Заробляємо на трейдингу

Зміст

Багато хто починає всерйоз цікавитися трейдингом, побачивши рекламу бінарок, сигналів та іншого. Але й гадки не мають, чим відрізняється бінарка від реального трейда і з чого варто починати. А почати, звичайно ж, потрібно з азів. Саме в цьому пості ми розпишемо всі ази цього ремесла, адже справа ця аж ніяк не легка.

Передмова

Торгівлю на ринку, в будь-яких її проявах можна назвати ніяк інакше, як "управління ризиками". Основним завданням трейдера є - оберігати капітал і не давати можливим збитковим угодам перекривати прибуткові. Успішні трейдери працюють зі співвідношенням у діапазоні 60-70% прибуткових позицій / 30-40% збиткових, відповідно. Ніяких 90%-100% - це міф і маркетинговий хід, для того щоб привернути увагу нових недосвідчених людей для подальшого отримання з цього вигоди. Збиткові угоди - це невід'ємна частина роботи, прийміть це.

Заробіток на трейдингу

Тут ви дізнаєтеся, яких ситуацій варто уникати, а яких терпляче вичікувати і впевнено діяти. Зовсім не обов'язково бути в ринку 24/7, скоріше навпаки, торгувати потрібно мало, але цілитися точно в ціль.

Трейдингу можна навчитися лише в процесі реальної роботи, яку не заміниш ніяким теоретизуванням, ознайомленням з літературою з фінансових ринків і торгівлею на віртуальному рахунку.

Основи технічного аналізу

Для того, щоб зібрати максимальну кількість необхідної інформації для прийняття рішення перед входом в угоду, потрібно проводити певний глибокий аналіз потенційного інструменту (токена/монети).

Мета цього розділу - познайомити вас з таким важливим інструментом для прийняття торгових рішень, як технічний аналіз. Ви дізнаєтеся з чого він складається і як правильно його використовувати. Також у розділі буде розгорнуто тему "Індикатори", ви зрозумієте, як працює кожен з перерахованих помічників для ідентифікації точки розумного входу і виходу з позиції.

У світі трейдингу існує два яскраво виражених аналізи, які ми можемо розділити на:

Фундаментальний аналіз

Цей аналіз спрямований на прогнозування вартості інструменту на основі його фінансових показників. Простими словами - це збір відкритої внутрішньої інформації проєкту: скільки грошей у компанії, куди витратилися, яка виручка/збиток, скільки боргів і ще багато-багато термінів, які впливають на настрій учасників і, відповідно, на ціну інструменту.

У криптовалютному світі ми обділені цією інформацією, оскільки компанії та проєкти не зобов'язані законом давати повну звітність перерахованих вище даних. Тому переходимо до наступного типу аналізу, який буде особливо корисний для нас.

Технічний аналіз

На ринках триває боротьба між двома протилежними таборами: биками, які намагаються підняти ціну, і ведмедями, які намагаються зробити її якомога меншою. Оскільки кожен з таборів докладає всіх зусиль, щоб здолати протиборчу сторону, вони залишають за собою масу слідів. Користь технічного аналізу полягає в тому, що їхні дії часто повторюються. Відповідно, такий аналіз може бути дуже корисним у прогнозуванні майбутніх рухів ціни.

Простими словами: це мистецтво і наука читання цінового графіка, що дає змогу визначити, прихильники якого табору перемагають у кожен конкретний момент.

Цінові графіки

У ціновому графіку за горизонтальною віссю приємно відкладати час, а за вертикальною - значення котирування даного інструменту.

Цінові моделі в трейдингу - TradingInfo

Кожна точка на графіку несе інформацію про зміну ціни протягом певного періоду часу. Як правило, ця інформація містить у собі чотири важливі пункти:

  • ціну відкриття (open, ціна інструменту на момент початку даного часового періоду);

  • найвищу ціну (high, максимальне значення, досягнуте ціною протягом даного часового періоду);

  • найменшу ціну (low, мінімальне значення, досягнуте ціною протягом цього часового періоду);

  • ціну закриття (close, ціна інструменту на момент закінчення даного тимчасового періоду) або поточну ціну (якщо даний часовий період ще не закінчено).

Які графіки використовуються під час роботи з крипто-інструментами

Лінійний графік

Графік, де крива, що з'єднується через певні точки в заданій системі координат (здебільшого за закриттям - close, на момент закінчення цього часового періоду) заведено називати лінійним.

Для трейдерів лінійний графік виявився недостатньо інформативним через відсутність обов'язкових даних, таких як: open, high, low. Перевагою цього виду графіка є відсутність шуму, що допомагає ідентифікувати напрямок ціни та її важливі рівні. Роботу з лінійними графіками буде надано в розділі "Визначення трендів, каналів, діапазонів цін, входи/виходи, робота з різними таймфреймами" (див. розділ - Покрокове керівництво аналізу).

Свічковий графік

Елементами графіка цього типу є так звані "японські свічки". Кожна свічка являє собою прямокутник, вертикальні грані якого паралельні осі цін, а горизонтальні, відповідно, - осі часу. Цей прямокутник називають тілом свічки. До середин верхньої і нижньої граней цього прямокутника можуть примикати відрізки, які мають назву тіней.

Масштаби графіка

Масштаб осі часу може мати різні значення, які прийнято називати інтервалами або таймфреймами. Насамперед вам варто навчитися читати денні - 1D (де одна свічка = 1 день) і тижневі 1W (де одна свічка = тиждень) графіки з тим, щоб визначити наявність довгострокової тенденції. Потім - годинні та хвилинні. Хвилинні графіки зазвичай використовуються виключно для максимально точного входу в позицію і тільки після того, як отримано сигнали з більш тривалих часових масштабів (докладніше див. розділ "Комбінування різних таймфреймів").

Лінії підтримки/опору

Рівні підтримки та опору - це ключові рівні цін, на яких продавці або покупці входять у ринок із достатнім обсягом для того, щоб зупинити або розвернути рух ціни. Ці рівні цін застосовуються трейдерами для визначення того, хто з найбільшою ймовірністю входитиме в ринок - покупці чи продавці. Лінії підтримки і опору будуються за мінімумами і максимумами або низами піками цін, відповідно.

Визначення цих рівнів є одним із ключових правил технічного аналізу. Хоч би якою це була банальна вправа, її корисність та інформативність під час ухвалення торгових рішень складно порівняти з будь-яким іншим індикатором для аналізу поведінки ціни. Ці рівні мають магнітний ефект, який має властивість притягувати до себе ціну.

Опір

Під час руху вгору ціна впирається в "стелю", тобто досягає тієї точки, в якій рух зупиняється і відбувається розворот.

У цій точці в ринок входять продавці. Вони входять у ринок з об'ємом, який дає їм змогу перехопити перевагу у покупців і зупинити подальше зростання ціни.

Коли це відбувається, то під тиском продавців рух ціни вгору, ймовірно, припиниться.

Якщо ціна знову повернеться до вже сформованого рівня опору, то продавці з найбільшою ймовірністю знову входитимуть у ринок, намагаючись розвернути ціну вниз.

Підтримка

Підтримка - це рівень ціни, за якого в ринок входять покупці.

Під час руху вниз ціна впирається в "підлогу". У цій точці в ринок входять покупці з об'ємом, який дає їм змогу перехопити перевагу у продавців і зупинити подальше зниження ціни.

Коли це відбувається, формується рівень підтримки. Підтримку можна використовувати за аналогією з опором з тією різницею, що на цьому рівні слід відкривати довгу позицію і закривати коротку позицію.

Робота з рівнями

Хочу уточнити, що не завжди рівні підтримки і опору можуть позначатися тонкими лініями, від яких ціна або впирається і відскакує, або пробиває їх і рухається далі. Для того, щоб не плутатися і ринок нас обманював менш часто раджу визначати ці рівні діапазонами.

Це дає вам можливість не довіряти якійсь конкретній ціні, яку ви позначили як важливий рівень, а перевіряти свою ідею в ширшому діапазоні. Криптовалюта відома своїми гнотами/тінями, які дають хибні сигнали і часто вибивають стоп-накази учасників.

Міцність рівня часто визначається кількістю часу, за який ціна "прилипала" до нього. Чим довше і частіше ціна перебуває і відбивається від певного рівня, тим він сильніший.

Які бувають рівні

Для додаткової ідентифікації рівнів за їхньою силою і масштабом часу - можемо розбити їх на дві категорії:

  • глобальний рівень

  • локальний рівень.

Позначати глобальні рівні зручніше на більш масштабних графіках, таких як 1D (денний), 12H (12-годинний), іноді можна знайти сильний рівень на 1W (тижневому графіку).

Локальні рівні слід шукати на менших таймфреймах, таких як 4H, 3H, 2H, 1H, 30M. Вони можуть бути особливо корисними при відловлюванні дрібних коливань ціни всередині дня.

Пробої

Найпопулярнішим підтвердженим сигналом для ухвалення рішення для входу/виходу з угоди є пробої рівня. Можемо розбити їх на три категорії:

  • пробій рівня breakout/breakdown

Найчастіше пробої супроводжуються сильними обсягами, у більшості випадків відбувається short squeeze. Short squeeze - це досить часте явище на ринках, де можна торгувати і вгору, і вниз. Це той момент, коли ведмеді закривають свої короткі позиції шляхом купівлі і роздувають ціну вгору.

Поясню, коли ми здійснюємо трейд на підвищення, ми спочатку купуємо, потім продаємо, коли на зниження, відповідно, спочатку продаємо, потім купуємо.

Ситуація зі сквізами у напрямку long відбувається точно так само, з точністю навпаки.

  • відбій від рівня

Відбої з'являються, коли покупці, або як їх ще називають "Бики", не можуть або просто не хочуть купувати актив, вони як велосипедисти, які їдуть в гору, і в якийсь момент слабшають і котяться назад. Такий зворотний рух називається "Відкат". Таку ж аналогію можна навести і з продавцями "Ведмедями", які не можуть або не хочуть продавати актив.

  • помилковий пробій

Ця ситуація підтверджує, що на ринку не все так гладко і зрозуміло, як може здатися. Необхідно правильно виставляти рівні. Якщо ви робите це неправильно, то захлинетеся в помилкових пробоях, вони будуть постійні. Найчастіше помилкові пробої пускають для того, щоб витрусити з ринку слабких гравців, вмотивувавши їх вийти за стоп-лоссом.

Рівні підтримки та опору в трейдингу - TradingInfo

Як опір стає підтримкою (Re-test - ретест)

Ціна пробиває рівень підтримки або опору, коли одна зі сторін отримує перевагу. Коли ціна прориває підтримку або опір, часто відбувається так, що ціна повертається на рівень прориву, а потім продовжує свій рух у зворотному напрямку. У цьому випадку підтримка стає опором, і навпаки, опір стає підтримкою.

Breakout and Retest Strategy in Forex - Useful Trading Tips | FXSSI - Forex  Sentiment Board
Пробій рівня (breakout), Повернення до рівня і продовження руху (Re-test)

Трейдери, які продали свої активи на рівні опору, зазнаватимуть збитків, тому що ціна продовжуватиме зростати. Коли ціна повернеться до попереднього рівня опору, трейдери з короткими позиціями закриють свої збиткові позиції, посилюючи тиск покупців на ринку.

Трейдери, які не увійшли в ринок, також відкриватимуть довгі позиції на цьому рівні ціни, сподіваючись на зростання ціни. Таким чином, ціна продовжуватиме зростати під додатковим тиском покупців. Колишній рівень опору стає рівнем підтримки.

Значимість рівнів підтримки і опору залежить прямо пропорційно від:

  1. Величини таймфрейму

  2. Кількості разів тестування

  3. Значення обсягів під час тестування

  4. Тривалості

Завдання

Для закріплення інформації виберіть топ-5 монет, які знаходяться на ресурсі Coinmarketcap, і позначте на них глобальні та локальні (Для зручності рекомендую відображати їх різним кольором) рівні підтримки та опору.

Патерни

Паттерн у перекладі з англійської означає "шаблон". Це тактична ситуація на ринку, яка дає суттєві шанси на рух ціни в чітко визначений бік.

За роки існування біржових ринків було виділено низку класичних графічних патернів, які дають змогу досить точно спрогнозувати майбутній рух ціни. Якщо у вашій торговій ідеї присутній тест певної технічної фігури - це підвищує шанси на її успіх. Використовувати цей аналіз у торгівлі досить просто - потрібно знати сам патерн і наслідки його появи - продовження тренду або розворот. Відкривати угоду потрібно після закриття останньої свічки патерну, щоб уникнути помилкового сигналу.

У цьому розділі буде наголос на свічкові комбінації, графічні розворотні моделі, моделі продовження, які ситуації найчастіше виникають на криптовалютному ринку.

Як розуміти свічкові патерни?

Усі розворотні патерни по суті однакові. Щоразу, коли будь-який з них формується в тренді, вони означають потенційне закінчення поточної тенденції.

Бики та ведмеді

Ведмежа свічка утворюється, коли у ведмедів більше сили, ніж у биків. Якщо ведмеді мають більше сили протягом тривалого періоду часу, ви побачите ведмежий тренд.

Бики та ведмеді

Тепер уявіть, що в низхідному тренді утворюється невелика свічка з короткими тінями. Це означає, що на ринку виникає невизначеність.

Бики та ведмеді

Якщо ви відкриєте книгу або веб-сайт, які спеціалізуються на торгівлі свічками, ви, найімовірніше, знайдете десятки різних свічкових патернів. На мою думку, ви не повинні намагатися запам'ятати їх. Це може навіть зашкодити вашій торгівлі, якщо ви будете зациклені на пошуку окремих свічкових моделей.

З принципами, наведеними нижче, ви зможете інтерпретувати 90% усіх цінових графіків, і вам не доведеться запам'ятовувати будь-які штучні формації.

Свічкові комбінації

Першим активним розповсюджувачем аналізу японських свічок став Стів Нісон. Раджу до прочитання його книгу - "Японські свічки: графічний аналіз фінансових ринків".

Свічкові моделі являють собою комбінацію ринкових барів від 1 до 5 штук, які прогнозують подальший рух на ринку.

Розглянемо основні приклади:

Читання свічкових графіків
Свічкові патерни в трейдингу: як їх використовувати у своїй торгівлі? —  ITstatti.in.ua
Свічкові патерни в трейдингу: як їх використовувати у своїй торгівлі? —  ITstatti.in.ua

Як це використовувати і як ідентифікувати поясню на прикладі двох основних свічкових патернів:

  1. Доджі/молот

Цю формацію також називають "пін-бар". Ідея моделі така сама, як і в попередньому паттерні, тільки найчастіше ми можемо побачити її біля рівнів підтримки та опору. Дивимося приклад:

  1. Поглинання: бичаче/ведмежеве

Сенс цієї формації полягає в тому, що рух попередньої свічки повністю поглинається наступною. Це сигналізує про зміну локальної тенденції. Розглянемо приклад на графіку:

Свічковий аналіз чудово відіграє, якщо його пов'язувати з графічними фігурами і технічним аналізом загалом. Не варто зациклюватися і вчити абсолютно всі свічкові патерни, достатньо лише розуміти їхній принцип роботи, оскільки всі вони схожі, і розуміти поточний настрій ринку.

Графічні фігури

Порівнюючи свічкові патерни з графічними фігурами технічного аналізу, можна відзначити, що свічки показують нам більш короткострокову перспективу можливого руху ціни в ту чи іншу сторону. Фігури водночас дають нам можливість зазирнути трохи далі.

Технічний аналіз, сам по собі, не є точною наукою. Це означає, що якщо ви ідентифікували на графіку якусь фігуру, то ціна не обов'язково рухатиметься в напрямку, зазначеному нею. Тобто, ми розглядаємо це більше як мистецтво, ніж науку.

Фігури технічного аналізу діляться на дві категорії:

  • Фігуру продовження тренда. Тут варто було б почекати закінчення корекції і відкрити угоду за старим напрямком руху ціни, щоб заробити.

  • Фігуру розвороту тренда, яка утворюється на верхньому або нижньому піку. Знову-таки нам відомо, що потрібно робити - відкривати ордер проти старої тенденції.

Спочатку розглянемо найпоширеніші патерни на криптовалютному ринку, потім перейдемо до всього списку необхідних ситуацій, які мають бути в арсеналі будь-якого трейдера.

Трикутники

Технічний аналіз розрізняє 3 види трикутників:

  • "Висхідний" трикутник (ascending triangle) - верхня межа трикутника утворює горизонтальну (або майже горизонтальну) лінію опору, нижня межа трикутника має висхідний нахил. Амплітуда коливань усередині трикутника знижується.

Вважається, що після формування висхідного трикутника здебільшого курс валюти пробиває верхню його межу, тому відразу за верхньою межею трикутника зазвичай встановлюють відкладені ордери на купівлю.

  • "Низхідний" трикутник (descending triangle) - нижня межа трикутника утворює горизонтальну (або майже горизонтальну) лінію підтримки, верхня межа трикутника має спадний нахил. Амплітуда коливань усередині трикутника знижується.

Вважається, що після формування спадного трикутника в більшості випадків курс валюти пробиває його нижню межу, тому відразу під нижньою межею трикутника зазвичай встановлюють відкладені ордери на продаж.

  • У разі "симетричного" трикутника (symmetrical triangle) амплітуда коливань, що скорочується, може призвести до прориву курсу як донизу, так і вгору. Цей вид трикутника з'являється частіше, ніж висхідний або низхідний.

Попри те, що симетричний трикутник вважається нейтральною моделлю, тобто такою, що не має власного орієнтира напряму, на сильному тренді він усе ж таки з більшою ймовірністю буде прорваний у напрямі початкового тренда.

Правила роботи з трикутниками

  1. Торгувати всередині трикутника небезпечно.

  2. Для того щоб уникнути входу в ринок на хибному прориві однієї з меж трикутника, переважно слід чекати закриття свічки, яка прорвала межу. Якщо ціна закриття свічки виявляється за межами трикутника, то відбувається вхід у ринок у напрямку прориву, якщо всередині трикутника, то прорив вважається помилковим.

  3. У міру руху ринку всередині трикутника обсяг має знижуватися. Під час прориву обсяг, навпаки, має помітно зрости. Якщо ціни після прориву кордону намагаються повернутися назад, то щоб модель була вдалою, це повернення має відбуватися на обсязі, який знижується.

Основні технічні фігури і робота з ними

Крім трикутників, на графіках можна побачити інші часто повторювані фігури технічного аналізу. Раджу вивчити їх і знайти кожну на внутрішньоденних графіках. Це значно прискорить ваше навчання і допоможе швидко орієнтуватися при формуванні однієї з них.

Наведу кілька прикладів патернів для кращого сприйняття:

Яких ситуацій слід уникати

Ринок не завжди надає можливості з підвищеними шансами на успіх. Ви маєте бути як снайпери - терпляче вичікувати свої ситуації, в яких буде чітко обмежений ризик і видно цілі. Вищезазначені патерни та ситуації відбуваються не щодня.

Це абсолютно нормально, якщо ви просиділи перед графіком цілий день і не зробили жодного трейда.

Трейдинг - це гра ймовірностей, ваше завдання діяти тоді, коли цих ймовірностей достатньо для того, щоб ризикувати грошима. Уникати зайвих рухів - це теж невід'ємна навичка.

Ціновий графік не завжди логічний і легкий для аналізу. Здебільшого графіки виглядають хаотичними і незрозумілими, саме цього слід уникати, інакше ваша торгівля нічим не відрізнятиметься від казино або гемблінгу.

Уникайте угод, якщо:

  • price action - рух ціни виглядає хаотичним

  • немає явних зон підтримки та опору

  • ви не можете ідентифікувати жодної графічної фігури на чарті

Приклади:

На цьому поки все. Далі буде…

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

624.1KПрочитань
11Автори
464Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається