться прибуток, ви зможете оновити обладнання.

Лайфхаки для завантаження фотографій

● Щоб збільшити дохід, зареєструйтесь і завантажуйте роботи відразу на декілька стоків (завантажувати однакові знімки на різні платформи можна за неексклюзивною ліцензією). У процесі ви зможете зрозуміти, які майданчики приносять кращий результат, і зможете сконцентруватися на них.

● Ваші знімки будуть знаходити за назвами та ключовими словами. Тому під час завантаження важливо коректно та максимально детально їх описати. Додавайте стільки ключових слів, скільки вигадаєте. Міняйте їх навіть під час завантаження схожих фотографій і аналізуйте, які слова приносять кращий результат;

● Додавайте в ключові слова не тільки опис, але й можливі сфери застосування знімків;

● Перевірити популярність ключових слів можна в Google Trends;

● Якщо ви відзняли серію з 50 фотографій схожого сюжету, то краще не завантажувати їх відразу, а розбити на частини по 5-10 штук і завантажувати раз на тиждень-місяць, чергуючи з іншими серіями;

● Коли справи підуть у гору, купіть підписку на сервіси для автоматичного завантаження фотографій на стоки. Так ви зможете економити час на завантаження, створення описів і підбір ключових слів для робіт;

● Проаналізуйте профілі успішних стокерів, знайдіть спільні характеристики: за якими тематиками вони розміщують зображення, як називають файли та які ключові слова використовують. Можливо, це підкаже вам, куди рухатися, або щонайменше принесе натхнення;

● Якщо ви завантажуєте знімки з людиною, стоки вимагають модельний реліз — документ, що дає право фотографу використовувати отримані фото з фотосесії з конкретною моделлю на свій розсуд. Він не знадобиться, якщо людину не можна впізнати за фото, — наприклад, коли зображення обрізане до носа. Однак якщо в кадрі тату, потрібно робити модельний реліз і реліз власності на тату (або просто заретушуйте його);

● Для деяких інтер’єрів теж потрібен реліз власности.

А тепер про сумне

Стоки платять в середньому від 0,25$ до 1$ за фото. Іноді більше. Залежно від умов покупки, може прилітати 2, 15, 30, 50 доларів. Але найчастіше це центи. Тому наше завдання знімати більше та краще! Добре продаються фото з людьми, але вони вимагають релізу моделей – документа з підписом, що модель не проти зйомки.

Повинен сказати відразу, що треба виявити терпіння та наполегливість. Спочатку стоки здаються дуже вибагливими. Начебто б у мене такі класні фотографії, а їх не приймають. Потім починаєш розуміти їхні вимоги.

- Жодних логотипів і торгових марок (навіть якщо їх можна розглянути під лупою, наприклад, марка взуття або напис на задньому фоні, вивіска на будівлі тощо)

- Горизонт має бути вирівняний ідеально. Багато морських знімків спочатку зарубали через обрій.

- Розмиття та "ворушка" під забороною. Переглядати фото лише на 100% збільшенні. Якщо є змазаності, одразу у брак.

- Люди в кадрі - отже потрібен реліз моделі, або вантажити як "редакційне" (editorial)

Композиції – це справа смаку. І він у всіх різний. Краще знімати просто об'єкти, їх беруть дизайнери для своїх робіт (аркуш, трактор, сокира, банан, печиво тощо), або природу або фонові зображення.

Взагалі, комерційна фотографія відрізняється від того, що і як ми звикли знімати. Потрібно уявити себе на місці дизайнера, котрий хоче купити фотографію. Часто потрібні просто стоп-кадри з життя, просто предмети, просто фонові зображення – їх намагаємося продати.

Звичайно, найкраще продаються зображення людей, щасливі особи, ділові люди у костюмах, дівчата та хлопці, які займаються спортом. Але, повторюся, потрібні релізи моделей – папір зі згодою на зйомку з телефонами та підписами. Тож я знімаю просто природу. Ти можеш спробувати, чому ні.

І, мабуть, найголовніше. Потрібне терпіння та наполегливість. Я вирішив взяти кількістю. За три роки я завантажив на шатерсток майже сім тисяч зображень. Спочатку здається, що знімати нема чого. Потім починаєш бачити предмет для зйомки у всьому.

У мене фотоапарат завжди із собою у сумці. Поїзди, заходи сонця, роса на листі, сміття в лісі, замерзлий кондиціонер на стіні, зруйнований будинок - все продається, все купують. Щось рідше, щось частіше.

Я спробував і не пошкодував. Просто отримую задоволення від процесу зйомки, і приємний бонус у вигляді додаткової копійки.

Фотостоки можуть стати джерелом як додаткового, так і основного заробітку. Головне – добре вивчити специфіку роботи, набратися терпіння, наполегливости й експериментувати. Тільки на практиці ви зможете зрозуміти, яка тематика й стиль підходять вам найбільше. Тому раджу вдосконалювати свою майстерність і не боятися пробувати щось нове.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

624.5KПрочитань
11Автори
464Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Я зацінив і надихнувся, скільки вже прочитав і передивився інфи про фото стоки .

Цього разу попробую

Вам також сподобається