Чому не варто грати в клуб романтики?

Привіт, я Акс! Три роки граю у візуальні новели, і тому мені є що сказати. Особливо про події за останній рік.

Багато гравців клубу романтики з України приблизно з середини травня 2022 року боролися за українську мову різними способами: хтось постійно запитував, чи планується українська локалізація, а хтось діяв більш радикально. Навіть була створена петиція щодо додавання нашої мови до гри, але безрезультатно. Повідомлення теж здебільшого ігнорувалися розробниками, або ж відповідь була одна: «Зовсім нещодавно були додані нові мови. Невідомо, коли/якщо додадуть вашу. Дякуємо, що граєте».

І все було би не так погано, якби не великі «АЛЕ», кількість яких із часом лише росла.

Почнімо з того, як працює гейм індустрія. За вхід, щоденну нагороду, навіть безкоштовні вибори у грі і так далі розробники отримують гроші. Виправляйте, якщо помиляюся в тому, як працює монетизація.

Продовжимо темою про мерч, який виходить на росії і створений саме російською компанією. Наслідки відомі: гроші йдуть у росію, потім на податки, з яких частково на ракети тощо.

Працівники. Більшість із них — це молдовани і росіяни, які досі живуть на росії та платять податки. Це ви можете відслідкувати навіть у LinkedIn, коли зайдете на сторінку your story interactive та оберете вкладку «Учасники» (чи якось так. Маю телефон польською мовою, тому у мене це «Osoby»).

Прикриватися сценаристкою-українкою у тих, хто це дуже любив робити, вже не вийде. Тому що нещодавно вона звільнилася. Залишилися менеджер (можливо, є ще хтось невідомий) і композитори з Харкова, один із яких має позицію, що говорити російською — його вибір (принаймні так було декілька місяців тому, зараз його позиції не знаю).

Так, дійсно, говорити мовою ворога, коли пройшло більше року повномасштабної війни — це вже вибір. Але за ним слідує гейт, і про це треба пам'ятати.

До речі, ще дещо про Олександру Коваль (ту саму сценаристку «Шляху валькірії» з України) і фандом проросійського (!) клубу романтики: під постом у вк, що вона звільняється, росіяни вирішили полити її образами за національність та «показати», яку позицію вони всі мають.

Можливо, тут написано не все, проте точно найголовніше. Розробники як продовжували стелитися під росіян, так і подовжують це робити, ігноруючи тих гравців із України, які залишилися. Скриншоти як докази навряд зараз знайду, проте якщо вам дуже цікаво і ви хочете впевнитися у правдивості цієї статті, можете пошукати їх у телеграм-каналах про візуальні новели (не про клуб романтики).

Сумно, що деякі українці продовжують грати і виправдовувати розробників тим, що компанія зареєстрована в Молдові…

Чудові візуальні новели від українських розробників: Moon Chai Story, My first kiss, VampireKiss, Шепіт Потойбіччя, Biolaboratory, MeChat (у формі типу «Тіндера»).

Сподіваюсь, стаття має хоча б якусь цінність. А також перепрошую за невеличку емоційність у тексті хх.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Акс Муравська
Акс Муравська@Aks_Muravska

419Прочитань
8Автори
7Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається