6 “магічних” фраз при спілкуванні з поліцією у 2023 році

Ілюстративне фото з мережі
\Ілюстративне фото з мережі

Ці “магічні” фрази можуть значно покращити ваше становище у спілкуванні з поліцією, продемонструвавши вашу обізнаність. Ураховуючи свій вже достатньо довгий досвід активного спілкування з поліцією у різних якостях (з 2015 року), часто я думаю, а як би спілкувався з поліцією у випадку такої необхідності. А також щодо того, що які фрази та дії зараз можуть бути ефективними, а які ні.

  1. Представтесь, будь ласка!

Часто працівники поліції, “забувають”, що представитися перед зверненням до людини це їхній обов’язок, а не право.

Звертаючись до особи, або у разі звернення особи до поліцейського, поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на її вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук. — ч. 3 ст. 17 Закону України “Про національну поліцію”

2. Чи я затриманий?

Часто фактичне затримання маскується під виглядом інших дій, добровільного опитування і тому подібного. Пряме питання змусить визначити ваш статус.

3. Якщо не затриманий, то чи можу я піти?

Це питання підтвердить ваш статус, у випадку, якщо ви насправді не затриманий.

4. Якщо я затриманий, то чи можу я поговорити зі своїм адвокатом?

Надати можливість скористатися правовою допомогою — це обов’язок правоохоронців, а не право. Як і доводити потім, як саме це право було забезпечене і чим це підтверджується.

5. Яка причина мого затримання?

Працівники поліції зобов’язані невідкладно повідомити про причину затримання. Вона може бути не детальною, але людина при затриманні одразу має розуміти “поверхневу”, усну причину, але не доводити, а лише повідомити. Вчіться більше слухати, фіксувати та менше ескалювати конфлікт у разі такої можливості.

Кожному заарештованому чи затриманому має бути невідкладно повідомлено про мотиви арешту чи затримання, роз’яснено його права та надано можливість з моменту затримання захищати себе особисто та користуватися правничою допомогою захисника. — ст. 29 Конституції УкраїниУповноважена службова особа, що здійснила затримання особи, повинна негайно повідомити затриманому зрозумілою для нього мовою підстави затримання та у вчиненні якого злочину він підозрюється, а також роз’яснити право мати захисника, отримувати медичну допомогу, давати пояснення, показання або не говорити нічого з приводу підозри проти нього, негайно повідомити інших осіб про його затримання і місце перебування відповідно до положень статті 213 цього Кодексу, вимагати перевірку обґрунтованості затримання та інші процесуальні права, передбачені цим Кодексом — ч. 4 ст. 209 Кримінального процесуального кодексу України

6. Я хотів би побачитися зі своїм адвокатом перед наданням вам будь-яких відповідей.

Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом. — ст. 63 Конституції УкраїниКожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав — ст. 59 Конституції УкраїниПідозрюваний, обвинувачений має право на першу вимогу мати захисника і зустріч із ним незалежно від часу в робочі, вихідні, святкові, неробочі дні до першого допиту з дотриманням умов, що забезпечують конфіденційність спілкування — п. 3. ч. 3 ст. 42 Кримінального процесуального кодексу України

Це не право, а обов’язок правоохоронців, не проводити жодних слідчих дій з затриманим до конфіденційної зустрічі з адвокатом.

У випадку вашого затримання правоохоронці зобов’язані будуть негайно повідомити центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, внаслідок чого протягом найближчого часу до вас в будь-якому разі приїде адвокат (в середньому через 1–3 години з моменту повідомлення Центру). Втім можна залучити іншого адвоката одразу після затримання.

Можливий алгоритм дій такий — повідомити близьку особу про затримання, повідомити свого адвоката про затримання, чекати на приїзд свого адвоката для конфіденційної бесіди та погодження правової позиції, утримуючись від проведення слідчих дій та надавання показів.

Правозахисник, Адвокат Ігор Кравець (м. Одеса).

Телеграм Twitter Facebook Instagram

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ігор Кравець
Ігор Кравець@MrK1

159Прочитань
2Автори
3Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається