Догляд за мінометами 60 мм, 82 мм, 120 мм калібрів

Сьогодні на озброєнні різних підрозділів України, завдяки допомозі партнерів, уже налічується більше 20 найменувань мінометів. В цьому огляді представлена уніфікована процедура догляду для більшості з них. Розглянемо її на основі радянського буксированого 120-мм міномету 2Б11 (разом з військовою вантажівкою комплекс має назву 2С12 «Сані»).

Якщо навіть вирішите спростити якийсь з наступних пунктів по догляду, пам’ятайте, що краще хоч якось почистити міномет, ніж зовсім про нього не дбати.

1) Незафарбовані місця та місця з порушеним шаром фарби змащувати тонким шаром пластичного консерваційного мастила.

2) Чистка каналу ствола виконується для видалення порохового нагару після стрільби, старої змазки та бруду.

Після виконання стрільби, поки ствол ще не встиг охолонути, не змащуйте його консерваційними змазками, як радять в совкових інструкціях. Подібні змазки без миючих властивостей тільки зацементують нагар й ускладнять чистку. Більш доцільно для таких цілей використовувати сучасні збройові універсальні мастила (CLP).

У випадку довгої безперервної стрільби (понад 30 хв), змащування ствола потрібно повторити, інакше нагар буде дуже важко очистити. Особливо щедро потрібно змастити нижню частину ствола (останні 0,5 м).

Через 2-3 години після стрільби (після того, як змазка розм’якшить нагар) приступаємо до чистки ствола.

Спершу потрібно, скрутивши казенник, видалити з каналу ствола змазку й бруд банником з намотаною на нього тканиною, просоченою універсальним мастилом чи іншим засобом для догляду.

Тканина має бути намотана достатньо товсто, щоб проходити по каналу ствола зі значним зусиллям (в мінометах калібру 120 мм для цього може бути задіяно 2-3 людини). Якщо тканина буде виходити з надривами, це може означати, що ствол пошкоджений, зверніть на це увагу.

Завжди змащеною повинна залишатися контрольна площадка. В 2Б11, наприклад, вона кільцева.

Стріляючий механізм відділити, очистити від нагару, а потім зібрати.

3) Залежно від комплектації, не забувайте про обслуговування ходової частини та прицільних засобів. Щодо останніх, то скляні поверхні треба протирати сухою ганчіркою/мікрофіброю, а металеві поверхні, відкриті через пошкоджений шар анодації чи фарби, легко протираються промасленою тканиною.

Уникайте контакту мастильних матеріалів з відполірованою оптикою, скляними рівнями, візиром, брезентовим чохлом, гумовими деталями тощо.

Також варто пам’ятати, що сучасна збройова індустрія не стоїть на місці й сьогодні на ринку існують уже декілька варіантів інструментів, призначених спростити очистку великокаліберних стволів. Наприклад, існують готові рішення від Otis Technology та Airnesco.

Хай стрільба йде як по маслу!

Наш телеграм: @s148_engineering;

Наш інстаграм: @s148_engineering;

Наш фейсбук: @s148engineering;

Наш ютуб: @S148Engineering;

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
S148 Engineering
S148 Engineering@s148_engineering

Догляд за зброєю від хіміків

75Прочитань
7Автори
4Читачі
На Друкарні з 15 червня

Більше від автора

  • Звідки береться нагар

    Бездимний порох утворює сажу при згорянні, що формує нагар на зброї. Причини утворення: високий порох/повітря, низькі температури, старий порох, барвники в мастилах. Сажа погіршує змащувальні властивості, викликає корозію і зношування механізмів, знижує точність стрільби.

    Теми цього довгочиту:

    Нагар У Зброї
  • Хімічна очистка

    Часто виникають ситуації, коли CLP для очистки уже недостатньо значний настріл, цементування нагару після довгого простою без чистки чи накопичення обміднення. У таких ситуація на допомогу приходить спеціалізована хімія для чистки зброї.

    Теми цього довгочиту:

    Видалення Міді
  • Очистка глушника. Конструкційні особливості. Польові умови. Ультразвукова чистка

    Поради з догляду за розбірними і нерозбірними глушниками в польових умовах і в тилу, включаючи методи чищення та використання ультразвукових ванн.

    Теми цього довгочиту:

    Очистка Глушника

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається