Хоч культура 80-х і 90-х з їх VHS відеокасетами вже залишились в минулому. В наш час ми продовжуємо активно ностальгувати по тим часам. Достатньо згадати Stranger Things який пронизаний культурою 80-х. Або також згадати фільм Drive який зробив внесок в популяризацію в SynthWave(але ця тема для іншого раз).

В теперішній час кінематограф та відеоігри намагаються використовувати всі сучасні технологій для створення найбільш моторошних жахів з повним поглибленням. Але жанр Analog Horror працює навпаки, використовує елементи хорорів тих фільмів які записувалися на VHS касети, щоб створити відповідну атмосферу жаху і напруженості. Також головною рисою даного жанру є психоделічний вміст і також відсутність явного сюжету. В подальшому я хочу розглянути жанр, саме у форматі як інтернет культури і фанатських робіт.

L O C A L 5 8 T V

Найбільш відом проект, і за якого отримав знайомий вигляд Analog Horror є серій вйідео L O C A L 5 8 T V. Який вбирає в себе більшість елементів жанру, де кожний ролик стилізованиї під свою тематику. За історіює канал веде мовлення з 1938 року в окрузі Мейсон, Західна Вірджинія, США. А сам телеканал обслуговує вигадані міста Еденфейл, Ласкер-Сіті та Ічор-Фоллз.

Стилізовані як вирізки з трансляцій місцевого телеканалу, з раптовим психоделічними вставками і трохи елементами хорору. Одне з перший відео, не враховуючи хронологію самих плівок, є Weather Service. Фрагмент починається з списку наступних програм в нічному ефірі, але раптом після цього з'являється екстрене сповіщення про метеорологічну подію, яка буде тривати до завтрашнього ранку. Але що сама буде за подія не описується в повідомлені, єдине попереджають не спостерігати за подією неозброєним оком. Після цього нас знову кидає до списку наступних програм де відсутній список програм з єдиним часом 2:15 ночі. І раптом обірваним надписом програми який має на початку слово "Blood..."

Раптом трансляція обривається ще одним екстреним повідомленням з текстом на червоному фоні, і оновленим сповіщенням про погоду. Але наступні повідомлення є суперечливі. В першому застерігають залишатися в приміщені і не дивитися на нічне небо, а вже в іншому повідомлення що подія є безпечною і потрібно терміново вийти.

В подальшому у відео ми можемо спостерігати так звану боротьбу між антогоністом Місяцем, і людиною яка намагається донести небезпеку про нього.

В цьому фрагменті має схожу рису з популярними на початку десятих відео про втручання в ефір телеканалів.

Для прикладу відео тої же Вайомингский інцидент який є дуже популярний і його також можна віднести до жанру аналогових жахів і також одного із родоначальників жанру. на початку десятих років він заставляв малих випробувати свої нерви. Також він є своєрідним представником ще смертельних файлів, які свою історію що вони можуть тебе заставити випиляти себе на n-секунді відео. Або після перегляду ти станеш овочем і будеш гадити під себе.

Скріншот з Вайомингского інциденту

Плівку Contingency є першою по хронології із світу LOCAL 58. Це єдине відео яке має зернистий ефект плівки що пов'язано з датою самого відео, це також можна побачити по більш класичному логотипу телеканалу. Сам фрагмент починається з повідомлення о закінченні денної трансляції. І після цього починається програватися плівка на випадок програшу США від ворожих сил. Плівка закликає до масового самогубства патріотів на фоні патріотичних і пейзажних фрагментів. А в кінці відео появляється повідомлення про випадковість появи запису і вибачення від телеканалу.

Сам фрагмент запису відноситься до часів "Холодної війни", і датою дії відео на початку плівки. В цьому відео використовується такий елемент жанру як секретні плівки, у нашому випадку саме державні.

Плівка __Show For Children__ починається вже зі стандартного списку наступних програм в ефірі, але що саме цікаве той фрагмент шоу для дітей починається о 4:15 ранку, що вже дає замислитися о том що на каналі відбувається дичина. На самому шоу для дітей іде коротенький мульт про скелета яки прогулюється по кладовищу і за ним слідкує місяць. Далі він починає зазирати в могили, в першій в якій він бачить останки, в другій створіння іноземного походження, а в третій діру яка веде в підземелля. А в самому кінці він знаходить в підземеллі місце з виглядом на нічне небо і лягає там. А вже після цього виходить луна щоб глянути на нашого головного героя, який перетворюється в останки.

На цій плівці можна побачити наступний елемент жанру, а саме стара мальовка мультфільмів які відносять нас в епоху чорно-білої мультиплікації.

Каталог Мандели

Наступна чудова робота в жанрі від автора Алекса Кістера, який є повноцінним ютюб серіалом із закрученою історією. Про що можна говорити коли у нього є своя сторінка на IMDb.

Сторінка веб-серіалу на IMDb

Дещо трохи про історію самого серіалу. Події розгортаються в вигаданому окрузі Мандела(тому не варто путати з ефектом Мандели), штату Вісконіс. В якому відбуваються дивині дива, а саме присутність надприродних істот, здатних приймати людську форму. Події відбувають в часовому проміжку з 90-х по 00 роки.

Так звана передісторія серіалу

В першому опублікованої серій розповідається альтернативна християнська історія в світі, де Христос був скинутий Люцифером в обличчі архангелу Гавриїла. Для самого початку не відомі причини даних дії, але вони вплинуть на всю подальші дії які будуть розвиватися в окрузі Мандели.

Перша серія серіалу

Дане відео складається з декількох частин. Перша частина являє собою державне відео-керівництво по боротьбі з альтернативами. Ці сутності мають властивість приймати людське обличчя, але при цьому можуть мати анатомічні властивості у вигляді деформації частин тіла. В цій частині ми можемо побачити наступну характерну рису жанру, а саме видозміна обличчя для передачі жахливості об'єкту.

В подальшому пишуть алгоритм по захисту від зустрічі від альтернативи. І також те що з ними не потрібно вступати в контакт, так як вони використовують психологічні методи для подавлення.

Далі розповідається історія про випадок Марка Хетчдіфа і Сезара Торреса. Між ними проходить телефона розмова, в якому Сезар заманює Марка в свій дім, і в кінці розмови ми дізнаємось що Цезар є альтернативом. Потім вночі камери в домі вмикаються, і розуміємо що Марк все-таки попав в пастку до Сезара. Між ними відбувається розмова в якому Марк посилає альтернатива, і він хоче з ним покінчити і звучать звуки пострілу з червоним переходом. "Ой, ой! Це було погане рішення Марк!" - з'являється надпис після пострілу. Після цього ми бачимо тіло Марка з якого можна робити висновок що він скоїв самогубство.

Ми дізнаємось що Марк багато разів телефонував в поліцію, але він так і не дочекався від них допомоги. З наступної плівки ми дізнаємось про алгоритми дії для операторів, в якому їм заборонено відправляти допомогу при виявленні альтернативи.

І в останній частині відео закінчується вставкою з аудіо тестом для дитини, для перевірки реакції на звукові доріжки. А далі за допомогою вставок з слайдими написаними від руки, розповідається історія 4-х річної дитини. І під час цієї історії ми побачимо знайомий фоторобот, відомий як Албанець.

Перша поява “Албанца”

Фоторобот Албанца, є став невід'ємною частиною як світу Мандели, так і жанру Analog Horror. Але свою першу популярність він отримав ще в 10-х роках на 4chan. Це зображення повинно було віруситися як моторошне, але ми же знаємо що якщо щось набуває популярності, так з нього починають робити меми.

Країна Грибів

А тепер перенесемось на кінець 2013 року, коли на ютюб каналі виходить чудовий польський проект Poradnik Uśmiechu, в той час ще жанр не отримав своєї назви Analog Horror. Автором серіалу є художник Віктор Стрібога. Серія відеороликів представлена у вигляді старих дитячих телепередач з елементами психоделіки. Датою в якому розгортаються події є 90-ті роки.

Сам серіал не маж явного сюжету. Сам автор говорив, що йому хотілось створити такий проект де кожна людина може побачити щось своє в даній історії і зробити для себе ці висновки. Один із найпопулярніших теорії гласять, що головна героїня на ім'я Агата перебуває в психіатричній лікарні, і все шоу в якому вона приймає участь, є плодом її фантазії. Також є теорії про нарко тріп Агати, педофілії(пов'язана з кліпом з джинсовою людиною) і теми ядерної зброї.

Характерні риси даного серіалу є використання паперових очей на людських персонажах, одною із головних причин є перетворення емоції персонажів на щось кріпове.

САО МВС Чорнолісної області

А під кінець також хочеться приділити увагу українському проекту в жанрі Analog Hororr який виходить на платформі TikTok . Таким проектом є серія "архівних" відео роликів від САО МВС у вигаданій Чорнолісної області.

Сторінка САО МВС в TikTok

Самі відео несуть інформаційний характер про паранормальні події які відбуваються в даній області. Тобто (поки що) нема прямого сюжету в даній, просто розглядається всі наявні сутності і аномалії які проходять.

Перехід в цифровий формат

А вже в самому кінці своєї сумбурної статі хочу повернутися до проекту LOCAL 58, і їх останнього відео де канал переходить на цифрове мовлення.

Сам перехід відбувався опівночі 13 липня 2021 року відповідно федеральному закону. В останню півхвилинну показуються ретроспективу всіх логотипів телеканалу з 1938 року. Після того як годинник переходить 12 годину ночі з'являюсь перешкоди, в якому сутність намагається призупини перехід телеканалу на цифрове мовлення. Але потім трансляція миттєво припиняється, і з'являється попередження від FCG що сповіщає глядачів за штрафи перегляду аналогових частот.

Це є дещо символічним закінченням серій відео LOCAL 58, в якому показано що жахи можуть існувати тільки на "аналоговій частоті", тому для нього це сутності в деякому сенсі це смерть.

Аналогові жахи для мене мають особливий вайб, а саме аналогового телебачення або VHS касет. Який вже мабуть тяжко буде отримати без відповідного обладнання, тому ці відео можуть нас занурити в ті часи і відчути від них страх.


Отже хочу всі подякувати хто дійшов до цього моменту, цей довгочит моя перша проба пера так сказати в цьому напрямку. Ну і як завжди перший млинець нанівець, вона вийшла дещо сумбурною для мене. Тому очікую від вас коментарів, і буду вам вдячний за підписку на мій особистий канал в телеграмі з щітпостом https://t.me/connection_with_reality

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Your Aura
Your Aura@your_aura

453Прочитань
20Автори
13Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (19)

Local 58 - бомбєзна тєма! Щось типу Вайомінгського Інциденту, але зі своїм вайбом регіонального ТБ… а враховуючи, що я ще дуже фанатів колись від нашого українського ТБ і теми телебачення загалом, то в цьому певний вайб піймати було дуже просто=)

Вам також сподобається