Які податки потрібно сплачувати з криптовалюти?

🪙Криптовалюта в Україні досі не має певного правового статусу, тому не існує нормативної бази для її класифікації та контролю криптопереказів. Однак, згідно із новими проєктами законів, криптовалюти планує бути визнаним об'єктом оподаткування в Україні.

Станом на зараз проєкт закону передбачає, що оподатковуватись будуть такі операції:

✔️продаж віртуальних активів за тверду валюту;

✔️обмін віртуальних активів на товари та послуги реального світу.

Не оподатковуються такі операції:

✖️створення віртуальних активів (майнінг), розміщення (перший продаж) та погашення емітентом;

✖️обмін на інші віртуальні активи;

✖️зростання ринкової вартості активу.

📍Ставки податку для фізичних осіб різняться залежно від періоду, протягом якого фізособа володіла активом, а також від розміру доходу:

✔️Прибуток від продажу віртуального активу оподатковується за ставкою 5% ПДФО + 1,5 (військовий збір), якщо фізособа володіла активом більше одного року.

✔️Прибуток від продажу віртуального активу оподатковується за ставкою 18% ПДФО + 1,5 (військовий збір), якщо фізособа володіла цим активом менше року.

✔️Якщо загальний річний дохід від операцій з віртуальними активами та іншими інвестиційними активами не перевищує сто мінімальних заробітних плат (наразі 670.000 грн), то інвестиційний прибуток не підлягає оподаткуванню.

📝Інвестиційний прибуток = сума доходу, отриманого від продажу віртуального активу, - вартість активу, за яку було його придбано.

❗️Фізичні особи мають самостійно подавати річну декларацію, в якій декларувати дохід від операцій з віртуальними активами, та самостійно сплачувати податки.

📌Постачальники послуг, пов’язаних з оборотом віртуальних активів, зокрема, іноземні компанії, мають вести облік таких операцій і за запитом подавати дані про них до податкової.

💡Якщо законопроєкт приймуть, він набуде чинності через рік після опублікування.

📈Розумійте ризики та знаходьте вигідні можливості разом із єІнвест! Підписуйтесь та будьте крок наперед у фінансовому світі!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.3KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається