Читаємо: “Mastering Blockchain”

Зображення з книги “Mastering Blockchain”

Незважаючи на те, що у відпустці я читаю більше художньої літератури "для душі", я також закриваю "пробіли" в технічній літературі, яку давно хотів дочитати.

Сьогодні на черзі книга "Mastering Blockchain: Inner workings of blockchain, from cryptography and decentralized identities, to DeFi, NFTs and Web3" за авторством Imran Bashir.

Як завжди розберемося кому та навіщо її варто читати. Та чи варто це робити взагалі.

Нащо читати ще одну книгу?

Раніше я вже читав деяку кількість книжок про блокчейн.

З того, що легко згадати:

Тож навіщо читати ще одну книжку про наче той же самий блокчейн?

По-перше - індустрія блокчейну розвивається ще швидше, ніж комп'ютерні науки в цілому. Тут постійно "придумують" нові підходи та покращення. Нові застосування технологій в існуюючих бізнесах.

По-друге - в блокчейні дуже багато хайпу та "скаму", але разом із тим - дуже багато дійсно важливих академічних досліджень. Для того, щоб відрізнити перше, від другого - треба мати солідну "базу".

По-третє - багато книжок, що я читав раніше, цю саму базу давали доволі поверхнево - щоб не відлякати людей занадто складними речами.

Про що ж книга "Mastering Blockchain"?

Imran Bashir у четвертому виданні своєї книги зміг зібрати майже усю актуальну теоретичну та практичну базу, яку потрібно знати будь-якому інженеру, що працює із сучасними блокчейн технологіями.

Так, я можу сказати, що по кількості корисної інформації ця книжка наближається до "Кабанчика" Мартіна Клепманна.

Що мені сподобалося в книзі?

  • поступовий розбір базових концепцій розподілений систем, блокчейну, децентралізації - від простого, до більш складного

  • доволі либоко розкриті базові питання з криптографії: симетрична, асисметрична - із прикладами сучасних алгоритмів та інструментів

  • хороший опис багатьох базових алгоритмів консенсусу та їх відмінностей між собою

  • із купою схем та пояснень розповідається про архітектуру роботи найвідоміших проєктів: Bitcoin, Ethereum, Hyperledger та про те, як працюють смарт-контракти та токенізація

  • окремі великі розділи про те, як будуються сучасні Web3 аплікації на блокчейні та як блокчейн можна застосовувати у enterprise

  • розказується базові відомості про те, як працюють сучасні фінансові системи та як такі системи "перевинаходять" у децентралізованих фінансах

  • дуже багато уваги приділено різним аспектам блокчейну взагалі: масштабованість, безпека, перфоманс, privacy

  • з найбільш сучасного - показані приклади побудови аплікацій для децентралізованих ID, zero-knowledge proofs та інших продуктів пов'язаних з IoT та AI

  • купа посилань на дослідницькі роботи, які можна почитати окремо

Що мені не сподобалося в книзі?

  • в деяких розділах здалося, що було забагато повторення матеріалу раз у раз

  • деякі розділи (особливо про приклади та enterprise) можуть показатись трохи "розмитими"

  • для багатьох розділів треба мати хоча б базову технічну освіту, щоб читати їх та розуміти.

  • книга дуже велика за розміром - тому треба виділити достатньо часу, шоб її прочитати

Чи варто мені читати цю книгу?

- Так. Якщо ви тільки-но починаєте свій шлях у світі блокчейну (чи ви тестувальник чи розробник) - ця книга must-read, щоб бути в курсі усього й одразу. Або книжки від Distributed Lab - українською!

- Ні. Якщо ви просто хочете зрозуміти, що таке блокчейн - то я краще б радив якісь базові відео та книжки з теми (для більше широкої аудиторії)

- Ні. Якщо ви хочете отримати набір практичних знань з того, як писати смарт-контракти на Solidity. Для цього краще обрати сцеціалізовані курси. Наприклад цей.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Test Engineering Notes
Test Engineering Notes@TestEngineering

Про складні речі в тестуванні

1.2KПрочитань
4Автори
12Читачі
На Друкарні з 27 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Блокчейн-технології у цифровій економіці

    Блокчейн-технологія, винайдена в рамках криптовалют, таких як Біткойн, сьогодні виявляється потужним інструментом для цифрової економіки. Ця розподілена система запису даних дозволяє безпечно обмінюватися цифровими активами і встановлювати надійні контракти без посередництва.

    Теми цього довгочиту:

    Блокчейн

Коментарі (1)

Ваш довгочит дуже цікавий! 🤩

В понеділок його буде опубліковано в Twitter та на Facebook Друкарні.

🔸https://www.facebook.com/drukarniaua

🔸https://twitter.com/drukarniaua

Вітаємо!

Вам також сподобається

  • Блокчейн-технології у цифровій економіці

    Блокчейн-технологія, винайдена в рамках криптовалют, таких як Біткойн, сьогодні виявляється потужним інструментом для цифрової економіки. Ця розподілена система запису даних дозволяє безпечно обмінюватися цифровими активами і встановлювати надійні контракти без посередництва.

    Теми цього довгочиту:

    Блокчейн