50 помилок стартапів

Зміст

Після кількох років написання статей про бізнес і підприємництво, а також консультування багатьох компаній, я зрозумів, що існують загальні уроки, які повинні засвоїти всі засновники на шляху до стартапу. Наступний список 50 помилок стартапів далеко не вичерпний. І хоча з деяких з них, безумовно, є винятки, вони надають чудову евристику для будь-кого, хто очолює нову ініціативу (в компанії будь-якого розміру).

Уявіть собі стартапи як гру в "Сапера". Ми, як правило, починаємо грати на порожній дошці. І хоча ніхто не може знати розташування всіх мін, є певні міни, які є спільними для кожного примірника стартап-гри. Засновник може заощадити багато часу, грошей та енергії, знаючи, як їх уникнути з самого початку.

1. Думка, що ви знаєте всі відповіді

Моя улюблена порада для засновників стартапів: Ви в 90% випадків помиляєтесь у своїх припущеннях. Проблема в тому, що ви не знаєте, які саме 90%. Тому робіть все можливе, щоб кинути виклик своїм переконанням, і будьте готові позбутися їх або скоригувати за потреби. Швидка ітерація та відкритий розум - це два інгредієнти, необхідні для успішного стартап-шляху.

2. Ігнорування впливу компаундування

Значущі довгострокові зміни потребують часу, будь то навчання новим навичкам, залучення нових клієнтів або створення бренду. Найбільш недооціненим способом стимулювання покращень є невеликі поступові кроки, які з часом стають все більш складними. Ейнштейн апокрифічно назвав складні відсотки "восьмим чудом світу". Висновок для стартапів полягає в тому, що успіх - це марафон, а не спринт, і крихітні зміни кожного дня множаться на астрономічні прибутки, якщо ви послідовні та віддані своїй справі.

3. Ігнорування закону воронки

Будь-яка дія, яку повинен виконати користувач або клієнт, починається у верхній частині воронки конверсії. Мета полягає в тому, щоб довести їх до кінця. Один з найпростіших способів втратити когось на цьому шляху (явище, відоме як відтік) - вимагати, щоб вони пройшли через занадто багато кроків. Я називаю це "законом воронки". Він говорить: "Чим більше кроків користувач повинен пройти, щоб зробити щось, тим менша ймовірність того, що він це зробить".

4. Занадто раннє зосередження на масштабуванні

Багато стартапів на початковому етапі надмірно замислюються про майбутнє, і ця тактика майже напевно призведе до величезних втрат енергії. На початку шляху мало що відомо (див. помилку №1 вище). Але відомо одне: існує фундаментальна різниця між тертям, яке заважає продукту злетіти, і тертям, яке заважає йому масштабуватися.

Лінія розмежування відома під назвою "Відповідність продукту ринку". До цієї лінії вся енергія компанії має бути спрямована на її досягнення. Надмірна стурбованість тим, що станеться після, є марною справою.

5. Наймання на роботу на основі досвіду

Найуспішнішими співробітниками стартапів на ранніх стадіях, яких я бачив, були не ті, хто мав відповідний досвід, а ті, хто вміли адаптуватися і добре вирішували проблеми. Як я вже писав раніше, "у стартапів дуже мало часу і ресурсів, щоб зосередитися на чомусь не тому. Але неможливо передбачити, на чому їм потрібно буде зосередитися. Тому не витрачайте енергію та дорогоцінні кадри на те, що людина робила в минулому. Це на 97% не має відношення до того, що вона робитиме в майбутньому".

6. Носити забагато капелюхів

У моїй улюбленій головоломці всіх часів сто ув'язнених носять різнокольорові капелюхи і повинні розробити стратегію, як визначити свій власний колір капелюха. Стартап часто має набагато менше ста співробітників, але часто має набагато більше ста капелюхів. Перемикання контексту має реальну ціну, і співробітники на ранніх стадіях, які не вміють делегувати відповідальність, часто в кінцевому підсумку погано виконують всі завдання. Знайдіть людей, яким ви можете довіряти, щоб вони зняли з вас частину цих капелюхів, і залучіть їх завчасно.

7. Порівнюйте свою незавершену роботу з готовими роботами інших

Один з найпростіших способів впасти у відчай під час стартап-марафону - це порівнювати свої чернетки та незавершені роботи з відшліфованими історіями успіху. Усі складні завдання (підприємницькі, творчі, освітні тощо) вимагають ітерацій та повторень, доопрацювань та переробок. Звичайно, помилок на цьому шляху незліченна кількість, але вони також безцінні. Порівнювати незавершене виробництво з готовими продуктами, які ми бачимо щодня, не тільки демотивує. Це ще й нещиро. Це все одно, що порівнювати саджанець із дорослим деревом, забуваючи, що навіть ці гігантські дерева колись були такими ж маленькими, як насіння.

8. Боязнь діючих керівників

Засновники часто бояться боротися з сильними світу цього, вважаючи, що це тупиковий шлях, зважаючи на те, які сили там панують. Це помилка. Боротьба з монополією часто є втраченою можливістю з величезним потенціалом і меншими витратами, ніж ви думаєте. На це є чотири основні причини: Монополії вже довели, що галузь є життєздатною та прибутковою, вони відмовляються від власного домінування, вони інституціоналізували свою неефективність, і вони найбільше втрачають від помилок. Стартапи, навпаки, найбільше виграють.

9. Думка, що ви повинні бути першими

Серед пристрасних і креативних мислителів поширеною помилкою є думка, що для досягнення успіху їм потрібно бути першими. Бути першим часто є величезним недоліком з причин, про які я говорив раніше. Важливо не бути першим, а змусити споживачів думати, що ви були першими, користуючись при цьому перевагами курсу, прокладеного вашими попередниками.

10. Намагання вирішити необмежені проблеми

Щоб вирішувати проблеми ефективно та результативно, вони мають бути сегментовані та обмежені. По-перше, розбийте нерозв'язні проблеми на невеликі, легко засвоювані завдання, маючи на увазі єдину мету для кожного з них. По-друге, переконайтеся, що їхнє вирішення обмежене кінцевим простором рішень. Ігнорування цього майже завжди призводить до марної трати ресурсів і невтішних результатів.

11. Страх перед стрижнем

Для більшості стартапів існує лише два життєздатних результати. У малоймовірному випадку вони матимуть великий успіх. У більш вірогідному - вони зазнають поразки. Не приймайте ранніх рішень щодо продукту або стратегії, які підвищують ймовірність останнього. Якщо ваш стартап зазнає невдачі, цінність усіх ваших рішень дорівнюватиме нулю. Тому робіть все можливе, щоб максимізувати ймовірність успіху. Якщо для цього потрібно відштовхуватися від того, що ви знаєте і з чим вам комфортно, нехай так і буде.

12. Нерозуміння мотивації співробітників

Ваші співробітники мотивовані різними речами, і нездатність розпізнати їхні різні стилі часто призводить до поганого управління, а також до незадоволення співробітників. Я розділив людей на три типи: альпініст, мандрівник і бігун. Альпіністами рухає перспектива розкриття майбутніх можливостей. Мандрівники віддають перевагу новим викликам і вивченню нових речей. А Бігуни щасливі, коли можуть глибоко зануритися в те, що їм добре вдається. Такий підхід до мотивації зробив мене кращим менеджером і допоміг визначити ефективні способи зробити співробітників щасливими.

13. Занадто багато уваги приділяєте існуючим користувачам

Ваші існуючі користувачі або клієнти є критично важливими; без них у вас не було б бізнесу. Але надмірне зосередження на їхніх потребах обов'язково відбувається за рахунок аудиторії, яку ви ще не охопили і для якої ви все ще намагаєтесь продемонструвати свою цінність. Задоволення потреб тих, хто досягнув дна вашої воронки, заважає вам задовольнити потреби тих, хто знаходиться вище у воронці, і чиї потреби ще не були задоволені. Це і є рушійні сили розвитку продукту, але у них є і зворотний бік. Це наступна помилка...

14. Занадто багато уваги приділяєте потенційним користувачам

Небезпека, описана в помилці №13, існує і в зворотному напрямку. Нехтуючи потребами існуючих користувачів, ви ризикуєте спричинити непотрібний відтік. Вартість утримання клієнтів, яких ви вже конвертували, значно нижча, ніж вартість залучення нових. Не варто надмірно захищати користувачів, які у вас є, але й не варто надмірно зневажати їх.

15. Відкладання важких розмов

Ваше життя ділиться на дві частини: те, що відбувається до незручної/неприємної/емоційно обтяжливої розмови, яку ви відкладаєте, і те, що відбувається після неї. Яку з них ви б хотіли продовжити? Якщо це останній, то чому б не зробити все, що в ваших силах, щоб перетнути межу прямо зараз?

Невеличка ремарка: якщо вам сподобалася ця стаття, але ви ще не підписані на мою безкоштовну розсилку, натисніть тут, щоб отримувати її щотижня у свою поштову скриньку.

16. Невизнання законів влади

Закони влади керують усім, що ви робите. Більшість роботи, яку ви вкладаєте у свій стартап, не принесе явної вигоди. Більшість успіху, який ви побачите, прийде від кількох ставок. Усвідомлення цього явища призводить до кращого прийняття рішень, меншої емоційної турбулентності та більш здорового сталого бізнесу.

17. Занадто багато уваги приділяється короткостроковим вигодам

Стартапи - це марафон (див. помилку №2). Короткострокові перемоги дають небагато, окрім викиду дофаміну та погладжування самолюбства. У справжніх довгострокових історіях успіху саме важкі речі, які займають багато часу, приносять значущі та довготривалі вигоди. Хоча для цього потрібно багато короткострокових перемог, не втрачайте ліс за деревами. Ці поступові досягнення не є справжньою метою. Вони є засобом для досягнення мети.

18. Надмірний захист вашої ідеї

У вас є геніальна ідея, і ви підписали угоду про нерозголошення, яка захищає її від сторонніх поглядів? Швидше за все, ви не робите собі ніяких послуг. По-справжньому успішні компанії перемагають завдяки відмінному виконанню, а не чудовим ідеям (див. помилку №9). А надмірно захищаючи свою ідею від підказок і критики, ви зменшуєте ймовірність того, що вона коли-небудь буде реалізована. Часто люди, які лякають вас як потенційні конкуренти, є тими, чий зворотній зв'язок є найціннішим. І якщо ви боїтеся, що вони вкрадуть вашу ідею, втішайтеся тим, що у світі не бракує чудових ідей. Однак існує гостра нестача людей, які знають, що з ними робити.

19. Ви не заохочуєте свою команду взаємодіяти поза роботою

Незалежно від того, особисто чи віддалено, неможливо переоцінити важливість того, щоб ваша команда "розбила лід". Я маю на увазі "розбити лід" у двох сенсах. По-перше, це, звичайно, допомагає вашим колегам краще пізнати один одного (і, сподіваємось, полюбити), що призводить до більш щасливих співробітників і вищої продуктивності. Але це також "розбиває лід" щоденного хаосу стартап-життя. Це те, що я називаю "необхідним періодом відтавання".

20. Не дивитися на речі в перспективі

Випадкова зустріч у ліфті понад десять років тому спонукала мене розробити критично важливу систему для управління стресом стартап-життя:

Загубившись у метушні на ранніх стадіях розвитку компанії, важливо пам'ятати, що більшість речей, які викликають у вас стрес, насправді не мають значення в довгостроковій перспективі. Вони мало вплинуть на кінцевий результат, але вони сильно виснажать вас у найближчій перспективі. Якщо тільки ви регулярно не зупинятиметеся, не вказуватимете на ці дрібні стресори і не запитуватимете: "Чи має це значення в житті?"

21. Очікування на технічного співзасновника

Майже всьому, що мені знадобилося для того, щоб стати технічним співзасновником, я навчився сам (під керівництвом чудових наставників). Ви живете в епоху чудес, коли будь-хто може навчитися чому завгодно з неймовірною ефективністю. Не дозволяйте пошуку технічного співзасновника завадити вам здійснити свою мрію. Станьте технічним співзасновником самі.

Наприклад: Вас цікавить штучний інтелект, але ви думаєте, що ніколи не зрозумієте, як він працює? Подумайте ще раз. Прочитайте цю статтю.

22. Шукати складні відповіді, коли вони можуть бути простими

Часто проблеми, які здаються нерозв'язними, мають елегантні та прості рішення. Ми навчені шукати складність і цінувати ті перспективи, які надмірно ускладнюють світ. Ігноруйте цей інстинкт! Найбільші осяяння, які я мав як засновник, прийшли до мене в моменти прозріння, коли я зрозумів, що речі були простішими, ніж я припускав, а не складнішими, як я думав.

23. Занадто комфортно почуватися

Існує велика різниця між перебуванням на локальному мінімумі та на глобальному. Проте з точки зору повсякденного життя вони виглядають однаково. Будь-яка зміна в будь-якому напрямку означає більше роботи, більше стресу і більше ризику. Ми повинні зменшити масштаб, поглянути на всі наші можливості. Іноді найкращі шляхи або стратегії лежать одразу за пагорбом, на який ми боїмося піднятися.

24. Відсутність кількісної оцінки цілей

Цілі без метрик є безмежними (див. помилку №10). Їх не тільки важче досягти. Але як ви дізнаєтесь, що ви їх досягли? Як ви притягнете себе до відповідальності, якщо відхилилися від курсу? Особливо під час узгодження команди, кількісні та вимірювані цілі мають першорядне значення для досягнення будь-якого рівня узгодження.

25. Не відфільтровувати високочастотний шум

Більшість повсякденних подій у житті стартапу, особливо поганих, - це просто шум. Іноді це розлючені співробітники або розлючені клієнти. Іноді це невдала угода або збій у роботі серверів. Успішний лідер адаптує те, що я називаю менталітетом низьких частот. Так само, як низькочастотні фільтри в техніці поглинають короткочасні шоки, відфільтровуючи високочастотні злети і падіння, так і засновник стартапу повинен відфільтрувати шум і зосередитися на довгострокових речах, які дійсно мають значення.

26. Складати всі яйця в один кошик

Як показано в помилці №1, ви будете помилятися майже у всіх своїх припущеннях. Тож навіщо ризикувати потенціалом вашого бізнесу, роблячи єдину ставку? Звичайно, важливо мати переконання. Але наявність переконань не заважає мати й інші переконання, особливо на ранніх стадіях розвитку компанії. Якщо основною метою стартапу є швидке досягнення Product Market Fit (див. помилку №4), ризик помилитися з єдиною великою ставкою буде надзвичайно дорогим.

27. Розкладати яйця в різні кошики

Так само, як небезпечно носити занадто багато капелюхів (див. помилку №6), так само небезпечно братися за надто багато стратегій одночасно. Успішні лідери безжально розставляють пріоритети. Це означає, що вони беруться за "критичні" завдання раніше, ніж за ті, які є "дуже важливими". Це означає, що потрібно доводити стратегії до кінця, перш ніж витрачати енергію на інші. Це означає згуртування всієї команди навколо однієї віхи або мети, а не розпорошувати увагу і не робити так, щоб від цього всім було гірше.

28. Не спілкуватися з іншими засновниками

Я надто пізно зрозумів, наскільки цінним є досвід інших засновників, який я вивчив у процесі стартапу. В їхніх успіхах поховано стільки настанов. Ще більше можна почерпнути з їхніх невдач (див. помилки з № 1 по № 50, щоб навчитися на моїх власних помилках). Як я вже казав на початку цієї статті, стартапи схожі на гру в тральщик. Ви можете взяти чисту дошку і почати клацати. Або ж ви можете відкинути своє его і звернутися за допомогою до тих, хто вже грав на цій дошці раніше. Ймовірність успіху стрімко зросте.

29. Зосередження на марнославних показниках

Існує причина, чому вони називаються метриками марнославства. Орієнтація на них - це той вид короткострокової вигоди, який я раджу вам ігнорувати в помилці №17. Навіщо досягати цілей, які не є стратегічно важливими, але виглядають добре? Навіщо піклуватися про кількість користувачів, якщо ці користувачі не ті, хто вам потрібен, і не залишаються з вами? Навіщо зосереджуватися на часі, проведеному у вашому продукті, якщо ця цифра висока лише тому, що ваш продукт складний у використанні (див. помилку №3)? Визначте бажаний результат, а потім знайдіть метрики, які дійсно відповідають цьому результату.

30. Недостатні інвестиції в довгострокові відносини

Більшість ключових поворотних моментів у моїй діловій кар'єрі відбулися завдяки міцним відносинам, які будувалися протягом багатьох років. Невеликі рішення допомогти іншим, побудувати довіру та підтримувати зв'язок можуть мати величезний вплив на ваше майбутнє у непередбачуваний спосіб. Найгірший сценарій? Деяка марна соціальна енергія. Найкращий сценарій? Ви відкриваєте двері, про які навіть не підозрювали.

31. Припущення, що існує лише один шлях до успіху

Хоча надихатися історіями успіху - це ключ до стимулювання та мотивації, це також небезпечно. Шлях до успіху є унікальним для кожної компанії, а форми, яких можуть набувати ці подорожі, є різноманітними (і часто звивистими). Той, хто каже вам, що ваш шлях до успіху має йти за єдиною траєкторією, ніколи не будував власної компанії; він лише вивчав історії інших.

32. Неспроможність розпізнати закономірності, що повторюються

Незважаючи на весь непередбачуваний шум у бізнесі, часто не помічається певна узгодженість між ринковими циклами та гравцями, які в них беруть участь. Хоча небезпечно робити надмірний акцент на індивідуальних історіях успіху (див. помилку №31), ще небезпечніше не помічати циклічну природу ринкової динаміки. Людська психологія, як відомо, передбачувана... і, як відомо, забудькувата.

33. Не надавати пріоритету легким плодам

Як показано в помилці №27, успішні компанії безжально розставляють пріоритети. Компанії, які занадто розпорошують зусилля на себе та своїх співробітників, шкодять не лише продуктивності, але й моральному духу. Звичайно, є сенс інвестувати в довгострокові проекти з більшими витратами, але більшою винагородою. Але також важливо регулярно визначати пріоритети легких перемог і короткострокових можливостей, які поступово просувають голку. Це не лише закладе фундамент для подальших покращень (див. помилку №2), але й згуртує членів вашої команди та підтримає високий моральний дух.

34. Ігнорування недосліджених ринків

У той час як засновники та долари змагаються за створення на конкурентних ринках, часто існують можливості у "прихованих шарах" індустрії. Компанії, які зосереджуються там, можуть осідлати хвилі ринкового зростання, уникаючи жорсткої конкуренції, перетворюючи потенційних конкурентів на реальних клієнтів. Деякі з найцінніших компаній у світі застосували цей підхід (у тому числі дві найдорожчі), і він приніс свої дивіденди (у буквальному сенсі).

Якщо вам сподобалася ця стаття, але ви ще не підписані на мою безкоштовну розсилку, натисніть тут, щоб отримувати її щотижня у свою поштову скриньку.

35. Не покладатися на перевірені технології

Нові технологічні рішення давніх проблем можуть бути привабливими. Але приховані недоліки можуть проявитися занадто пізно, коли ви вже станете залежними. Нові технології можуть зламатися, вийти з ладу, мати неочікувані побічні ефекти. На противагу цьому, давні проблеми, як правило, мають давно перевірені рішення. Хоча їх не так цікаво використовувати, вони працюють, а це найголовніше.

36. Неправильне розуміння принципу CAP

В інформатиці існує фундаментальне обмеження на те, як можна будувати системи баз даних. Ніколи не можна досягти більше двох з наступних трьох цілей: узгодженість, доступність і толерантність до розділів (або "CAP"). Те ж саме стосується і компаній, які неминуче побачать погіршення однієї з цих цілей, коли вони інвестують в інші дві. Наприклад, якщо ви гарантуєте, що всі команди можуть спілкуватися одна з одною (доступність) і що завжди є людина, яка може бути "джерелом істини" для інших (узгодженість), ваша здатність керувати, коли працівник звільняється або канали зв'язку виходять з ладу (толерантність до розділення), значно знижується.

37. Ніколи не встановлюйте довільних дедлайнів

Довільні дедлайни - це інструмент. Як і більшість інструментів, вони можуть бути хорошими або поганими, залежно від того, хто і для чого їх використовує. Проте, хоча команді часто потрібен простір для роздумів, побудови та ітерацій без надмірного тиску, є так само багато випадків, коли структура та напрямок, що надаються довільними дедлайнами, є корисними для команди. Важливо, що довільні дедлайни слід визнати довільними, і їх слід коригувати за потреби (адже вони є довільними). Але це не применшує їхньої сили у згуртуванні команди та стимулюванні продуктивності. Я бачив, як вони - за правильних обставин - творять дива.

38. Ігнорування принципів невизначеності

Підприємництво на ранніх стадіях, як і у квантовій фізиці, передбачає неминучий компроміс. Ресурси (час, гроші тощо) можна витратити на інвестиції в конкретну стратегію або на збереження відкритих можливостей; вони не можуть робити і те, і інше. Я назвав це явище принципом невизначеності стартапів. Він показує, що чим більше ви зосереджені на сьогоденні, тим менше ви здатні підготуватися до майбутнього. І чим більше ви готуєтеся до майбутнього, тим менш ефективними ви будете зараз. Компанії, які намагаються робити і те, і інше одночасно, програють битву.

39. Підсолоджувати погані новини

Менеджери іноді вважають, що коли справи стають важкими - а вони неминуче будуть не раз - погані новини краще подавати опосередковано або з позитивним відтінком. Це вроджене людське бажання. Але працівники розумніші, ніж ви думаєте. Нещирість щодо стану бізнесу або обґрунтування бізнес-рішень зашкодить вашій компанії в довгостроковій перспективі. Це стосується всього - від звільнень до поворотів і урізання пільг. Ваші співробітники бачитимуть евфемізми наскрізь, що зробить ваше підсолоджування безрезультатним, і будуть менше поважати вас за відсутність прямоти.

40. Ігнорування ентропії

Це закон всесвіту, що все прагне до безладу. Знання та контроль не є винятком. Як я вже писав раніше, рано чи пізно ви помилитеся. Ваші переконання повинні будуть адаптуватися, оскільки світ, в якому вони існують, розвивається. Стабільні частини вашого бізнесу будуть страждати від несподіваної динаміки ринку, нової конкуренції та мінливого ставлення споживачів. Ті, хто досягає успіху в довгостроковій перспективі, приймають ентропію як факт життя і знають, що не можуть занадто довго зберігати щось занадто святим.

41. Не вирішили чітко, як знайти компроміс між продуктивністю та узгодженням

Компанії, які надмірно інвестують у вирівнювання членів своєї команди, роблять це за рахунок продуктивності. Ті, що зосереджуються на продуктивності, роблять це за рахунок узгодженості. Оптимальний баланс залежить від компанії, її розміру та унікального шляху. Але важливим висновком є те, що ви робите цей компроміс, незалежно від того, обираєте ви баланс чи ні. Тож ви можете його обрати.

42. Забути про свою єдину перевагу

З обмеженим часом і обмеженими ресурсами можна встигнути зробити не так багато. Стартап має всі недоліки порівняно з більш добре фінансованими компаніями і лише одну перевагу: швидкість. Використовуйте цю перевагу. Великі гравці повільно рухаються і повільно розвертаються, як гігантські круїзні лайнери. Стартапи - це маленькі та спритні вітрильники, які можуть мчати швидше і розвертатися, коли це необхідно.

43. Розмовляйте лише з тими, кого знаєте

Парадокс дня народження показує, що якщо ви зберете 23 людини в одній кімнаті, то з ймовірністю 50% двоє з них будуть святкувати один день народження. За тією ж математичною логікою, якщо будь-яка розмова має хоча б 0,3% шансів на те, що вона змінить життя, то зібрання кількох десятків людей в одній кімнаті практично гарантовано призведе до розмов, які змінять життя. Висновок? Знайомтеся з більшою кількістю людей. (Ось хороший спосіб це зробити).

44. Поводитися з грошима так, ніби вони не взаємозамінні

Долар є долар є долар. Кожен витрачений долар, незалежно від того, як він обліковується, - це гроші, які не можна витратити на щось інше. Це ще одна причина для того, щоб безжально розставляти пріоритети (див. помилку №27). Ресурси мають звичку зникати швидше, ніж ви очікуєте.

45. Працювати тільки з дому

Стрес стартапу має властивість просочуватися через будь-які встановлені вами кордони. Простий спосіб змусити себе розлучитися з роботою, який допомагає підвищити продуктивність і покращити психічне здоров'я, - не працювати виключно там, де ви спите і проводите час із сім'єю. Я кажу "виключно", тому що я бачив, як стартапи досягали великих успіхів у повністю віддаленому режимі. З іншого боку, перші дні стартапів дуже залежать від випадкових розмов та ідей, які можуть виникнути лише тоді, коли співробітники працюють разом. Тому збирати команду разом час від часу - це обов'язкова умова.

46. Працювати лише з офісу

Більшість засновників, яких я знаю, погодяться, що найкращі ідеї приходять до них, коли вони не на роботі. Щось є у зміні обстановки, зв'язках між непов'язаними нейронами, винесенні проблеми чи виклику в нове середовище. Якщо помилка №45 демонструє, чому важливо іноді збирати команду разом, то ця помилка визнає, що не менш важливо виводити їх із зони комфорту і змушувати взаємодіяти в абсолютно нових місцях і абсолютно новими способами.

47. Забуваєте повертатися до того, що вас мотивує

Коли стає важко (а буде важко), важливо згадувати про те, що допомогло вам почати роботу в першу чергу. Будь то фільм, епізод подкасту, книга чи саундтрек, тримайте їх під рукою і повертайтеся до них, коли відчуваєте, що моральний дух падає. Для мене в часи "Якоря" це був альбом Daft Punk "Random Access Memories". До сьогодні, якщо мені потрібен заряд мотиваційної енергії, я просто вмикаю цей альбом і беруся до роботи.

48. Припустімо, що у вас є Product Market Fit

Відповідність продукту ринку - це невловимий перехідний момент, коли ви усвідомлюєте, хто ваші клієнти і яку цінність ви їм надаєте. Навряд чи хтось досягає цієї точки без значних зусиль, і найпростіший спосіб зазнати невдачі для абсолютно нового підприємства - припустити, що вони досягли цієї точки, хоча це не так. Існує лише два способи перевірити, чи досягнуто цієї віхи - поспілкуватися з клієнтами та проаналізувати дані. Після цього все стає значно простіше.

49. Не фотографувати

Ви будете сумувати за першими днями. Вам захочеться, щоб вони були краще задокументовані. Якщо все налагодиться, ви подивитеся на ті моменти в часі і скажете: "Вау, подивіться, як далеко ми просунулися". А якщо ні, ви скажете: "Ого, подивіться, як важко ми працювали. Якщо я зміг це зробити, то зможу впоратися з чим завгодно..."

50. Відмова від підписки на телеграм-канал Бізнес. Ідеї. Стартапи

Щодня я пишу статті, подібні до цієї, про бізнес, технології, науку та життя, сподіваючись надихнути інших і спровокувати вдумливу розмову. Якщо ви ще не підписані на Бізнес. Ідеї. Стартапи, натисніть тут, щоб безкоштовно отримувати ідеї щодня.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

615.4KПрочитань
11Автори
461Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається