Шановне панство, вітаю, хочу розповісти про блокчейн технологію і як вона зовсім скоро змінить наше життя. Можливо ви чули такі популярні слова як: блокчейн, криптовалюта, біткоін, але ніколи не поглиблювались у їх значення і можливості ? 👋

Блокчейн (Blockchain)

Основою всього, що я далі буду розповідати - є технологія під назвою блокчейн. Блокчейн (від англ.) - ланчужок блоків, block - це блок, chain - це ланчужок. Один блок містить інформацію про поточну транзацкію, плюс включає в себе, так скажімо, підпис попередньої транзацкії, таким чином створюється ланцюжок з блоків. Це можна порівняти з в'язанням речей, якщо хочете уявити як воно приблизно виглядає. Без попереднього рядка не може бути наступного і так далі, змінити всередені щось такого ланцюжка не вийде, потрібно буде все розпускати і заново в’язати.

Вставка: [відео] на якому щось вяжуть.

Кожна петелька дуже важлива і по суті є головною, але якщо подивитися на загальну картину, то не така і особлива ця одна петелька, але в цьому і є головна мета так званої - децентралізованої архітектури.

Вставка: [відео] в’язаної речі, де їде приближення, а потім віддалення.

Уявімо, що блокчейн - це основний рецепт, щоб приготувати наприклад борщ, а ось який ви приготуєте борщ залежеть саме від приготування тобто реалізації, тому, що борщ у всіх різний!

Блокчейн - це технологія доступна усім бажаючим, без конкретної реалізації.

Криптовалюта (Cryptocurrency)

Тепер уявіть собі, що ви можете створити дуже захищені гроші маючи технологію блокчейн, такі гроші мають назву криптовалюта. Це круто, але ця технологія доступна усім і кожен може зробити свої криптовалюту дуже легко. Якщо всі гроші надійні і вам запропонували б обміняти всї свої гроші на буть яку криптовалюту для корестування на кожен день - яку б ви обрали ?

Першу корта з’явилася ?

Чи останню ?

Чи потроху користуватися кожною ?

А якщо, творці пропонують якийсь унікальний функціонал ? Наприклад оплату частинами, як це зробив монобанк у своєму додатку, тощо…

То напевно цією, валютою зручніше користуватися ?

Проблема у більшості криптовалют в тому, що вони хочуть накачати свої проекти реальними грошима (так званий пампа) і після спаду попиту закинути проєкт і вже думати, щоб таке нове придумати, щоб люди знову повелись на нову криптовалюту. Це дуже схожа схема з МММ. Принцип роботи не змінився, індивідуальна жадібність кожної окремої людини, це працює по всьому світу і буде працювати завжди!

Вставка: [нотатка після слова МММ] МММ - класична фінансова піраміда, працювала у 1990х роках.

Так яку криптовалюту обрати для користування ?

Відповідь дуже проста, ми оберемо ту, котра розвиває свою платіжну систему. Погодьтеся, навіщо нам такі гроші якщо, ми цими грошми не зможемо купити у супермакреті товари, оплачувати сервіси , тощо, а тільки переказувати з гаманця на гаманець.

Криптовалюта - це різновид цифрової валюти, тобто грошей, емісією та облік якої виконується децентрализованізованною платіжною системою, повністю в автоматичному режимі. Простими словами криптовалюта - це конкретна реалізація блокчейн технології.

Вставка: [нотатка після слова емісія] Емісія - це випуск нових грошей.

Цифрова валюта центрального банку (CBDC)

У цивілізованому суспільстві є така річ як гроші, якими ми користуємося кожного дня. Раніше це була худоба, потім золото, а згодом золото стало важко носити і його залишали в банках, натомість отримували бумажку, яка могла слугувати підтвердженням скільки в тебе є золота. Потім до людства дійшло, що бумагами легше обмінюватись, але з’явилась проблема в підробці таких паперів. Таким чином, почалося удосконалення захисту цих паперів, і з часом ми прийшли до сучасних грошей.

Сучасні гроші досить гарно захищені, але не ідеальні, їх продовжують підробляти і банки досі з цим борються але, що ще важче - то це підробити те, чого немає фізично.

І тут ми вже на порозі цифрової валюти - безготівкових грошей. Але з’явилась нова проблема - банкіри, які почали роздувати гроші. З’явився так званний грошовий мультиплікатор - пузир, який дуже важко контролювати національному банку. І тут нарешті і починаєтся нова історія з децентралізованою системою ведення грошового обігу або цифровою валютою центрального банку, ще ви можете зустріти таку обрівіатуру як CBDC.

Вставка: [нотатка після слова мультиплікатор] Грошово-кредитний мультиплікатор — це економічний коефіцієнт, рівний відношенню грошової маси до грошової бази і демонструє теоретично можливу ступінь зростання грошової маси за рахунок кредитно-депозитних банківських операцій.

Вставка: [нотатка після слова CBDC] CBDC (від англ.) - Central bank digital currency.

Треба зрозуміти, що після того, як гроші стали умовними, людство намагається всю цю систему захистити на сам перед від себе, щоб ця система була прозора і працювала як швейцарський годинник, без впливу самої людини: підробок, мультиплікаторів, спікуляції тощо. Насправді це зробити дуже важко але, з появою блокчейн стало можливим і деякі держави вже починають проводити тести такої системи.

Коли CBDC запрацює, то через деякий час цю криптовалюту будуть приймати скріз де тільки є термінали, це буде дуже надійна криптовалюта тому, що відповідач - це держаний національний банк і ціна такої валюти буде 1:1 з готівковою, а готівка буде повільно виводитися з обороту. Додатковий налог на зняття готівки буде зростати, натомість у CBDC будуть відсутні багато комісії і деякі налоги. Таким чином держбанк буде стимулювати віддавати переваги криптовалюті.

Цифрова валюта центрального банку - це державна реацізація блокчейн технології тобто державна криптовалюта.

Bitcoin (XBT)

Вставка: [нотатка відразу] Bitcoin - перша в світі криптовалюта, яка заснована на технології блокчейн, рік запуску 2009.

Це перша в світі криптовалюта, яка заснована на технології блокчейн, через що біткоін дуже гарно розподілився між людьми. Має розвивинену платіжну систему, тобто їм можно багато де разрахуватися. Біткоін з нами надовго і в майбутньому буде виступати, як гроші, котрі не покриваються податковою.

Ethereum (ETH)

Вставка: [нотатка відразу] Ethereum - криптовалюта, яка заснована на технології блокчейн, рік запуску 2015.

Ця криптовалюта дуже популярна тому, що засновники хочуть привнести, щось нове і інноваційне в саму галузь.

Наприклад: DAO, NFT плюс, активно розвивають свою платіжну систему.

Вставка: [нотатка після слова DAO] DAO - цифрова децентралізована автономна організація, що є краудфандинговою платформою, заснована на системі розумних контрактів.

Вставка: [нотатка після слова NFT] NFT - це особливий тип криптовалюти, який є невзаємозамінним, на відміну від більшості криптовалют.

Tether (USDT)

Вставка: [нотатка відразу] Tether - криптовалюта, яка заснована на технології блокчейн, рік запуску 2015.

Ця криптовалюта глобально нічого інноваційного не виробила, але перша прив'язала свою криптовалюту до курсу даллара, і поки що вдається виконувати свої обіцянки. Засновники стверджують, що їх валюта на 20% забезпечена запасами доларів США, що зберігаються на їх банківських рахунках.

P.S.

Як ви бачите, всі популярні криптовалюти щось таке зробили, що вплинуло на галузь глобально, плюс вони розвивають свою платіжну систему, тобто за криптовалюту можно щось купити окрім торгівлі на біржі.

Не варто переживати та боятися технологічного прогресу, а навпаки краще розібратися і зрозуміти, що нічого страшного в CBDC немає. Сподіваюся я зміг донести, що таке блокчейн простими словами, і як цю технологію будуть використовувати держави найближчим часом.

В нашій доставці квітів ми будемо приймати такі кріптовалюти як: bitcoin, ethereum.

Задавайте питання у коментарях - буду радий на них відповісти.

Нехай проблеми та незгоди не роблять вам в житті погоди.

Слава Україні!✌️

https://www.youtube.com/@balance-club/
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Роман Бараненко
Роман Бараненко@roma_bb8

52Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається