Зменшення державних запозичень Великобританії підвищує перспективи зниження податків,- Dr.Kryvopust

За словами аналітиків, нижчі, ніж очікувалося, державні запозичення минулого місяця збільшили ймовірність скорочення податків у бюджеті.

За даними Управління національної статистики (ONS), запозичення – різниця між витратами та податковими надходженнями – у грудні скоротилися до 7,8 мільярда фунтів стерлінгів.

Відсоткові виплати різко впали через швидке зниження інфляції.

Аналітики кажуть, що останні дані можуть дати канцлеру більше можливостей для зниження податків.

Виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі минулого тижня, Джеремі Хант натякнув, що хоче знизити податки.

Це підвищило очікування, що він спробує зробити це в бюджеті в березні, напередодні загальних виборів, які очікуються пізніше цього року.

Обсяг запозичень у грудні був на 8,4 млрд фунтів менше, ніж роком раніше, і став найнижчим показником за місяць з 2019 року.

Виплати відсотків за державним боргом скоротилися до 4 мільярдів фунтів стерлінгів, що на 14,1 мільярда фунтів стерлінгів порівняно з груднем 2022 року.

Цьому сприяло падіння інфляції минулого року. Відсоткові платежі уряду прив'язані до показника інфляції за індексом роздрібних цін.

Рут Грегорі, заступник головного економіста Великої Британії в Capital Economics, сказала, що кращі, ніж очікувалося, цифри за грудень дадуть канцлеру «трохи більше простору для хиткості для великого передвиборчого сплеску у весняному бюджеті 6 березня».

Дані ONS показали, що запозичення за дев'ять місяців до грудня 2023 року становили £119,1 млрд. Хоча це на 11,1 мільярда фунтів стерлінгів більше, ніж за той самий період минулого року, це було менше, ніж прогнозувала урядова економічна служба, Управління з бюджетної відповідальності (OBR).

Пані Грегорі сказала, що обсяг запозичень на 5 мільярдів фунтів стерлінгів перевершить прогноз OBR за весь рік у 123,9 мільярда фунтів стерлінгів.

Нижча інфляція також призвела до очікувань того, що процентні ставки будуть знижуватися швидше, ніж коли OBR зробив свій останній прогноз у листопаді.

Пані Грегорі сказала, що зміна прогнозів процентної ставки означає, що «ми підозрюємо, що OBR значно знизить свій прогноз щодо запозичень з 2025-2026 років».

Вона додала, що це може дати канцлеру більше можливостей для зниження податків, дотримуючись при цьому урядових правил витрат.

«Це, ймовірно, дозволить йому оголосити про заморожування мита на паливо в квітні 2024 року (коштує близько 6 мільярдів фунтів стерлінгів на рік), але, можливо, також оголосити про більш приємні заходи, такі як зниження податку на прибуток на 1 пенс (коштує 6,9 мільярда фунтів стерлінгів на рік). ), зберігаючи при цьому фіскально обережний вигляд», – сказала пані Грегорі.

Мартін Бек, головний економічний радник EY Item Club, сказав, що нижчі очікування щодо процентних ставок повинні скоротити прогнозовані витрати на боргові відсотки приблизно на 10 мільярдів фунтів на рік.

«Деякі гучні скорочення податків у весняному бюджеті є вірогідними», - сказав він.

Загальний борг, тобто загальна сума боргу уряду, яка накопичилася роками, на кінець грудня становив 2,67 трильйона фунтів.

Це еквівалент 97,7% розміру економіки Сполученого Королівства, виміряного валовим внутрішнім продуктом (ВВП), що залишається на рівнях, які востаннє спостерігалися на початку 1960-х років, повідомляє ONS.

За останні роки державні запозичення різко зросли. Уряд витратив мільярди на заходи підтримки економіки під час пандемії Covid, а потім також субсидував рахунки за електроенергію, коли витрати різко зросли після вторгнення Росії в Україну.

Головний секретар Міністерства фінансів Лора Тротт сказала: «Захист мільйонів життів і засобів до існування під час енергетичного шоку Путіна та пандемії, яка трапляється раз у століття, створила економічні проблеми.

«Однак це правильно, що ми повертаємо ці борги, щоб майбутні покоління не залишилися брати гроші».

Тіньовий головний міністр фінансів лейбористів Даррен Джонс сказав: «Національний борг зараз знаходиться на найвищому рівні з 1960-х років – і з 2010 року подвоївся.

«Британія не може дозволити собі ще п’ять років цього консервативного уряду з низьким рівнем зростання та високими податками, який погіршує становище працівників».

Речник ліберально-демократичного казначейства Сара Олні сказала: «Жорстока правда залишається в тому, що в результаті того, що міністри-консерватори обрушили економіку, британська громадськість зараз обтяжена боргами та нескінченними підвищеннями податків».

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Служба Божа
Служба Божа@qPTJ8lRNYjunOFu

1.2KПрочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 30 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається