Часті питання про велодоріжки.

*FAQ (фак) - FrequentlyAskedQuestion– Часті питання

**За час існування ВелоДня у Харкові ми піднялися з 500 на 12-е місце по пробкам у СВІТІ

У будь-яких дискусіях про велорух виникають ті самі питання. Будь це суперечка у соцмережі, на форумі чи на ток-шоу – перелік питань практично не змінюється. Саме таку збірку незаперечних відповідей, велоактивісти вирішили підготувати для загального користування.

Перед тим, як перейти безпосередньо до питань та відповідей, необхідно озвучити проблеми, на вирішення яких і спрямований велорух.

1. В Україні найвища у Європі смертність на дорогах.

І основна причина статистики – це перевищення швидкості. Тобто, ваш близький може померти тому, що хтось занадто швидко їздить. І вбивця – не погана людина, вона не хотіла вбивати і сідати. Просто авто – небезпечна штука. Данська програма Vision Zero, спрямована на зменшення трупів на дорозі, якраз із зменшення швидкості починалася. Вдумайтесь: 5000 трупів на рік! Це основна причина смерті людей 15-29 років, тобто найпрацездатніших громадян (звісно мова йде про мирні часи)

2. Питання економіки та грошей.

Економія на імпортному бензині: витрати на бензин на рік становлять 4 військові бюджети 2014 року.

3. Здоров'я та екологія.

Люди, які їздять на роботу велосипедом, хворіють менше. Крім того, поїхавши на роботу на велосипеді, вони не отруюють оточуючих вихлопами свого авто.

4. Транспорт та пробки.

Більше велосипедистів – менше пробок. Витрачається менше грошей на будівництво автошляхів.

Пора перейти безпосередньо до питань та відповідей. Власне, кожна відповідь може вимагати цілої доповіді з цифрами та докладними доказами. Вже на етапі підготовки цієї статті лише питання економічного обґрунтування вигоди велотранспорту займало десятки сторінок посилань на роботи європейських та американських вчених. Так що для формату FAQ ми безжально урізали все зайве і навіть необхідне, щоб укластися в розумний обсяг статті.

ПИТАННЯ 1. У країні війна немає грошей. Як будувати велодоріжки?

ВІДПОВІДЬ: Насправді велорух – це економія. Ми ж будуємо та ремонтуємо дороги? Пересадивши людей на велосипеди, треба буде витрачати менше.

1. Економія на імпортному бензині – 4 військові бюджети 2014 року.

2. Гроші на здоров'я: люди, які їздять на роботу на велосипеді, хворіють менше.

3. Витрачається менше грошей на будівництво автошляхів.

4. Екологія, шкоду для якої важко підрахувати.

5. Пожвавлення життя та торгівлі. Велосипедист витрачає на покупки більше, і це доводиться безліччю досліджень.

ПИТАННЯ 2: Навіть якщо гроші є – навіщо будувати велодоріжки заради кількох сотень веломаньяків?

ВІДПОВІДЬ: Велодоріжки будуються не заради веломаньяків - вони й так катаються, причому часто виступають проти велодоріжок. Будівництво велодоріжок дозволяє вирішити економічні та транспортні проблеми всій країні: пішоходам, автомобілістам тощо. Економічний ефект: читати вище. Без велодоріжок створення масового велоруху неможливе, оскільки люди не почуваються в безпеці і вважають за краще поїхати авто або маршруткою.

ПИТАННЯ 3: Де їх будувати? Місця ж немає.

ВІДПОВІДЬ: Велосипедна дорожня інфраструктура (будь то доріжка чи смуга) є одним із найефективніших способів використання простору для пересування. Наприклад, пропускна спроможність однієї смуги шириною 3,5 метра становить 14 тис. велосипедів на годину і лише 2 тис. автомобілів. Навіть якщо ми припустимо, що в автомобілі зайняті всі 4 місця, то це все одно на 6 тис. менше пасажирів, ніж на велосипеді. А реальна середня зайнятість автомобіля складає півтори людини. Тому власники автомобілів насамперед зацікавлені у популяризації велотранспорту. Більше людей пересяде на велосипед – вільніше буде всім!

ПИТАННЯ 4: Припустимо, побудували. Як їздити взимку, у дощ?

ВІДПОВІДЬ: Середня температура в Монреалі взимку -10, а в Гельсінкі -5. В Україні середня температура взимку всього -4. Це значно тепліше. А там їздять на велосипедах цілий рік. Їздити велосипедом так само природно, як ходити пішки, що й доводить масове використання велосипедів у селі, наприклад, чи в європейських містах.

ПИТАННЯ5: Чому автомобілісти оплачують автодороги, а велосипедисти не сплачують за велодоріжки податки?

ВІДПОВІДЬ: Не правильно говорити, що автомобілісти оплачують дороги. Автомобілісти справді сплачують якісь податки, включені у вартість автотоварів та палива, як і бізнесмени, вчителі, пенсіонери та всі інші громадяни, які сплачують ПДВ, укладений у ціні товару. Ці гроші, як і всі інші податки, йдуть не на тих, хто власне заплатив цей податок, а в загальну скарбничку бюджету, звідки можуть розподілятися вже довільним чином. Будівництво доріг та тротуарів фінансується, залежно від дороги, з місцевого чи з держбюджету та залежить від потреб у дорозі, а не від того, яка група сплачує скільки податків. Для прикладу: у нас у районі тротуари кращі за дороги, хоча пішоходи “не платять тротуарний податок, а я плачу автоподаток”. Але й не логічно було б будувати дороги тільки за гроші автолюбителів - тому що авторух ніколи б не розвинувся з таким підхідом, т.к. перші автолюбителі не могли б зі своєї кишені побудувати мережу автодоріг, а без мережі автодоріг авторуху не буде.

ПИТАННЯ6: Як їздити на роботу, де немає душа, сауни?

ВІДПОВІДЬ: Це популярна помилка. Їзда на велосипеді не більш утомлива, ніж ходьба пішки, а поїздка на роботу влітку, в авто без кондиціонера, або в маршрутці - значно спекотніша і пітніша, ніж їзда на велосипеді. Проте пасажири маршруток не потребують джакузі на роботі. Цей міф скоріше зі світу велогонок, де інтенсивне навантаження справді більше, ніж спокійна їзда на роботу. Їздити велосипедом - це як ходити пішки.

ПИТАННЯ7: Чи не вкрадуть велосипед?

ВІДПОВІДЬ: Якщо виконувати прості вимоги – гарний замок, хороша велопарковка, не надто дорогий велосипед – то не вкрадуть. Дотримуйтесь усіх необхідних заходів безпеки.

ПИТАННЯ8: Мій друг зламав руку і місяць випав із роботи. Це ж ризик для здоров'я?

ВІДПОВІДЬ: Люди, які їздять на роботу на велосипеді, за статистикою хворіють менше. Окремі неприємні інциденти тут також враховано. Тим більше, вони зазвичай пов'язані з катанням поза дорогами у вихідний, а не зі спокійною їздою на роботу. Знову ж таки, моя колега несла пачку курсових на перевірку, спіткнулася і зламала ногу. Ніхто не застрахований від таких випадків, але люди, які регулярно виконують фізичні навантаження (у тому числі при їзді велосипедом) мають більш розвинену м'язову систему.

ПИТАННЯ9: Навіщо мені велодоріжки, якщо я автомобіліст і хочу таким залишитися?

ВІДПОВІДЬ: Тому що частина тих, хто стоїть перед вами в пробці і займає місця для паркування, зможуть пересісти на велосипед і перестати вам заважати. Вони цього хочуть, але не можуть без велодоріжок. Плюс загальний економічний ефект для країни, напевно, позитивно позначиться і на вас. Особисто вас ніхто насильно на велосипед не посадить.

ПИТАННЯ10: Навіщо мені велодоріжки, якщо я пішохід і хочу таким залишитися?

ВІДПОВІДЬ: Тому що при зменшенні кількості автомобілів на дорогах міста найбільше зберігається життя пішоходів. Той, хто міг би вас збити на авто, їде на велосипеді і не такий страшний. Плюс загальний економічний ефект для країни, напевно, позитивно позначиться і на вас. Особисто вас ніхто насильно на велосипед не посадить.

ПИТАННЯ11: Рельєф. Чи складно їздити у нашому рельєфі?

ВІДПОВІДЬ: У швейцарських Базелі та Берні понад чверть населення їздять на велосипедах, а міста стоять у більш горбистій місцевості, ніж Харків чи Київ. Вже 50 років створено передачі для велосипеда. На легкій передачі заїхати на гірку легше, ніж зайти пішки. Їздити велосипедом - це як ходити пішки.

ПИТАННЯ12: Питання екології можна вирішити електромобілями. Навіщо велосипеди?

ВІДПОВІДЬ: Пробки з Тесла не менш неприємні. Крім того, електромобілі це круто, але 80% забруднень повітря у Харкові та 20% у Шанхаї породжується саме автомобілями. А щоб зробити ваше Теслу забруднили екологію ой-ой-ой як. Хоча й не у місті, де вона їздить.

ПИТАННЯ14: Мені на роботу 30 км! Ви хочете, щоб я їздив по 60 км на день?

ВІДПОВІДЬ: Велосипед це лише частина транспортної системи. Комфортна відстань до роботи на велосипеді – до 5 км. Якщо відстань до роботи 30 чи навіть 100 км, велосипед не підійде. Але часто можна доїхати велосипедом до метро, потім на метро і вже там робота. Таким чином ми витратимо 10 гривень на день, а не 90 гривень, якби поїхали машиною.

ПИТАННЯ15: Мій час дуже багато коштує! Чому велосипед?

ВІДПОВІДЬ: Ви можете їздити на машині, велодоріжки вам не завадять, просто приберуть у вас з-під коліс велосипедистів. Але в годину пік середня швидкість по місту на велосипеді значно більша, ніж на авто, яке просто стоїть у пробках і якому ніде припаркуватися. Дратуєтесь ж велосипедистами, які пролітають у пробці повз вас? Ось ви теж могли у пробці не стояти. Крім того, якщо ваш час дорого коштує, то ви перший маєте боротися за його економію. Створення велодоріжок прибере у вас з-під коліс безліч інших автомобілів, зменшить пробки і проблеми з паркуванням.

ПИТАННЯ16: Велосипедисти поводяться на дорозі по-хамськи, що робити?

ВІДПОВІДЬ: Ну ось і приберіть їх з доріг на велодоріжки. Якби не було пішохідних тротуарів і пішоходи б ходили автошляхами, проблем було б теж багато.

ПИТАННЯ17: Давайте краще зробимо скрізь шестисмугове шосе, як у Києві! Навіщо велодоріжки?

ВІДПОВІДЬ: Саме Київ пробками і славиться. Розширення автошляхів лише збільшує кількість пробок. Це закони доведені і статистично та математично – Постулат Льюїса-Могріджа та Парадокс Доунса – Томсона.

Словами це описується приблизно так -

Якщо за 10 км є магазин, де можна заощадити 100 гривень, але при цьому, враховуючи пробки, добиратися туди доведеться півгодини, ми скоріше підемо до найближчого, дорожчого магазину. Якщо ж дорогу туди розширять, і пробок стане менше, ми все ж сядемо на машину і вирушимо в дешевше місце.

. Що більше людей зроблять такі підрахунки, то швидше нові дороги знову заповняться пробками. Ви не потрапили у затор. Ви і є корок.

До цього додаються ще два фактори. По-перше, компанії, робота яких тісно пов'язана з логістикою, також починають активно використовувати розширені дороги, додаючи до великої кількості машин вантажівки. По-друге, деякі люди віддадуть перевагу переїхати в більш доступне, завдяки новим дорогам, місце проживання, і додадуть на них свої машини.

Не забудьте коментувати цю статтю в коментах, а також репостити для ознайомлення прихильників та противників велосипеда у місті.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Михайло Калужинов
Михайло Калужинов@rmzundH7S5U2Il-

42Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 2 жовтня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається