30 років успіху NIX: від «гаражного» стартапу до глобального IT-бренду — Kharkiv IT Cluster

Шлях мембера Kharkiv IT Cluster — IT-команди NIX — доводить, як експертний підхід та активна командна взаємодія допомагають досягати бізнес-цілей і змінювати світ на краще. 

Історія NIX сягає коріннями у 1994 рік. Тоді «гаражний» стартап, створений Ігорем Брагінським (нині — Президентом NIX та членом Наглядової Ради Kharkiv IT Cluster), отримав свої перші замовлення та почав активний розвиток. Нестабільність 90-х років, крах доткомів у 2000-х, світова фінансова криза 2008 року, ковід та повномасштабне вторгнення росії в Україну — усі ці шторми у NIX сприймають як виклики, що загартовують команду та попри все ведуть до успіху. 

Глобальна IT-команда, що формує правила гри

Фокус на командність — головний драйвер розвитку NIX. Тут кожен може здобути потужну технічну експертизу, пройшовши шлях від Trainee до Senior, або реалізуватися як ментор, тімлід чи керівник напрямку. Саме завдяки невпинному розвитку Ніксам вдалося масштабувати свій успіх та стати глобальним гравцем, який гідно представляє українське IT на міжнародній арені. 

Нині експертиза команди NIX охоплює 24 IT-напрямки та сотні бізнес-доменів. Це підтверджує довіра клієнтів з усього світу, а також престижні премії та нагороди. Перерахуємо лише деякі з них: 

  • чотири роки входження до рейтингів Global Outsourcing 100 та TopDevelopers.co 500,�

  • премія Artificial Intelligence Excellence Award 2023 за внесок у розробки на базі штучного інтелекту, 

  • нагорода AVA Digital Awards 2023 за видатні успіхи в цифровому маркетингу, та багато інших.

Попри здобутки, NIX не зупиняється на досягнутому. Команда продовжує розширювати свій технологічний стек, залучає до співпраці нових клієнтів, налагоджує партнерства по всьому світу та сприяє якісній трансформації українського IT, в т.ч. через освітні ініціативи. 

Підтримка студентства та розвиток талантів

Розумна, технологічно освічена молодь — це інвестиція в майбутнє України як міжнародного інноваційного хабу. Відстоюючи цю позицію, NIX багато років поспіль підтримує університети, бере участь у розробці навчальних програм, пропонує можливість безоплатного навчання у власних офісах. Такі кроки допомагають зменшити розрив між базовою ІТ-освітою та практичними запитами бізнесу.

Надійними партнерами NIX на освітньому полі є ХНУ імені В.Н. Каразіна, ХНУРЕ, ХНЕУ імені С. Кузнеця, Національний аерокосмічний університет імені М. Є. Жуковського, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та інші освітні хаби. Результатом співпраці є проєкти, що мають на меті покращення освітнього процесу та підготовку висококваліфікованих кадрів для індустрії. У їх числі: 

Окрім того, NIX знаходиться у постійному контакті з майбутніми айтівцями. Команда реалізує власні безоплатні освітні проєкти з можливістю подальшого працевлаштування, проводить технічні лекції, надає консультації, влаштовує екскурсії офісами. Такі кроки сприяють підтримці талантів та формують майбутнє українського IT. 

Соціальна відповідальність та волонтерський дух NIX

Сила NIX — не тільки у технологіях, а й у соціальній відповідальності. Від початку свого шляху компанія ніколи не залишалась осторонь та допомагала тим, хто цього потребує найбільше. 

У 2014 році, однією з перших серед ІТ-команд, NIX почали доставляти найнеобхідніше на фронт, а також запустили програму підтримки бійців і ветеранів ООС та фінансово допомагали вимушеним переселенцям. 

З початку повномасштабного вторгнення команда створила власний волонтерський штаб та поставила військові закупівлі «на потік». Станом на серпень 2024 року разом із партнерами NIX надали ЗСУ пряму допомогу на суму понад 1,5 млрд гривень, увійшовши до  рейтингу найбільших IT-донаторів України.

Крім того, Ніксове ком’юніті систематично вдосконалює власну волонтерську експертизу, напряму контактує з військовими та намагається закривати їх найнагальніші запити. Це принципова позиція NIX, яку активно підтримує вся команда. 

Вірність власним принципам

Масштабний розвиток і міжнародні досягнення NIX назавжди вкорінені в Харкові. Вже понад десять років команда систематично допомагає місцевим лікарням, забезпечуючи їх необхідним обладнанням. У найскладніші часи пандемії NIX закуповувала кисневі балони, а зараз разом із партнерами відновлює місто, бере участь у закупівлях для пунктів обігріву, підтримує муніципальні проєкти та ініціативи.

На сьогодні, попри виклики, NIX залишається вірною своїм основним цінностям — підтримці команди, збереженню робочих місць та захисту майбутнього української IT-сфери. Компанія продовжує забезпечувати своїх працівників на фронті всім необхідним і не зупиняється у своїй боротьбі за процвітання України та її IT-ком'юніті.

Ювілей NIX — це не тільки свято досягнень, це безперечний символ непохитної сили, яка допомагає долати найважчі випробування. Спільнота Kharkiv IT Cluster вітає команду із неймовірною датою, бо це 30 років амбітних досягнень, незламності, вірності принципам, що творять імідж технологічного бізнесу України по всьому світу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Kharkiv IT Cluster
Kharkiv IT Cluster@Kharkiv_IT_Cluster

Громадська спілка

259Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 17 листопада

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається