Депозит як інвестиційний інструмент

📍В одному із попередніх наших дописів ми розповідали, що депозити є одними із найбільш простих та найменш ризикових видів вкладень. Цього разу приділимо їм більш детальну увагу.

💡Що таке депозит? Депозит – це домовленість між вами та банком, в якій ви вкладаєте свої гроші на певний період під певний відсоток.

Депозити є ідеальним інвестиційним інструментом для тих, хто тільки починає знайомитися з інвестиціями або не має бажання приймати великий ризик.

🏦Банки пропонують різні терміни депозитів - від кількох місяців до декількох років. Це дозволяє вибрати оптимальний строк, який відповідає вашим фінансовим потребам та планам.

Як і у кожного інвестиційного інструменту, у депозитів є свої переваги та недоліки.

До переваг належить:

▫️Гарантований дохід: ви отримуєте гарантований дохід на вкладеннях в депозит, оскільки відсоткова ставка заздалегідь відома та фіксована на період депозиту.

▫️ Надійність: депозит є безпечним варіантом інвестування, оскільки він забезпечений державним депозитним страхуванням, що означає, що ваші гроші будуть повернуті, навіть якщо банк зазнає фінансових проблем.

▫️ Простота: відкриття депозиту є досить простим та швидким процесом, і не потребує спеціальних знань та досвіду.

До недоліків належить:

◾️Низький дохід: відсоткова ставка на депозити зазвичай нижча, ніж дохід на інші інвестиційні інструменти, такі як акції або облігації.

◾️ втрата потенційного доходу: Якщо ви вкладаєте гроші в депозит на тривалий термін, то це може призвести до втрати потенційного доходу в майбутньому.

◾️ Інфляційний ризик: Інфляція може знизити вартість ваших грошей, що зберігаються на депозиті, тому важливо враховувати інфляційний ризик під час розгляду депозитів.

🌟Які банки пропонують найбільші відсотки на депозити у гривні станом на серпень 2023 року?

Агропросперіс Банк: 3 місяці - 16,5%, 12 місяців - 17,75%.

Sportbank: 3 місяці - 16%, 12 місяців - 18%.

Таскомбанк: 3 місяці - 15,25%, 12 місяців - 14%.

ПУМБ: 3 місяці - 15%, 12 місяців - 15%.

Monobank: 3 місяці - 12%, 12 місяців - 15%.

Приватбанк: 4-5 місяців - 15%, 12 місяців - 13%.

❗️Звертаємо увагу, що з вашого прибутку за депозитами банк утримує податки: ПДФО - 18% та військовий збір - 1,5%.

🔎Хоча депозит може не принести такий великий дохід, як інші інвестиційні інструменти, він є чудовою стартовою точкою для тих, хто тільки починає знайомство з інвестиціями. Він допомагає зберегти гроші та ознайомитися з базовими принципами фінансового планування.

📈Розумійте ризики та знаходьте вигідні можливості разом із єІнвест! Підписуйтесь та будьте крок наперед у фінансовому світі!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.3KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається