Два роки з WhiteBIT Coin: Від амбіційного старту до провідного криптоактиву

Криптобіржі сьогодні є одним з ключових елементів екосистеми блокчейну та криптовалют. Окрім функції торгівлі цифровими активами, вони все частіше впроваджують власні нативні токени, які надають певні привілеї та можливості для користувачів. Такий крок є важливим елементом стратегії розвитку більшості платформ. У сьогоднішній статті ми розглянемо, що таке нативні токени і які привілеї вони надають своїм власникам.

Що таке нативні токени?

Нативний токен криптовалютної біржі - це цифровий актив, створений і випущений самою платформою. Його можна використовувати в екосистемі біржі для різних цілей: зниження комісій, доступу до ексклюзивних можливостей, участі в управлінні платформою, інвестування тощо.

До найбільш популярних токенів централізованих бірж за ринковою капіталізацією відносяться наступні:

Binance Coin (BNB)

BNB - токен криптобіржі Binance, створений на основі технології блокчейну Ethereum за стандартом ERC-20, але пізніше переміщений у власну мережу Binance Chain. Початково BNB був розроблений для використання на платформі для оплати комісій за транзакції, але з часом його функціонал розширився. Первинно він використовувався лише на Binance, але згодом відбувся лістинг й на інших біржах.

До основних особливостей токена відносяться:

  • Оплата комісій на Binance: Однією з перших і найважливіших особливостей BNB є знижки на комісії за торгівлю на біржі. Для власників BNB пропонується можливість заощадити до 25% на комісіях за спотову та маржинальну торгівлю, а також 10% за ф’ючерсну. Окрім того, VIP-користувачам надається до їх VIP-знижки додаткова у розмірі 25%.

  • Платформа Binance Smart Chain: Binance Coin відіграє ключову роль у Binance Smart Chain (BSC), який є паралельним блокчейном до Binance Chain, що підтримує смартконтракти та децентралізовані додатки (dApps). BNB використовується для оплати комісії за транзакції на цій платформі.

  • Інвестування та запуск нових токенів: Через Binance Launchpad користувачі можуть використовувати BNB для участі в первинних пропозиціях токенів (IEO). Це дозволяє проєктам залучати капітал через Binance, а інвесторам отримувати доступ до нових криптовалют.

  • Торгівля та фінансові продукти: BNB також використовується для участі в різних фінансових продуктах і послугах на Binance, таких як стейкінг, кредитування тощо.

  • Бонуси та подарунки: Користувачі біржі можуть отримувати бонуси та винагороди у вигляді BNB, що додає додаткову цінність володінню токеном.

WhiteBIT Coin (WBT)

WBT - нативний токен криптобіржі WhiteBIT, запущений 14 серпня 2022 року. Пропозиція біржі викликала великий інтерес серед користувачів криптовалюти, і 1 мільйон токенів WBT, випущених в перший продаж, були розкуплені всього за 15 хвилин після початку торгів. Згодом відбувся повноцінний лістинг на WhiteBIT, який також виявився успішним. Протягом першої години лістингу токеном WBT торгували понад 100 000 користувачів з 80 країн світу, а кількість запитів іноді перевищувала 800 000 на хвилину. Однак ця подія не тільки викликала ажіотаж серед користувачів, але й продемонструвала постійне зростання вартості активу. Торги стартували з позначки $1,9, а вже за кілька годин ціна WBT злетіла до $5,5.

Основні переваги для користувачів WBT:

Переваги в Owning. Власники WBT на основному балансі отримують знижки на торгові комісії, а саме: від 10% до 100% на комісію мейкера й від 5% до 80% на комісію тейкера. Відсоток знижки залежить від кількості токенів на балансі.

Переваги у Holding. Holding - функція, яка блокує вибрану кількість WBT, надаючи при цьому доступ до ряду додаткових можливостей, а саме:

  • Біржа має реферальну програму, де за кожного користувача, який перейшов за вашим посиланням і торгує на біржі, ви отримуєте до 40% від його торгової комісії. Однак для власників WBT цей відсоток збільшився до 50%.

  • Знижка до 100% на комісію мейкера

  • Власники WBT в Holding мають можливість щодня безоплатно виводити токени ERC20 і ETH, а також проходити AML-перевірку

  • Користувачі, які мають WB Soul, автоматично включаються в розподіл комісій, зароблених біржею, залежно від рівня їх WB Soul.

  • Бонус до відсотків планів Криптодепозиту з Tether (USDT). Нарахування бонусу починається з другого рівня Holding, а його відсоток збільшується відповідно до рівня та тривалості плану.

  • WBT у Holding дозволяє генерувати від 5 адрес для поповнення в кожній мережі й змінювати їх при необхідності.

  • Ті, хто має не менше 200 WBT Holding, отримують доступ до WhiteBIT Launchpad, де користувачі можуть голосувати за те, які проєкти приєднаються до біржі, а також можливість першими отримати доступ до їх активів.

Впродовж цих двох років WhiteBIT Coin здобув значних успіхів, що сприяло зміцненню позицій проєкту на ринку та залученню активної спільноти. Починаючи з осені 2022 року, актив з'явився на деяких інших провідних криптобіржах, таких як Huobi, MEXC, Gate.io та Bitfinex. Такий крок став важливим для популяризації WBT і зробив його доступним для ширшого кола користувачів. Пізніше WhiteBIT провів акцію, присвячену другому розлоку токенів WBT. Вона була пов'язана з магією чисел 13,12 і спрямована на користувачів децентралізованої біржі WhiteSwap. Щоб взяти участь в акції, користувачі повинні були купити WBT з пулу USDT/WBT на WhiteSwap і тримати токени на зовнішньому гаманці до закінчення акції. В результаті ця ініціатива не тільки привернула більше користувачів до платформи, але й допомогла підвищити попит на токен.

У серпні 2023 року був запущений WB Network, що стало важливою подією для WhiteBIT. Тоді ж було проведено масштабний ретродроп, в якому 100 000 WBT були розподілені між 17 500 учасниками, що виконали завдання. А також запущена активність SoulDrop, де винагороди розраховувалися за допомогою смартконтракту на основі кількості WBT в Holding на WhiteBIT. Пізніше у лютому 2024 року мережа WB Network була перейменована на Whitechain, що відображає новий підхід WhiteBIT до розвитку екосистеми та комунікації зі спільнотою. Компанія продовжує проводити різноманітні активності з WBT, як, наприклад, нова акція з нагоди дня народження токена. Вона являє собою гру із завданнями, за виконання яких можна заробити бали.

MX Token (MX)

MX є нативним токеном біржі MEXC, запущений у 2019 році. Токен функціонує на блокчейні Ethereum, використовуючи стандарт ERC-20. Він слугує інструментом, який підтримує різні функції в екосистемі MEXC, сприяючи підвищенню ліквідності та залученню користувачів.

Серед основних переваг для користувачів MX:

  • Знижки та привілеї: Власники токена можуть скористатись комісіями в 0% за спотову торгівлю, а також для ф’ючерсного мейкера.

  • Доступ до Launchpad Kickstarter: Для тих, хто утримує понад 1000 MX протягом 30 днів поспіль на спотовому рахунку, мають можливість отримати більш як 120 безплатних аірдропів щомісяця, а також брати участь у голосуванні на платформах.

  • Реферальна програма: Власники MX можуть отримувати до 70% комісії з кожної торгівлі, здійсненої їх рефералами.

  • Транзакції, здійсненні за допомогою MX, є анонімними, що захищає ідентичність користувачів, забезпечуючи при цьому цілісність операцій.

  • Надає користувачам можливість брати участь в DeFi додатках та отримувати пасивний дохід через стейкінг та криптодепозит.

Підсумок

Нативні токени стали важливим елементом криптобірж, надаючи користувачам ряд привілей - від знижок на комісію до доступу ексклюзивних функцій. Binance Coin, WhiteBIT Coin та MX Token не лише спрощують взаємодію з біржами, але й сприяють активній участі користувачів у розвитку платформ. Такий підхід неабияк підвищує лояльність спільноти та зміцнює позиції криптобірж у конкурентному середовищі. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Владислав Гринів
Владислав Гринів@hryniv_vlad

Digital-журналіст

982Прочитань
3Автори
8Читачі
На Друкарні з 8 лютого

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається