Якщо вдуматись, то суть роботи копірайтера полягає в тому, щоб обрати правильні слова для тексту і спонукати потрібних людей до потрібних дій.

Так от, коли йдеться про "сперечатись" ми обираємо абсолютно не правильні слова.

Є "сперечатись, дискутувати", а є "ображати, принижувати, тролити, знецінювати, виражати неповагу". Як на мене, сперечатись і дискутувати цілком нормально, якщо серйозна причина і знати міру. Інші варіанти абсолютно недопустимі.

Цілком реально сперечатись і при цьому мати повагу до клієнта. При цьому завжди треба пам'ятати кінцеву мету. Конфлікт відбувається тоді, коли хтось забуває про бізнес-задачу і використовує ділове спілкування, щоб компенсувати свої психологічні травми, самоствердитись абощо.

Клієнт завжди правий чи завжди заслуговує поваги?

Загалом, я думаю, що в нашій культурі вміння дискутувати тривалий час було на катастрофічно низькому рівні, тому навіть слово "суперечки" отримало негативне звучання. Саме звідси відома багатьом фраза "клієнт завжди правий". Насправді, ні. Інакше, навіщо йому наймати SEO-спеціаліста, маркетолога, копірайтера, дизайнера? Вочевидь, для того, щоб йому сказали як правильно.

Отже, клієнт не завжди правий. Він завжди заслуговує на те, щоб його вислухали, завжди заслуговує на повагу, завжди заслуговує на аргументовану відповідь та чесність. Але догоджати клієнту за всяку ціну не потрібно.

Отже, чи сперечатись із клієнтом?

Я вважаю, що сперечатись в принципі можна у певних ситуаціях, але завжди з повагою і конкретною метою. Отримати точнішу постановку задачі, знайти краще рішення і т. д. Ну і треба вміти вчасно зупинитись 🙂

Суперечка не є метою роботи маркетолога. Метою роботи маркетолога є забеспечувати заробіток клієнта і таким чином заробляти. Тому багато хто обирає не сперечатись, а просто не працювати з тими клієнтами, що просто не довіряють рішенням та пропозиціям спеціаліста. Логіка тут проста. Якщо ви впевненні в тому, що пропонуєте, заявіть про це. Якщо клієнт пропонує нісенітницю і ви впевнені, що це не спрацює, дайте йому зробити помилки. Не догоджайте, адже потім ви отримаєте невдалий проєкт, який не можна буде показати нікому. Навряд чи вам це потрібно і корисно.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Volodymyr Zhyliaev
Volodymyr Zhyliaev@digitalowltop

3.3KПрочитань
53Автори
21Читачі
На Друкарні з 7 травня

Більше від автора

  • SEO for a New Website: 10 Easy Steps

    Embarking on the creation of a new website is an exciting journey filled with grand aspirations, including securing a top position in Google search results.

    Теми цього довгочиту:

    Seo
  • WordPress Automation Plugins To Boost Productivity

    WordPress plugins which will help you with automation and productivity of your website. Features pros and cons. Read and find the best for you

    Теми цього довгочиту:

    Wordpress
  • Мови програмування для веброзробки та супутні технології

    Що таке мови програмування для веб-розробки? Які технології існують у цій сфері? Дізнайтесь більше про основні технології створення сайтів

    Теми цього довгочиту:

    Веб-розробка

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається