Цей довгочит розповість про одну з найвідоміших сект минулого століття.

Аум Сінрікьо — японська релігійна секта. Вона була заснована в 1987 році японцем Сьоко Асахара. Доктринально поєднувала християнство та буддизм. Секта стала відомою після заринової атаки у токійському метро в 1995 році. Назва «Аум Сінрікьо» походить від санскритського слова АУМ, що означає «всесвіт»(© Вікіпедія).

Сьоко Асахара

Рання біографія Сьоко Асахари.

Трохи з біографії Сьоко (справжнє ім’я Тідзуо Масумото): народився у 1955 році у багатодітній родині. Через хворобу був сліпий на ліве око і частково на праве. Був з бідної сім'ї та не міг здобути освіту, але сам вивчав фармакологію та народу китайську медицину. Пізніше відкрив свою аптеку, але його було заарештовано за підробку документів.

Початок пошуку себе та створення секти.

Його релігійні пошуки та відкриття почалися, коли Сьоко став працювати, щоб прогодувати сім'ю. У вільний час він вивчав китайську народну астрологію та досізм, пізніше езотеричну йогу та християнство. Також до ,власне, Аум Сінрікьо, він був учасником секти Агон-сю. Звідки, вірогідно, і черпав своє натхнення для Аум.

Переживши суд (через арешт за підробку документів), і змінивши ім'я з Тідзуо Масумото на загальновідоме Сьоко Асахара, створив релігійну групу, яка мала назву “Аум сінсен-але-кай”, яка потім стала Аум Сінрікьо. Щоб заохотити людей до групи, він роздавав листівки про йогу та лікарські трави. В решті решт, у 1989 році влада Японії зареєструвала його організацію офіційно.

Всередині її він називав себе «агнцем Божим», «Христом», «токійським Христом», «Святійшим Папою», «Рятівником країни», «єдиним в Японії просвітленим майстром» і загалом демонстрував себе, як людину, яка спустилася на землю щоб “спокутувати гріхи людства”. Однією з ідей секти був “судний день”(характерний для майже всіх існуючих сект),який повинен був відбутися через третю світову війну, у вигляді “ядерного Армагедонну”.

Діяльність Аум Сінрікьо та підготовка до теракту.

Цікаво, що з свого заснування учасниками секти були переважно студенти та молоді люди, тому вона здобула також і другу назву “релігія для еліти”.Аум швидко розширилася і мала багато філій по всій Японії. За її межами філії були в Нью-Йорку (США),Бонні (Німеччина) та Шрі-Ланці.

В період її поширення у секти почалися певні непорозуміння з місцевими жителями, які переросли в кримінальні пригоди: зникнення юриста, який представляв людей, потерпілих від організації, та його сім'ї (дружини та малого сина). Пізніше буде підтверджено, що його вбили учасники Аум. Справа юриста була невигідна для сектантів, адже він збирав матеріали про утримання Аумом людей проти їх волі, обман новачків та тиск на них заради пожертв.

У 1990 році Асахара і ще декілька представників Аум балатувалися в Палату представників парламенту Японії. Сьоко робив заяви на ток-шоу на цей рахунок. Пізніше, деяких з балатувальників було заарештовано за порушення законів Японії про користування землею. Стосунки секти і суспільства поступово натягувалися.

В 1992 році один з лідерів культу заявив, що оголошує війну Японській конституції та громадським інститутам. Що дуже цікаво: в цей же час представники Аум почали часто навідуватися в р*сію для закупівлі воєнного спорядження , включаючи АК та військові вертольоти Мі-8. За деякими даними, вони навіть намагалися придбати компоненти для ядерної бомби (#russiaisaterroriststate).

Також в 1993 вони відкрили свої магазини, де продавали персональні комп'ютери в Токіо та Осаці.

Аум було звинувачено в численних вбивствах. Жертвами ставали люди, які були проти культу, або її колишні учасники.

(Зариновий) Теракт у токійському метро.

Можна сказати, що все існування Аум йшло до цього теракту.

20 березня 1995 року Аум вчинили терористичний злочин з застосуванням зарину (речовина з нервово-паралітичною дією). За різними данними одразу загинуло від або 10-12 чоловік, або 13-27. Більш ніж 5000 (за іншими данними 6300) чоловік отримали отруєння різного ступеня тяжкості.

Головними діячами було 10 людей Аум. Вони проникали в метро з зарином, загорнутим в газетах, проїжджали певну кількість станцій, залишали зарин в газеті на підлозі вагону і покидали метрополітен.

Деталь: під час розслідування виявилося, що Аум закупили документацію для виготовлення зарину у р*сійського гос.службовця Олега Лобового.

Спочатку, Сьоко Асахара не визнавав причетність до теракту. Пізніше, звісно, його довели і Асахарі назначили страту. Його стратили тільки 6 липня 2018 року через повішення.

У лютому 2000 року секту розпустили.

P.s. також є відео про них на каналі Ковальського. Рекомендую до перегляду!

Відео Ковальського

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
кіберкіт
кіберкіт@kovbasa

104Прочитань
7Автори
0Читачі
На Друкарні з 18 червня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається