Арсенал автократії: Північна Корея та Іран озброюють Росію в Україні - Atlantic Council

У період новорічних свят Росія здійснила одні з найбільших бомбардувань українських міст з початку повномасштабного вторгнення. Ці атаки багато хто очікував, оскільки вважалося, що Росія активно накопичувала ракети та безпілотники протягом останніх кількох місяців 2023 року. Тим не менш, походження деяких ракет, використаних під час останніх повітряних атак Росії, викликало значне занепокоєння в Україні та на всьому Заході.

Через кілька днів після цих останніх бомбардувань Білий дім оголосив, що Росія використала північнокорейські балістичні ракети для удару по Україні. Згодом ці заяви підтвердили українські високопосадовці. У спільній заяві, опублікованій 9 січня, США, Великобританія, ЄС, Австралія, Німеччина, Канада та майже 40 інших країн-партнерів засудили експорт Північною Кореєю балістичних ракет до Росії.

Поставка північнокорейських балістичних ракет знаменує собою останню ескалацію підтримки країною вторгнення Росії в Україну. Повідомлення про поставки північнокорейської зброї до Росії вперше з’явилися наприкінці 2022 року. У жовтні 2023 року речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що Пхеньян доставив до Росії понад 1000 контейнерів із обладнанням і боєприпасами. Виступаючи наприкінці 2023 року, офіційні особи Південної Кореї заявили, що військові виробничі потужності Північної Кореї працюють «на максимальну потужність», щоб задовольнити попит Росії на озброєння.

Незрозуміло, що пропонує Росія в обмін на зброю, яку вона отримує від Північної Кореї, але є побоювання, що Москва надає країні, яка під жорсткими санкціями, доступ до нових військових технологій. Під час візиту до Росії у вересні 2023 року північнокорейський лідер Кім Чен Ин відвідав низку військових об’єктів, де демонструються передові системи озброєння.

Північна Корея – не єдиний авторитарний режим, який зараз надає Путіну зброю для вторгнення в Україну. Іран поставив Росії велику кількість ударних безпілотних літальних апаратів, а також артилерійських снарядів, тоді як Росія використовує іранські технології безпілотних літальних апаратів для налагодження великомасштабного внутрішнього виробництва ударних безпілотних літальних апаратів для використання в Україні. Останні звіти свідчать про те, що ця співпраця зараз посилюється. Росія готова отримати іранські балістичні ракети, а Іран також поставить модернізовані безпілотники.

Військова підтримка, яку зараз надають Північна Корея та Іран, вважається критично важливою для воєнних зусиль Росії. Хоча Володимиру Путіну вдалося перевести значну частину російської економіки на воєнний лад, інтенсивність бойових дій в Україні означає, що Росія наразі не в змозі задовольнити великий попит на ключові категорії боєприпасів, включаючи безпілотники, ракети та артилерійські снаряди.

Оскільки вторгнення в Україну йде вже третій рік, поставки боєприпасів з Ірану та Північної Кореї дозволяють Росії зберегти значну артилерійську перевагу в тому, що зараз багато хто розглядає як війну на виснаження. Крім того, постійне постачання іранських безпілотників дає можливість Росії продовжувати інтенсивну кампанію бомбардувань українських міст та цивільної інфраструктури країни. Поставки північнокорейських та іранських балістичних ракет дозволять Росії ще більше розгорнути повітряну війну проти України.

У той час як соратники Путіна в Тегерані та Пхеньяні стають сміливішими у своїй готовності підтримати російське вторгнення в Україну, колективна прихильність Заходу українським військовим зусиллям стає все більшою під сумнів. Останніми місяцями великий новий пакет допомоги США для України став заручником внутрішньої американської політики, тоді як проходження довгострокової допомоги ЄС було заблоковано в Брюсселі завдяки протидії з боку Угорщини. Це підживлює спекуляції щодо майбутньої підтримки Заходом України в тривалій війні з Росією.

Володимира Путіна явно підбадьорили нещодавні ознаки слабкості Заходу, і він вірить, що зрештою зможе пережити Захід у випробуванні політичної волі. Російський диктатор давно розглядає вторгнення в Україну в історичних термінах як спробу покласти край епосі домінування Заходу. Він прагне встановити новий багатополярний світовий порядок і будує альянси з однодумцями авторитарних режимів.

Тепер зрозуміло, що Росії вдалося створити арсенал автократії разом з Іраном і Північною Кореєю. Москва, Тегеран і Пхеньян використовують свій військовий потенціал і виробляють кількість зброї, необхідну для подолання опору Заходу та досягнення перемоги Росії в Україні.

Цей авторитарний альянс становить серйозну загрозу майбутньому глобальної безпеки. Якщо Росія візьме перемогу в Україні завдяки військовій підтримці Ірану та Північної Кореї, українці будуть не останні жертви. Навпаки, тріумф Путіна створив би катастрофічний прецедент. Міжнародне співтовариство незабаром зіткнеться з подальшими агресивними війнами, оскільки світ занурюється в небезпечну нову еру, коли сьогоднішні правила щодо національного суверенітету та територіальної цілісності більше не застосовуються.

Ніщо з цього неминуче, але годинник уже цокає. Якщо західні лідери хочуть уникнути десятиліть міжнародної небезпеки та нестабільності, вони повинні надіслати чітке повідомлення всім автократичним правителям і кандидатам, переконавшись, що російське вторгнення в Україну закінчиться рішучою поразкою.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається