Звіт Coinbase про стан криптоіндустрії: що говорять числа?

У своєму останньому звіті "The State of Crypto" Coinbase підкреслює, що криптовалюти - це майбутнє грошей. У ньому зазначається, що компанії зі списку Fortune 100 оголосили про рекордну кількість блокчейн та Web3-проєктів протягом першого кварталу 2024 року. Проте найбільшою перешкодою, з якою вони зіткнулися, стала нестача надійних експертів і необхідних навичок. Крім того, ситуація погіршується через зменшення кількості американських крипторозробників. Наразі лише один з чотирьох розробників є представником США, що на 14% менше, ніж п'ять років тому. Тим не менш, технологія блокчейн продовжує викликати все більший інтерес.

Стан криптоіндустрії 

За даними Coinbase, кількість крипторозробників у США значно скоротилася. Керівники компаній зі списку Fortune 500 стурбовані нестачею надійних фахівців і вважають, що це більше перешкоджає впровадженню криптовалют, ніж проблеми з регуляторами.

Водночас малий бізнес зацікавлений у пошуку кандидатів, обізнаних у криптовалюті, на майбутні посади в технічних, фінансових та юридичних відділах. Близько 68% респондентів вважають, що блокчейн і криптовалюта можуть розв'язати такі проблеми, як час обробки та комісія за транзакції.

"Ринковій інфраструктурі, на якій ми торгуємо та вкладаємо активи в портфелі, вже 50 років... Завдяки технологіям блокчейн ми починаємо розуміти, що існують способи значно покращити цю інфраструктуру. Існують способи скоротити час обробки, отримати більше інформації в режимі реального часу та уможливити торгівлю 24/7/365, адже ми живемо в глобальному світі, де наш бізнес працює цілодобово". - зауважує Сенді Каулл, керівник відділу цифрових активів Franklin Templeton.

Володимир Носов, CEO компанії WhiteBIT, поділяє подібні погляди, зазначаючи: “Попри волатильність, біткоїн – це золото для нового покоління. Молоді інвестори не вкладатимуться в золото, вони вірять у цифрову епоху[...] Блокчейн – це уже майбутнє, в якому потрібно розбиратися.”

Попри те, що останні роки були періодом експериментів з ончейном, технологічні та фінансові компанії знайшли найкращу формулу між продуктом та ринком. У першому кварталі на ці два сектори припадало вісім з десяти ончейн ініціатив, що демонструє висхідну тенденцію порівняно з 2023 роком, коли на них припадало майже шість з десяти. 

Крім того, інтерес у використанні ончейн технології для клієнтських транзакцій поширюється не лише на фінансові компанії, а й на галузі роздрібної торгівлі, охорони здоров'я та виробництва споживчих товарів. Наприклад:

  • Використання криптовалюти як форми оплати для віддалених або глобальних регіонів

  • Впровадження механіки "play-to-earn" для покращення ігрового досвіду у відеоіграх

  • Надання можливості пацієнтам і клієнтам медичних установ використовувати цифрові гаманці для оплати товарів і послуг

  • Можливість приймати криптопожертви у сфері охорони здоров'я

  • Програми лояльності в ресторанах на основі блокчейну та NFT

Стейблкоїни відіграють важливу роль в економіці

Далі Coinbase досліджує, як стейблкоїни все більше впливають на світову економіку. У першому кварталі 2024 року щоденний обсяг транзакцій зі стейблкоїнами сягнув $150 млрд, що є новим рекордом. 

Стейблкоїни більше підходять для щоденних транзакцій, оскільки вони послаблюють волатильність популярних криптовалют, таких як біткоїн. Вони широко використовуються для транскордонних платежів і торгівлі іншими криптовалютами.

Понад 50% опитаних компаній зазначили, що впровадження стейблкоїнів відкриває нові можливості для бізнесу. Відносна стабільність цих активів робить їх привабливими для компаній, які прагнуть уникнути коливань, характерних для інших криптовалют. Іншою причиною привабливості стейблкоїнів є низька комісія за транзакції та швидший час обробки.

Пега Солтані, керівниця відділу платіжних продуктів компанії Ripple, зробила схожу заяву щодо транскордонних платежів у світі. Вона зауважила, що платіжні стандарти сильно відрізняються в різних країнах. Наприклад, використання SWIFT або TIPS в Європі та FedNow в США вимагає різних протоколів, що обмежує якість і деталізацію даних.

В результаті ці системи працюють як закриті мережі, які неефективно взаємодіють одна з одною, що вимагає значного ручного втручання і, зрештою, призводить до незадовільного платіжного досвіду.

Ефективність та економічність криптовалютних транзакцій, на думку Coinbase, є переконливими аргументами на користь їх впровадження. Крім того, 76% малих підприємств висловили зацікавленість у будь-яких потенційних перевагах криптовалюти, що свідчить про широку готовність вивчати ці технології.

Компанія Compass Coffee, про яку згадує Coinbase у своєму звіті, вже активно використовує стейблкоїни для розрахунків. Вони заявили, що втомилися платити високі комісії за транзакції, оскільки багато клієнтів перейшли на оплату картками. Компанія вважає, що ці гроші можна використовувати для розвитку бізнесу. Як результат, вони почали пропонувати стейблкоїни як альтернативну форму оплати.

"Прийняття криптоплатежів може стати трансформаційним для нашого бізнесу. Ми сподіваємося допомогти змінити досвід роздрібної торгівлі, запровадивши прийом USDC". - говорить Майкл Хафт, засновник Compass Coffee.

Підсумок

Звіт State of Crypto від Coinbase підкреслює важливість криптовалют як майбутнього грошей. Попри брак кваліфікованих працівників і зменшення частки американських крипторозробників, перший квартал 2024 року продемонстрував значне зростання проєктів блокчейн і Web3 серед компаній зі списку Fortune 100. Тим не менш, технологія блокчейн залишається популярною, незважаючи на ці виклики.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Владислав Гринів
Владислав Гринів@hryniv_vlad

Digital-журналіст

719Прочитань
2Автори
4Читачі
На Друкарні з 8 лютого

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається