Застрибнути на хвилю: як придумати рекламну кампанію з мінімальним бюджетом

Навіть якщо немає значного бюджету на рекламу, ви все одно можете організувати ефективну кампанію з мінімальними вкладеннями. Алгоритми роботи соцмереж і механіка поширення інформації дозволяють це зробити. Які прийоми для цього можна використовувати, розповідає керівник маркетингового агентства.

Багато невеликих компаній використовували підняті корпораціями маркетингові хвилі для збільшення продажів і впізнаваності бренду. У цій статті я постараюся систематизувати знання і навички та розповім про корисні сервіси, які дадуть змогу ефективно використовувати існуючі рекламні кампанії у своїх цілях.

Порада перша: розпізнайте і використовуйте тренд

Найлегше причепитися до вірусно зростаючого тренду і слідом за флагманом отримати профіт для своєї компанії. Але як у такому разі розпізнати зародження тренду і зрозуміти, до яких креативів варто "приєднуватися"?

Досвідчені маркетологи відчувають, що може стати вірусним сюжетом. Мені було зрозуміло, що тенденцію "Барбіленду" та її естетику можна адаптувати і використовувати ще до прем'єри фільму. Але навіть не володіючи професійним чуттям, можна виявляти тренди, що зароджуються. Як це зробити?

  • Зверніть увагу на інститут кольору Pantone, який щорічно обирає кольори року. Їх ми дійсно бачимо в найрізноманітніших галузях, від моди до предметного дизайну і серіалів. Експерти Pantone аналізують масив культурних даних, дивляться нові виставки і кінопрем'єри і потім обирають відтінок, який відображає настрій майбутнього року.

Головним кольором 2023-го оголосили Viva Magenta ("Хай, Барбі!"). Прогнози Pantone зазвичай збуваються, тож варто взяти їх на замітку;

  • Дивіться за великими брендами, які формують тенденції. У випадку з кольором року і барбікором не випадковий збіг, що всі відтінки рожевого були на подіумах цього сезону. Zara випустила капсульну Барбі-колекцію і відкрила магазини формату pop-up в Парижі та Нью-Йорку. Зайшовши в магазин, покупці опиняються в Барбі-інтер'єрах у натуральну величину. До послуг відвідувачів також тематичні примірочні та автомат-кіоск.

Знову ж таки, два мегаполіси обрано не випадково - це лідери фешн-індустрії з найбільшою кількістю блогерів, які кинулися в Zara робити огляд трендових колекцій. Усьому світу залишалося тільки з цікавістю спостерігати за цим і ставити лайки. Компанії, що працюють у різних нішах (Nyx, C&A, Aldo, Forever 21, Balmain, Versace та ін.) також зробили ставку на впізнавану рожеву тему;

  • Спостерігайте за лідерами думок і блогерами у своїй сфері. І при створенні контенту дивіться на контекст соцмереж. Так можна тренувати навичку виявлення трендів.

  • Використовуйте аналітику. Наприклад, сервіси аналітики трендів культурного і соціального контексту. Це, наприклад, Trend Hunter - найбільша і найпопулярніша у світі "спільнота" трендів. Тут можна знайти потрібну добірку і дані у вашій ніші;

  • Звуки в соцмережах теж бувають трендовими. На цьому зараз невеликі акаунти можуть безкоштовно набрати собі аудиторію. Під час створення відео клікніть на аудіодоріжку, щоб з'явилася позначка зі стрілочкою "в тренді". Цікаве для користувачів відео соцмережі просуватимуть і показуватимуть більшій кількості користувачів;

  • Слідкуйте за мемами. Вони також відображають актуальний контекст. Це один з інструментів вірусного контенту, і важливо вміти адаптувати його під свій продукт.

Яку користь отримує той, хто осідлає хвилю? Механіка може бути такою: припустімо, експерт або бренд створили емоційне відео за мотивами актуального фільму, адаптувавши під свою нішу, і воно потрапляє в рекомендації інсти. Його дивляться близько мільйона людей, 100 тисяч ставлять лайки, близько 5 тисяч підписуються на акаунт. Потім вони "прогріватимуться", і врешті-решт частина з них купить продукт або послугу.

Саме на такий ефект розраховують багато компаній, які вирішили використати тренд того ж "Барбіленду". Причому це бренди з абсолютно різних галузей. Ось кілька прикладів, які показують, що будь-яку тенденцію можна адаптувати під різні сфери бізнесу:

  • H&M і його нова колекція одягу;

  • численні приклади зі студіями манікюру;

  • компанія Lush і колекція "Барбі-косметики";

  • у сфері фастфуду відзначилися Burger King, а деякі навіть випускали рожеві хінкалі.

Усі ці компанії створили трендовий продукт, яким користувачам захотілося ділитися в соцмережах. Так вони без додаткових вкладень у трафік проінформували аудиторію про свої товари.

Порада друга: переймайте успішний досвід

Іноді не варто винаходити велосипед - можна просто подивитися, які прийоми виявилися корисними для іншої компанії. Їх можна повторювати знову і знову, і вони не втратять актуальності. Головне - цікаво для вашої аудиторії адаптувати їх і залучити людей.

Хрестоматійним можна вважати приклад зі Starbucks, який запропонував користувачам під хештегом #RedCupArt створити дизайн сезонної різдвяної склянки. Бренд публікував цікаві малюнки в сторіс акаунта і навіть розмістив у стрічці на сторінці бренду.

Клієнтам сподобалося відчувати себе причетними до створення чогось нового. У результаті цей прийом використовують й інші кав'ярні. На щастя, свят у нас багато, а інфоприводи можна навіть створити самостійно.

Один із нещодавніх кейсів - реклама бренду сумок Jacquemus. Компанія в ролику використовувала гігантські сумки Bambino Bag, які роз'їжджали вулицями Парижа як громадський транспорт. У реальності ніякі сумки Парижем не їздили - це було 3D-відео. Бренду реклама обійшлася в $6000.

Ролик завірусився. Знаю, що один магазин косметики в точності повторив ролик Jacquemus, замінивши зображення гігантських сумок на брендовані пакети. Відео зробив фрілансер за 15 тис. гривень, і за рахунок вірусної реклами воно багаторазово окупилося і принесло нових клієнтів.

Порада третя: не повторюйте чужих помилок

Начебто, це банально, але скільки компаній спотикаються саме на цьому! Досить часта історія, коли керівник каже: "Давайте запустимо контекстну рекламу?" - навіть досвідчені співробітники рекламного відділу починають готувати стратегію і обговорювати деталі з таргетологом. І не кожен фахівець замислюється, а чи потрібно це його компанії, що вона отримає? Багато хто витрачає час і ресурси на неефективні активності, замість того щоб попередньо провести детальну аналітику.

Але як зрозуміти, що гіпотеза, найімовірніше, не спрацює і обернеться зайвими витратами? Для цього є кілька корисних сервісів, які дають змогу аналізувати успішність рекламних кампаній у вашій ніші, дивитися, що роблять конкуренти, і оцінювати обсяг цільової аудиторії. А отже, не повторювати чужих помилок. Ось основні з них:

  • Telemetr - сервіс глибокої аналітики телеграм-каналів. Можна перевірити, як просуваються канали конкурентів, бачити всі зміни, відстежувати ефективність рекламних кампаній і підбирати канали для розміщення;

  • Adheart - підбере і покаже найцікавіші креативи конкурентів, допоможе в плануванні та оцінці майбутньої рекламної кампанії. Плюс, сервіс дає змогу бути в курсі стратегії конкурентів;

  • Ads Library (сервіс Meta) - покаже всі креативи або відео з різними рекламними пропозиціями. Він допоможе спланувати кампанію, вивчивши, як просуваються конкуренти.

Насамкінець перелічу основні рекомендації зі створення рекламної кампанії, щоб потрапити в тренд:

  1. Розвивайте '“надивленність”, і ви будете передбачати зародження трендів. Звертайте увагу на те, що роблять великі бренди. На актуальні події, кольори та звуки. Використовуйте аналітику і стежте за мемами;

  2. Використовуйте досвід компаній, які вже створили успішні рекламні креативи. Можливо, адаптувати їх під себе буде нескладно.

  3. Ретельно вибирайте інструменти і не повторюйте чужих помилок. До запуску рекламних кампаній оцінюйте ефективність подібних у конкурентів, використовуючи спеціальні сервіси.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

615.1KПрочитань
11Автори
461Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається