Заробляємо на PR-менеджерстві у Telegram

За останні кілька років Telegram швидко набрав обертів, і його зростання тільки прискорюється. На тлі всього цього галасу канали з'являються, як гриби після дощу. І ми можемо на цьому непогано заробляти, не вклавши жодної копійки. Сам процес і двох етапів, кожен із яких кожен дуже важливий.

1. Пошук каналів для співпраці

Для початку нам потрібно знайти відповідні канали, з якими буде вигідно працювати. Для цього заходимо на tgstat і бачимо багато-багато всього. Що ж вибрати? Я раджу орієнтуватися насамперед на бізнес тематику. Так, тут вища конкуренція, але й смачний профіт. Найдорожчі розцінки на рекламу зараз у тематиці криптовалют.

При виборі каналу орієнтуємось на такі критерії:

1) Рівень залучення аудиторії, якщо простіше - показник ERR. Говорячи простими словами - ця штука показує, скільки відсотків людей читає пости в каналі. Мінімум має бути 30%. Якщо ви оберете "дохлий" канал, то навряд чи зможете продати там рекламу.

2) Ціни на рекламу. У бізнес-тематиці зазвичай ціна в 2-5 разів нижча за кількість підписників (криптовалют це не стосується, там вище в рази), це вважається нормальним. У розважальних проектах, на кшталт мемов, картинок та іншого - ціна нижча в 5-20 разів.

3) Якість аудиторії на каналі. На tgstat обов'язково заходимо до розділу "Згадки" і дивимося, де рекламувався канал. Якщо бізнес-канал рекламується у розважальних проектах, або, що ще гірше – еротиці – одразу в топку. Якщо взагалі немає згадок, то в більшості випадків краще не зв'язуватися з таким проектом, він може бути навкручений.

4) Графік виходу рекламних постів. На одних каналах може виходити щотижня, але в інших щодня. Ідеальним вважається, якщо реклама виходить максимум 4-5 разів на тиждень. Чому я ввімкнув цей пункт? Від нього залежить те, як часто ви зможете продавати рекламу та, відповідно, заробляти.

Навіщо так морочитися над якістю? Адже можна знайти лівий канал і зрубати по-швидкому!

По-перше, мені особисто неприйнятно продавати рекламу на неякісних каналах. По-друге, продаючи рекламу у хорошому проекті, ви формуєте свою лояльну клієнтську базу. Якщо їм сподобалося – вони куплять і наступного разу, якщо ви їм запропонуєте інший канал. Тобто з часом можна взагалі напрацювати базу та побудувати напівпасивний дохід. Круто так?

Окей, із цим розібралися. Їдемо далі...

Знайшли канал, як з ним домовитися та які ставити умови?

Є 2 шляхи. Або ви просите частину прибутку від поточної ціни реклами, або ж не чіпаєте її і просто націнюєте зверху. Обидва варіанти мають місце, але найвигідніше комбінувати їх. Тобто ви одночасно отримуєте % від поточної ціни + насипаєте свій інтерес зверху.

У будь-якому випадку, я вкрай не рекомендую робити понад 20% від поточної ціни, оскільки це може згубно вплинути на ефективність реклами та й взагалі ваші продажі. Тихіше їдеш далі будеш.

Щодо оплати праці – у всіх по-різному. Можна домовитися на щоденну, можна й більш тривалий термін.

2. Пошук клієнтів на рекламу

Для цього заходимо на той же tgstat та відкриваємо розділи з каналами необхідних тематик.

Порада: Не варто зациклюватися на одному, а також шукайте проекти суміжної спрямованості. Наприклад, каналу про особистісне зростання доречно запропонувати рекламу в бізнес-ідеях.

Як мінімум потрібно зібрати список із 10-20 каналів. Створюєте табличку в ексель, заносите туди лінк каналу та посилання на його адміна. Потім складаєте рекламне повідомлення і по черзі розсилаєте, підставляючи посилання таблиці.

Важливий момент. Не всі будуть ставитися до вас доброзичливо, тому не дивуйтесь блоків облікового запису. Зазвичай дають 3 дні за спам, далі погрожують збільшити термін – але у мене таких випадків не було, щоразу по 3 дні. Щоб даремно не витрачати час, чекаючи на розблокування, рекомендую зареєструвати 9-12 акаунтів. Щодня використовуємо 1\3 частину облікових записів, таким чином поки старі облікові записи чекають повернення в дію ми використовуємо ті, що вже в нормі. Сподіваюся, зрозуміло пояснив :)

Як створити потужне рекламне оголошення?

Для цього опишіть коротко переваги каналу (не дарма так ретельно обирали), чому варто замовити рекламу саме тут. Згадайте про минулих клієнтів, які у них були класні результати, скиньте відгуки. Насамкінець бажано згадати, що незабаром ціна підвищиться і пропозиція діє обмежений термін.

Можна працювати в 2 етапи, тобто не відразу пропонувати рекламу в лоб, а, наприклад, спочатку привітатись і похвалити канал. Це також непогано працює, тестуйте.

Приклад

Ви знайшли канал на 8000 людей про бізнес. Ціна реклами – 1000 грн. Ви домовляєтеся з власником, щоб скинув 200грн, в результаті вам ціна 800грн. Крім цього, ще накручує 200грн зверху, це досить скромно. На день розсилаєте пропозицію з реклами 20 каналам, з яких двоє купує. У результаті маємо 800грн на день майже без зусиль.

А що, якщо вести одразу 5 каналів? Можна заробляти 2-5к гривень на день, витрачаючи всього 3-4 години.

Висновок

Насамкінець хочу порекомендувати завести рекламний журнал, щоб фіксувати всі подробиці з реклами. Вихлоп, умови, ціна та інше. Стане в нагоді в подальшій роботі, перевірено.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

750.2KПрочитань
11Автори
566Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається