Йога - мабуть, єдиний фітнес-напрямок, який сприяє зміцненню не тільки фізичного, а й психічного здоров'я.

Чого не вистачає людині, змушеній підкорятися енергійним ритмам сучасного мегаполісу? Про що мріє офісний працівник або підприємець, який живе в інтенсивному режимі і підпорядкував свій розпорядок невідкладним справам? Про спокій. Про розслаблення. Про можливість перестати бігти наввипередки з часом і хоча б трохи поспілкуватися з найважливішою людиною у своєму житті - з самим собою.

Саме цю можливість пропонує йога - чи не єдиний фітнес-напрямок, що сприяє зміцненню не лише фізичного, а й психічного здоров'я. Сучасні йога-практики мають багатовікове коріння і беруть свій початок у давньоіндійській філософії, метою якої було досягнення рівноваги духу і тіла, набуття просвітлення і контролю над своїми фізичними і психічними процесами. Здобувши популярність, сучасна йога, розрахована на широкого споживача, стала більш спрощеною в плані духовного змісту, з філософської школи перетворившись на школу підтримки здорового стану організму і психологічної релаксації.

Саме через багату історію та перевірені часом практики цей напрям користується стабільною популярністю в сучасному суспільстві. Людям не вистачає спортивних напрямків, спрямованих на набуття і підтримання виключно фізичної форми - їм також потрібна можливість скинути тягар негативних емоцій, що накопичилися, в спокійній обстановці привести думки до ладу, винести себе за дужки повсякденної суєти. Тому йога-студії стабільно відкриваються по Україні - навіть у невеликих містах.

Перед тим, як почати

Якщо ви наважилися відкрити свою справу в цій галузі та читаєте свою статтю в пошуках конкретних кроків і технологій, то, найімовірніше, ви вже є шанувальником філософії йоги та самі знаєтесь на її напрямах і практиках. А для тих, хто просто вирішить будувати бізнес, керуючись модою на цей фітнес-напрямок, буде корисний невеличкий екскурс найбільш затребуваними школами йоги.

  • Хатха-йога. Беззаперечний лідер за популярністю як в Україні, так і за кордоном. Є базовою сходинкою ширшої течії, загальна мета якої - набуття рівноваги між енергіями Інь і Ян, досягнення фізичної досконалості. Складається з релаксаційних практик, фізичних і дихальних вправ, а також системи правильного харчування.

  • Раджі-йога. Мета - контроль над розумом. Засіб - медитативні практики.

  • Прана-йога. Мета - управління життєвою енергією Ци. Засіб - дихальні практики.

  • Аштанга-йога. Комплекс із послідовних асан (поз), а також технік концентрації дихання та уваги. Складається з восьми ступенів.

  • Кундаліні-йога. Мета - пробудження божественної енергії. Засіб - комплекс фізичних і дихальних вправ, медитативних практик і читання мантр.

  • Айенгар-йога. Мета - набуття досконалої фізичної форми. Засіб - комплекс із різноманітних асан із використанням опор.

Антигравіті-йога. Сучасний комплекс, розроблений кілька років тому гімнастом і танцюристом Крісом Гаррісоном. Мета - розвинути загальну координацію тіла і зміцнити всі основні групи м'язів. До філософії йоги має вельми опосередкований стосунок. Являє собою фітнес-тренування з використанням елементів йоги. Асани виконуються без контакту з підлогою і стінами, в повітрі, з використанням гамаків-трапецій (AirSwim), підвішених до стелі. Через незвичайний формат цей напрямок на сьогоднішній день користується великим попитом, причому в нашій країні ніша антигравіті-йоги практично не зайнята через необхідність перенавчання тренерів і спеціально обладнаних залів.

Обираючи напрямки йоги, які будуть представлені у вашій студії, обов'язково проведіть маркетингове дослідження конкурентних пропозицій (вашими прямими конкурентами є йога-центри, що вже діють, а непрямими - всілякі спортивні студії, фітнес-клуби та подібні організації, що пропонують послуги оздоровчого характеру). Вивчіть затребуваність різних напрямків йоги серед мешканців вашого міста і заповненість цієї ніші в різних районах - це буде визначальним фактором при виборі місця для студії. Маркетингове дослідження можна замовити в спеціалізованому агентстві, однак якщо ви володієте навичками маркетолога, то можете провести аналіз ринку самостійно, щоб знизити вкладення у відкриття бізнесу.

Бізнес план студії йоги

Місцезнаходження та оренда

Вибираючи приміщення для студії, насамперед звертайте увагу на близькість прямих і непрямих конкурентів. Якщо недалеко від локації, яка вам сподобалася, розташований уже діючий йога-центр, то вам буде важко набрати необхідну кількість клієнтів, оскільки всі зацікавлені особи вже напевно є відвідувачами цього центру.

Крім того, оцінюйте локацію з точки зору привабливості для потенційних клієнтів. Якщо студія розташована в центрі міста або просто поруч із великими офісними центрами, то людям буде зручно добиратися на неї після роботи (адже переважна більшість воліє займатися у вечірні години). Близькість зупинок громадського транспорту, розташування на "першій лінії" з великою прохідністю та додаткові зручності (парковка, зручний вхід тощо) також збільшують вашу конкурентоспроможність. А ось сусідства з галасливими закладами варто уникати так само, як і сусідства з конкурентами, адже заняття йогою вимагають зосередженості, а отже, несумісні зі сторонніми гучними звуками.

Щодо площі приміщення, то вона має бути не меншою за 60-80 квадратних метрів (сюди входять зал для тренувань, зона відпочинку, душ, туалет і роздягальня, хол та/або зона відпочинку). Додатковим бонусом буде наявність вільного місця для чайної кімнати (що додасть атмосферності вашій студії) і куточка продажу супутніх товарів для йоги - килимків, ароматичних олій і паличок, курильниць і аромаламп, чаю, супутньої літератури тощо. (це дасть змогу отримувати додатковий дохід).

У приміщення не повинні проникати сторонні шуми, крім того, необхідна хороша система вентиляції або кондиціонування, щоб несвіже повітря не псувало враження від занять. Крім того, якщо ви зберетеся робити ремонт (а в більшості випадків вам доведеться його робити), то зверніть особливу увагу на підлогу. Зазвичай йогою займаються босоніж, тож підлога має бути теплою і не слизькою, щоб забезпечувати необхідне зчеплення під час виконання асан. Ідеальний у поєднанні "ціна-якість" варіант - це дерев'яне покриття або якісний фактурний ламінат. Варіант дорожчий, але, мабуть, найбільш підходящий - це керамічна плитка з шорсткою поверхнею, що поєднується з системою підігріву ("тепла підлога"). Що стосується оформлення стін і загального дизайну, то ви можете зупинитися на нейтральному спокійному інтер'єрі приглушених тонів, або додати в атмосферу нотки творчості і розмалювати стіни яскравими візерунками теплих тонів. Найголовніше правило і критерій - це щоб у стінах вашого центру було приємно і комфортно перебувати.

У середньому оренда площі для йога-студії обійдеться вам у 15-20 000 гривень (залежно від регіону ціни можуть змінюватися). Якщо додати до цієї цифри витрати на щомісячне утримання студії (комунальні послуги, купівлю води, паперових рушників і рідкого мила та інших "витратних матеріалів", необхідних для зручності ваших відвідувачів), то витрати збільшаться до 25 000 гривень.

Обладнання

До списку допоміжного обладнання для йога-студії входять:

  • Килимки для йоги. Не варто купувати дорогі, оскільки раз на 1-2 роки все одно доведеться їх міняти через зношуваність. Бажано, щоб килимки були двох видів - товсті й тонкі, оскільки не всім зручно займатися на тонких через різну чутливість. Кількість килимків, так само як і кількість інших предметів, призначених для тренувань, залежить від передбачуваної наповнюваності студії (плюс кілька штук "про запас").

  • Подушки для медитації

  • Пледи, мотузки для прогинів, ремені, блоки і вапіки, куточок для вправ на розтяжку

  • Гамаки для антигравіті-йоги (якщо ви вирішите включити в асортимент своїх послуг цей напрямок). Під них потрібно буде обладнати окремий зал із міцними кріпленнями на стелі. Найпростіша модель AirSwim коштує близько 2000 гривень.

  • Аудіоапаратура (бажано - така, що підтримує флеш-пристрої). Для створення атмосфери розслаблення під час тренувань найкраще підійде музика в стилі "релакс" або "нью-ейдж", але можливі й інші варіанти.

  • Стійки для рекламних оголошень і візитівок із контактами - встановлюються у вхідній зоні. Це може бути як класичний стенд (коштує близько 1 000 гривень), так і більш оригінальний (і дешевий) варіант - наприклад, велика магнітна дошка.

Кадри

Кваліфіковані тренери - це одна з головних складових успіху вашої студії. Не варто економити, наймаючи недосвідчених новачків, а якщо ви все-таки вирішили піти цим шляхом, то будьте готові вкладати кошти в їхнє навчання (вартість участі в одному навчальному семінарі коштує близько 2 тисяч за людину) або навчати персонал самостійно (це зручно, якщо ви вже володієте мистецтвом йоги). Часто підприємці, які відкривають йога-студії, за сумісництвом самі є і тренерами, і самі виступають як викладачі - це дає змогу економити на фонді заробітної плати.

Найпоширеніший варіант оплати праці тренера - це відсоток від доходу з кожного проведеного заняття (25-40%). У деяких випадках тренери виступають як партнери підприємця, укладаючи договір суборенди приміщення. Варіант із фіксованим окладом є, мабуть, найневдалішим і вигідний роботодавцю тільки в тому разі, якщо тренер веде заняття у великій групі.

Крім того, вам знадобляться:

  • Адміністратор (2 людини). Фіксований оклад.

  • Менеджери з продажу. Мінімальний оклад плюс відсоток від продажів абонементів. При частковій зайнятості - відсотки без окладу.

  • Бухгалтер (віддалено). Середня заробітна плата - 3 000 гривень.

  • Прибиральниця (неповна зайнятість).

Функцію менеджера з реклами може виконувати сам підприємець (якщо ні - при написанні бізнес-плану цю посаду слід виділити в окрему позицію). Також господар студії може взяти на себе обов'язки адміністратора.

Маркетинг

Щоб заявити про себе, помістіть інформацію про відкриття вашої студії в дружніх фітнес-центрах, салонах краси або спортивних магазинах, розповсюдьте рекламні листівки на стендах району, в якому розміщена студія, або залучіть до роздачі промоутерів (щоб людина, яка отримала листівку з рук промоутера, не викинула її відразу ж, нехай вона дає право на невелику знижку при оплаті ваших занять). Проведіть "день відкритих дверей" - це дасть вам змогу познайомити тих, хто прийшов, з роботою і місією вашої студії і зробити частину гостей своїми потенційними клієнтами (за статистикою, 30-40% тих, хто відвідав безкоштовні пробні заняття, пізніше купують абонемент).

Допоміжними інструментами в просуванні вашого бізнесу будуть Інтернет-сайт і групи в соціальних мережах. Найзручніше робити упор на ведення сторінки в Інстаграм чи Фейсбук, оскільки саме ця мережа має найбільшу аудиторію. Можливості онлайн-реклами дуже широкі - ви можете "потоваришувати" з іншими групами схожої тематики і робити взаємні репости оголошень, а також проводити кокурси - наприклад, розігрувати безкоштовні абонементи або разові заняття за репост. Нехай ці конкурси стануть регулярними (безкоштовне заняття раз на тиждень або безкоштовний абонемент раз на місяць) - це створить у групі жваву атмосферу і збільшить кількість людей, які на безоплатній основі розміщуватимуть вашу рекламу у своїх профілях.

Ще одна порада з ведення групи в соціальних мережах стосується безпосередньо контенту - пам'ятайте, що в новинній стрічці ваших підписників має миготіти не лише рекламна інформація. Філософія йоги дає широкі можливості для цікавого наповнення спільноти - мотивуючі вислови мудреців, атмосферні світлини та позитивні картинки, музика для тренувань і медитації, поради щодо правильного харчування та відеоуроки. Словом створіть в онлайн-спільноті ту саму атмосферу, яку б ви хотіли бачити в самій студії.

Прибутковість

За усередненими оцінками, початкові витрати на відкриття невеликої йога-студії становитимуть приблизно 200-250 000 гривень (сюди включено витрати на оренду та ремонт приміщення, на закупівлю необхідного обладнання для тренувань і супутніх товарів для йоги на продаж, на оформлення суб'єкта підприємницької діяльності, рекламу та непередбачувані витрати). Термін окупності справи оцінюють у 12-15 місяців.

Щоб підвищити прибутковість студії, не дозволяйте їй пустувати в денні години (більшість занять проводять вечорами, після закінчення робочого дня). Робіть знижку на ранкові та денні тренування, проводьте творчі заняття (малювання, спів тощо) або семінари, присвячені правильному харчуванню та кулінарії, вегетаріанству та сироїдінню, дихальним практикам, психології та ведичній культурі. Варіантів безліч - головне, щоб вони якимось чином відображали загальну спрямованість йоги як життєвої філософії. Нехай ваша студія стане не просто місцем для тренувань, але "другою домівкою" для всіх, хто шукає духовного вдосконалення і творчого розвитку.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

782.4KПрочитань
11Автори
600Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Але це не бізнес-план, це просто набір порад як робити бізнес.

Вам також сподобається