Про навчання 1: Пам'ять комп'ютера vs пам'ять людини

Минулого тижня відбулася конференція "QA - Magic Meetup 5.0". Одна з доповідей була від Аміни Олійник - про те, як краще вчитися.

Хотілося в цьому та декількох подальших постах трохи доповнити цю тему. Бо тема навчання - вельми обширна. Але коли ми розуміємо базові речі - вчитися стає трохи легше.

Пам'ять комп'ютера

Як працює пам'ять в комп'ютері? Ми записали якусь інформацію (послідовність бітів). А потім, коли вона знадобилася - знайшли та зчитали її.

Пару важливих моментів про дані на комп'ютері:

  • Читання інформації - не змінює її.

  • Нема різниці скільки пройшло часу між записом та зчитуванням.

Пам'ять людини

Людьска пам'ять працює в режимі "read-and-update". Коли ми дістаємо шось з нашої пам'яті - ми покращуємо знання, але можемо їх також змінити. Це називається - реконсолідацією. Тож чим більше ми згадуємо інформацію - тим краще ми її пам'ятаємо.

Інший цікавий концепт - це spreading activation.

Коли ми згадуємо щось, ми активуємо ланцюжок нейронів, який приводить до потрібної інформації. Але таких ланцюжків є більше одного.

Поки ми щось пригадуємо - активуються багато різних ланцюжків, які залишаються активними декілька годин - навіть після того, як ви вже згадали потрібну інформацію.

Spreading activation погано впливає саме на пам'ять, але позитивно - на вміння вирішувати задачі.

Через spreading activation інформація, яку ми згадуємо, може змішуватись з іншими ланцюжками - та ставати неточною або хибною.

Але з іншого боку - саме таке змішування і є джерелом креативності та натхнення. Тому ми можемо прийти до рішення через декілька годин після роботи - під час зовсім іншої активності.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Test Engineering Notes
Test Engineering Notes@TestEngineering

Про складні речі в тестуванні

1.2KПрочитань
4Автори
12Читачі
На Друкарні з 27 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається