10 цікавих фактів про німецьку мову

Хоча деякі мови названі на честь основних країн, вони не обмежуються цими націями. Наприклад, іспанською мовою говорять не лише в Іспанії, англійською не лише в Англії, а французькою не лише у Франції. Як ви, можливо, вже знаєте, в Європі є кілька країн, де розмовляють німецькою мовою, але чи знаєте ви, що є країни Південної Америки також є великі німецькомовні громади?

10 цікавих фактів про німецьку мову

10 цікавих фактів про німецьку мову

1. ЦЕ НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНА МОВА В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ

Вірте чи ні, але найбільш поширеною мовою в ЄС є не англійська. Німецька мова посідає перше місце серед спільномовників на території Європи. У світі налічується 130 мільйонів людей, рідною мовою для яких є німецька. Це офіційна мова в чотирьох країнах – Німеччині, Австрії, Бельгії та Люксембурзі – і співофіційна в двох – Швейцарії та Ліхтенштейні. Крім того, мова також використовується в Південному Тіролі (Італія).

Поширення німецької мови в Європі

2. HOCHDEUTSCH, СТАНДАРТНИЙ ДІАЛЕКТ 

У минулому німецька мова мала незліченну кількість діалектів. Щоб стандартизувати його використання, Hochdeutsch було встановлено як стандартний варіант, який використовується в письмовій мові, в офіційному контексті. Цікаво, зазначено, що «німецька» мова найбільше практикується в Ганновері.

На сьогодні вважається, що існує близько 30 діалектів цієї мови. Є слова, які відрізняються одне від іншого. Наприклад, слово «гамбургер» вимовляється:

1) в Берліні: Bulette

2) в Баварії: Fleischpflanzl

3) в Баден-Вюртемберзі: Fleischküchle

4) в Ганновері (верхньонімецька): Frikadelle.

Діалекти в німецькій мові

3. МОВА, ДУЖЕ ПОВ’ЯЗАНА З ТЕАТРОМ

Посилаючись на попередній пункт, світ театру мав багато спільного з розвитком мови. Театрали, які переживали свій пік у 19 столітті, були змушені визначити стандартний спосіб декламування своїх творів, щоб вони були зрозумілі всім німцям. Так народилася Bühnendeutsch, або сценічна німецька, яка згодом стане найдосконалішою вимовою цієї мови.

Німецький театр

4. СКЛАДНІ ТА ДУЖЕ ДОВГІ СЛОВА

Німці люблять складати слова разом і складати терміни, які іноді дуже довгі. На третьому місці в рейтингу найдовших слів у цій мові ми знаходимо Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamten. Мається на увазі не більше і не менше, як «Товариство молодших будівельних чиновників головної електростанції Дунайського пароплавства».

Довгі німецькі слова

5. В НІМЕЦЬКІЙ ДУЖЕ ТОЧНІ СЛОВА

Німецька мова є дуже багатою на словниковий запас, який містить слова, які навіть не мають дослівного перекладу в українській та інших мовах. Деякі приклади:

Torschlusspanik: це буквально означає страх перед зачиненням дверей. Це слово відсилає до почуття страху або тривоги, яке ми відчуваємо, коли бачимо, що старіємо, а час минає дуже швидко.

Schnapsidee: божевільні ідеї, які приходять в голову людині, коли вона випила занадто багато.

Schilderwald: відноситься до вулиць, насичених знаками, які замість того, щоб давати вказівки, створюють плутанину для водіїв.

Ohrwurm: буквально означає «вушний черв’як» і використовується, коли в голові людини є запам’ятовується пісня, і вона не може її позбутися.

Gemütlichkeit: посилається на те почуття, що тісно пов’язане з дитинством, повернення додому або відчуття себе вдома.

Vorfreude: виражає відчуття, що наближається щось хороше.

Gemütlichkeit

6. ІМЕННИКИ ПИШУТЬСЯ ЗАВЖДИ З ВЕЛИКОЇ ЛІТЕРИ

У німецькій мові всі без винятку іменники повинні починатися з великої літери. Наприклад: der Tisch (стіл).

Німецькі іменники

7. ІМЕННИКИ МАЮТЬ ТРИ РОДИ

Ще одна особливість цієї мови. На відміну від англійської (в якій іменники взагалі не мають роду) чи іспанської (де є лише чоловічий і жіночий рід), в німецькій мові іменники можуть бути чоловічого, жіночого або середнього роду.

  1. Der Tisch: стіл (чоловічий рід).

  2. Die Lampe: лампа (жіночий рід).

  3. Das Buch: книга (середній).

Чоловічий, жіночий і середній рід німецьких іменників

8. НІМЕЦЬКИЙ АЛФАВІТ МАЄ СВОЇ БУКВИ

В німецькій ми знаходимо букви, які використовуються лише в цій мові. Зверніть увагу: три умляути ä, ö і ü, а також ß (Eszet).

Щодо їх вимови:

1) ä - вимовляється так, ніби ви вимовляєте “а”, але видаєте звук “е”;

2) ö - ніби ви збираєтеся вимовити “о”, але видаєте звук “е”;

3) ü - вимовляється, складаючи губи у формі “у”, але видаючи звук “i”;

А ß вимовляється як «с».

Умляути в німецькій мові

9. ДВОЮРІДНА СЕСТРА АНГЛІЙСЬКОЇ

Якби ми шукали спорідненість між мовами, ми могли б стверджувати, що німецька є двоюрідною сестрою англійської, оскільки обидві належать до групи германських мов.

Германські мови

10. ПЕРША ДРУКОВАНА КНИГА БУЛА НАПИСАНА НІМЕЦЬКОЮ МОВОЮ

Біблія Гутенберга, опублікована в 1454 році і написана німецькою мовою, була першою друкованою книгою і позначила до і після в історії книгодрукування.

Біблія Гутенберга

Якщо Вас цікавить Німеччина і німецька мова, відвідайте сайт deutschonline.ucoz.org, де зібрані україномовні матеріали, таблиці, схеми, відео для самостійного вивчення німецької мови.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
More Viter
More Viter@MoreViter

12.1KПрочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 1 червня

Більше від автора

  • Німецька мова для біженців

    Німеччина прийняла більше мільйона біженців з України. Вивчення німецької мови є ключем до інтеграції в німецьке суспільство, пошуку роботи та налагодження нових стосунків.

    Теми цього довгочиту:

    Німецька Мова
  • Цікаві факти про Статую Свободи

    4 липня 1884 року Франція подарувала Сполученим Штатам неймовірний подарунок до дня народження: Статую Свободи! Без постаменту вона така ж висока, як 15-поверховий будинок. Вона представляє Сполучені Штати.

    Теми цього довгочиту:

    Статуя Свободи
  • 6 нестандартних способів як вивчити алфавіт німецької мови

    Вивчення алфавіту німецької мови може бути цікавим і творчим процесом, якщо підійти до цього нестандартно. Існують різні методи, які використовували люди, щоб зробити процес вивчення мови більш захоплюючим і ефективним.

    Теми цього довгочиту:

    Німецька Мова

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається