ABC та XYZ аналіз

Сучасні СРМ-системи дають нам можливість формувати сегменти автоматично та динамічно на підставі заданих критеріїв. І це відкриває неймовірні перспективи для нашого бізнесу. 

Уявіть ситуацію, коли наш клієнт перебуває в сегменті постійних покупців, а за пів години він робить велике замовлення і стає VIP-клієнтом. Тепер він отримуватиме розсилку для клієнтів сегменту Преміум та повідомлення про свій новий статус. 

Така маленька дрібниця дає нам змогу дуже сильно зміцнювати довіру і лояльність клієнтів, а також робити їх адвокатами нашого бренду.

А сегментація є дуже простим інструментом, який допомагає збільшити кількість і якість продажів, а також робить наших наявних клієнтів більш лояльними. 

Подивімось, які існують методи аналізу та сегментації, що можуть стати у пригоді в нашій роботі. 

Почнемо з найпростішого - ABC-аналізу. 

АВС-аналіз — це інструмент, який допомагає нам вивчити товарний асортимент, визначити його рейтинг за зазначеними критеріями та знайти ту частину асортименту, яка забезпечує максимальний ефект. 

Наприклад, згідно з правилом Парето, 20% наших товарів забезпечують 80% прибутку. 

Групу A утворюють дуже важливі товари, лідери продажів або найприбутковіші товари. Група B - товари середньої важливості. А група C - найменш важливі товари або товари-новинки.

АВС-аналіз допомагає нам оптимізувати товарний асортимент, зосереджуючи зусилля на найважливіших позиціях.

І ось ще один цікавий та корисний метод — поєднання АВС і XYZ аналізів. 

XYZ-аналіз доповнює АВС-аналіз, дозволяючи оцінити стрибки збуту і його нестабільність. 

Використовуючи ці два методи, ми можемо отримати 27 груп товарів, які нададуть нам корисну інформацію для оптимізації асортименту, оцінки рентабельності та логістики, а також для виявлення ключових товарів і факторів, що впливають на кількість товарів на складі. 

Використання суміщеного АВС і XYZ-аналізів має безліч переваг, від підвищення ефективності системи управління товарними ресурсами до перерозподілу зусиль персоналу залежно від кваліфікації та досвіду.

Автор: rivage. Опубліковано на Unsplash
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
CRM Genesis
CRM Genesis@crm_genesis

192Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 18 березня

Більше від автора

  • Реліз додатка на marketplace Creatio

    Додаток Візуалізація організаційної структури вже на маркетплейс.  Візуалізація організаційної структури для Creatio надає окрему сторінку в Creatio для перегляду організаційних ролей (усі співробітники та зовнішні користувачі).

    Теми цього довгочиту:

    Додатки
  • Ефективні методи управління віддаленими командами

    В нинішніх реаліях віддалена робота стала нормою для багатьох компаній. Управління віддаленими командами потребує інших підходів, щоб забезпечити продуктивність, мотивацію та координацію.

    Теми цього довгочиту:

    Crm

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається