10 Євро - 2022 Колекційна монета - Україна бореться за свободу, Литва🇱🇹

10 Євро - 2022 Колекційна монета, Литва -- Україна бореться за свободу

Номінал: 10 євро

Тираж: 5000 шт

Склад: срібло Ag 925

Діаметр: 34,00 мм

Вага: 23.30 гр

Якість: Пруф

Дизайнер: Світлана Матвієнко

Дата виходу: 7 грудня 2022 року

Презентаційне відео монети (дуже гарне)

📰Контекст монети:

„Схиляю голову перед народом України, який бореться за свою свободу і свободу всіх нас, за майбутнє своїх дітей, ближніх, за майбутнє усієї країни і навіть усієї Європи. Ця боротьба є важливою для кожної людини у Литві, якій зрозуміле почуття прагнення до свободи, яка пам'ятає історію та страждання, завдані країною-агресором, – для кожного, хто любить свою Батьківщину. Україна не одна у цій війні, ми її підтримуємо. І представлена сьогодні колекційна монета – це не лише можливість зробити пожертву, це й вшанування і увічнення героїчної боротьби українців за свободу", – сказав Гядимінас Шімкус, Голова Правління Банку Литви на заході представлення монети у Посольстві України в Литві.

За словами Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, ініціатива випуску монети і її дизайн символізують єдність України і Литви, а також двох братніх народів – в мирний і в лихий час. Символічно, що в центрі монети – стилізовані герби двох країн - Тризуб і Вітас. Він відзначив важливість представлення монети в Посольстві України в Литві саме в День Збройних Сил України, який відзначається 6 грудня. Руслан Стефанчук наголосив, що українські воїни-герої зупинили ворога і звільняють тимчасово окуповані території від російських терористів, таким чином забезпечуючи захист і безпеку всього європейського дому, в тому числі ціною власного життя. На думку Руслана Стефанчука, ті, хто придбає монету, матимуть не лише гідне доповнення до власної колекції. Вони будуть відчувати гордість з того, що долучилися до спільної перемоги. Руслан Стефанчук висловив впевненість, що власники колекційної монети вболіватимуть і далі за Україну, плекаючи унікальне зближення наших народів.

На аверсі монети, присвяченої боротьбі України за свободу – мовби вишиті стилізовані символ гербу Республіки Литви „Погоня“ і символ гербу України „Тризуб“. Авторка монети, українська художниця Світлана Матвієнко у мистецькій композиції використовує орнаменти української вишивки, які стають алюзією до полотна, що використовується протягом усього життєвого циклу людини – від народження до смерті.

На реверсі монети – руки, які символічно обіймають усе, що є державою, народом, який бореться за свої традиції, історію, сьогодення і майбуття. Стилізований контур Української держави наповнений об'ємними деталями етнографічних орнаментів полотна – українці захищають свою землю, свою Батьківщину, свої домівки, своїх близьких, могили своїх предків, свою історію. У композиції також присутні надписи литовською мовою „UKRAINOS KOVAI UŽ LAISVĘ“ („Боротьбі України за свободу“) та українською мовою „УКРАЇНА БОРЕТЬСЯ ЗА СВОБОДУ“.

На ребрі срібної монети викарбувано заклик видатного українського поета Тараса Шевченка – „ВСТАНЕ ПРАВДА! ВСТАНЕ ВОЛЯ! STOS TEISYBĖ! LAISVĖ STOSIS!“.

Ці колекційні монети випускаються накладом 5 000 одиниць, їх викарбувало ЗАТ „Литовська монетна карбівня».

Ačiū Lietuvai🇱🇹❤️🇺🇦 Дякуємо Литві

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
World of Mintage
World of Mintage@womua

Нумізматика, філателія

673Прочитань
0Автори
7Читачі
На Друкарні з 19 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Оце краса? Хочу 👍

Вам також сподобається