Вигоряння SMMника: Як не згаснути, коли палаєш?

Дар'я Кисличенко та Софія Осіння

Юлія Близнюк: «Мені здається, що SMM – це одна з тих професій, які часто можуть призводити до вигоряння, якщо не побудувати правильно свою роботу» 
фото з особистого інстаграму Юлі (@yuliia.leliukh)
фото з особистого інстаграму Юлі (@yuliia.leliukh)

Юлія – smm спеціаліст уже 5 років. Наразі вона працює у київській книгарні book.ua. Юля розповість про роботу зі соціальними мережами, порадить,  де шукати натхнення та як не вигоріти від дедлайнів.

 

1. З чого почався твій шлях в smm? 

 Мені запропонували роботу в Yakaboo. Я була junior smm і мене взяли саме з тої причини, що я добре вміла працювати з текстами. Так і почався мій шлях в smm. Спочатку я дуже багато писала, створювала  текстового контенту. З часом почала більше фотографувати та робити дизайни. Потім почала працювати в видавництві Yakaboo Publishing, допомагала їм з просуванням книжок. Згодом ще працювала з КнигоЛендом, а зараз з BookUA. І так моя робота в  smm, саме з книжками, триває вже 5 років. 

 

З якими складнощами стикалась на початку? 

 Я недооцінювала складність цієї роботи, тому що це набагато більше, ніж просто написати текст і поставити картинку. Тут теж потрібне своє розуміння алгоритмів, пропрацювання певної стратегії, tone of voice тощо. Тому я зрозуміла, що це складніше, і з часом почала вже потроху розбиратися з цим. Звісно, на початку  мені не вистачало “надивленості” та розуміння, що є добре і що погано в плані копірайтингу та візуалу. З часом вже набралась досвіду і стало, звісно, легше.

 

2. Які якості мають бути у smm спеціаліста? 

 З одного боку, це має бути креативність і фантазія, але водночас це має бути зібраність і системність. Smm-ник має вміти як і робити класні фото, так і писати хороший текст. Хоча звісно, в різних проєктах все може бути по-різному, може бути копірайтер, може бути фотограф, може бути таргетолог, який поставить рекламу, але загалом, якщо, хтось не може щось зробити, то smm-ник має це вміти робити для багатозадачності. Важлива увага до деталей, важливо звертати увагу як на зовнішнє, так і на внутрішнє, мати вміння зануритися в конкретну тему. 

@yuliia.leliukh
@yuliia.leliukh

3. Назви жахливий стереотип про твою роботу

 Я сама була жертвою цього стереотипу. Це коли люди думають, що smm – це просто. Збоку це виглядає легко: взяв картинку, написав якийсь текст, опублікував і це вже smm. Але насправді ні. Тут все набагато складніше та глибше. Потрібне розуміння алгоритмів, певна стратегія роботи з конкретним бізнесом. Наприклад, tone of voice або, як бренд буде проявлятися візуально, що ми робимо, а що ні, і так далі.

Від цього стереотипу часто йде якесь знецінення роботи, люди вважають, що це просто. Наприклад, мої колеги або замовники можуть тиснути та на чомусь наполягати, пропонувати якісь ідеї, або навіть казати “публікуйте це, або напишіть так, зробіть то”. Саме через те, що всі люди користуються соціальними мережами, багато хто думає, що вони можуть рекомендувати, бо вони ж "розбираються" і "розуміють", як буде краще. А насправді просто потрібно довіритись спеціалісту, який багато з цим працював, який розуміє, що робити варто, а що ні, що може якось вплинути негативно і навпаки, що заходить аудиторії.

 

4. Як ти організовуєш свою роботу, щоб не вигоріти?:) проєкт може мати багато каналів комунікації або ж взагалі поєднувати не один проєкт. Як це все витримати?

 Мені здається, що SMM – це одна з тих професій, які дуже ймовірно можуть призвести до вигоряння, якщо не побудувати правильно свою роботу. Тому що це та професія, де тобі часто пишуть в якихось робочих чатах, можуть писати вночі та на вихідних. Тобі постійно приходять сповіщення з соціальних мереж твоїх проєктів, що там "хтось десь згадав в коментарі", "написав повідомлення" і так далі. Тому що це не так, як на якомусь виробництві, коли виходиш за межі своєї роботи та далі займаєшся своїми справами. Тут важливо правильно вибудувати кордони. 

Моє правило, коли починаєш працювати в новому проєкті, чітко обговорити робочі години, от саме час, з якого по який ти на зв'язку. Чітко встановити, що після конкретного часу тобі не писати, ти не відповідаєш на повідомлення. Я собі встановлюю якісь ліміти, часто ставлю на режим “не турбувати” по вечорах, щоб я не бачила повідомлення,  бо це мій час, в який я стараюся відпочити й відновитися!

 

Я стараюся не сприймати роботу на свій рахунок. Буває таке, що певні ідеї можуть не сильно зайти, або іноді щось не вдається. Буває дуже сильно віриш у якусь ідею, наприклад, у відео, думаєш, воно має так класно залетіти, а воно заходить по-звичайному.

Варто не ставити дорівнює між собою і роботою і нагадувати собі про те, що твоя цінність це не тільки робота, а що ти ще особистість поза межами неї. Якщо щось іноді не вдається, то не потрібно це близько брати до душі, просто проаналізувати та піти працювати далі.

 

@yuliia.leliukh
@yuliia.leliukh

5. Де ти шукаєш натхнення? Як знаходиш ідеї для контенту та сили на його створення? 

Найбільше надихає контент інших людей. Гарні фотографії, або те, що створюють контент-креатори та інші бренди. 

Часто, коли я сиджу в інстаграмі у свій особистий час, то бачу якісь прикольні ідеї та дизайни, то зберігаю їх в окрему папку. Також у мене є дошка на Pinterest, хоча важливо зазначити, що ніколи не буває так, що ти береш чиюсь ідею і робиш так само. Просто коли буває якийсь творчий блок і ти не знаєш, як тобі щось оформити, тоді дивишся ідеї інших і це тебе надихає на своє, або адаптуєш під свою нішу зі своїм стилем. 

Також, звичайно, надихає виходити за межі соціальних мереж та отримувати естетичний досвід. Наприклад, фільми, фотографії, картини, вистави у театрі, прогулянки та споглядання чогось гарного. Також я люблю фотографувати на плівку, тож інші хобі теж можуть надихати.

@yuliia.leliukh
@yuliia.leliukh

6. Трохи стосовно навчання. Чи допомагають різні курси, лекції, статі та вебінари в покращені розуміння нових тенденцій в smm та в пошуках нових ідей? Що з останнього ти можеш порадити?  

Звичайно, що я час від часу проходжу певні курси. Наприклад, з останніх це були курси Кукурудзи, один з smm-дизайну і Figma, тому що хочу опанувати цей новий інструмент для моїх дизайнів. Також курс по стратегії монетизації в сторіз. Але якось так в мене складалося, що, я навчилась більше всьому на практиці, на своїх помилках. Також чудовий метод розвитку, це дивитися якісь інші роботи, надихатися кимось, просто збагачувати свій естетичний досвід і розуміти на основі цього, що варто і не варто робити. 

 

В кожному навчанні, яке я проходила, було зазвичай десь 70% інформації, яку я вже знала, і 30% чогось нового, але, звичайно, що ці 30% того варті. 

 

Завжди цікаво, навіть коли ти вже сформований спеціаліст, подивитися, як роблять інші, що, можливо, змінилося, які тенденції помічають інші спеціалісти. І мати якийсь погляд з боку, тому що в кожного свій уставлений спосіб роботи й класно переймати фішки інших. 

7. Як ти реагуєш на критику під постами? Як навчитися не сприймати це на свій рахунок та не опускати руки? 

 Не скажу, що часто стикаюся з критикою під дописами. Якщо це якась помилка в дописі, то можна її чесно визнати. Всі ми люди, це трапляється, тому просто можу подякувати за пильність, за уважність, якщо є можливість виправити, виправляю. Якщо це критика в сторону проєкту чи компанії, звичайно, що ми відпрацьовуємо цей негатив. Для мене такі ситуації були потужним уроком антикризових комунікацій. Але я розуміла, що я це не цілковито моя робота і рішення, прийняті керівництвом компанії, не є моїми рішеннями. І я себе відсторонюю від цього, хоча робила все для того, щоб певні моменти якось згладити. 

8. Що найбільше ти полюбляєш у своїй роботі? 

 Найбільше мотивує творчий процес, коли з нуля придумуєш якусь ідею, реалізуєш її, робиш якісь знімання, потім опрацьовуєш цей матеріал, щось монтуєш, обробляєш фото. Коли задоволений результатом, публікуєш щось і це дає результат. Коли бачиш класні цифри в статистиці, це звичайно дуже заряджає. І, звичайно, коли це оцінюють люди, підписники, коли є позитивний відгук.

@yuliia.leliukh
@yuliia.leliukh

9. Яку пораду ти можеш дати початківцям, які хочуть розвиватися в smm напрямку?

 Я раджу бути допитливими, цікавитися трендами, знайти собі акаунти для натхнення, звідки можна черпати ідеї, референси, які можна потім адаптувати, та якось втілювати у своїх проєктах, тому що велику роль відіграє оця “надивленість”

І не зупинятися, завжди пробувати щось нове. Якщо щось не вдається все одно йти далі та робити свою справу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Софія Осіння
Софія Осіння@mbkvcU5FeS3Xg9a

27Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 14 червня

Вам також сподобається

Коментарі (7)

🔥🔥

Вам також сподобається