Рівні ІТ спеціалістів дуже абстрактна річ.

Немає спільної системи градації на яку можна булоб опиратись, круті дядьки якось спробували таке зробити, АЛЕ (нажаль не знайшов оригінальну матрицю, лише переклад мовою бидла).

Ця стаття буде про рівні у порівнянні Frontend розробника, так як це мій головний домен, тому не хочу братись оцінювати інші хоч і субʼєктивно.

За час роботи в ІТ зустрічав багато різних цікавих людей які називали себе всіми можливими позиціями які можна скласти із крутих англійських слів.

  1. Senior React-Redux Material (2 роки досвіду)

  2. Senior Full-Stack React | node.js (1.5 роки досвіду)

  3. Senior Frontend Developer (3 роки досвіду - закрив матрицю компетенції всередині своєї компанії)

  4. Senior HTML Developer (2 роки) - не прикол

  5. Ну я уже 5 років в ІТ тому точно Сенйор - НІ

  6. Мамкин Сенйор якого поставили на цю позицію, але людина не знає і половини того що потрібно для цієї позиції.

Проблеми таких сенйорів у тому що ринок дозволяє таке робити (дозволяв). Зараз таке не пропускають, але амбіції цих людей нікуди не поділись, якщо ти був 3 роки Senior React-Redux Material Developer - то за день ти не скажеш що ти - Junior Frontend Developer.

І справді, стати Senior React-Redux Material Девом можна за 1-2 роки, не більше, кількість технологій із якими потрібно працювати дуже обмежена, як і навички такого спеціаліста.


Градація номер Раз

Junior - добре знає мову програмування, фреймворк із яким йому доводиться працювати. Можливо, трохи плаває у комплексних речах які дуже рідко використовують на практиці.

Middle - прекрасно розуміє як працює мова програмування, фреймворк, із закритими очима вирішує складні задачі, може зробити боінг на своїй технології. (Має базовий досвід роботи із подібними фреймворками)

Senior - Прекрасно розуміє більшість сучасних фреймворків, декілька мов програмування, може підібрати кращий стек технологій для конкретного проекту. Може пересісти на інший фреймворк за декілька годин. Бо добре розуміє парадигми проектування що закладені в основі всіх фреймворків.

Можливо комусь то буде здаватись занадто, але як на мене вивчити 2-3 фреймворки чи мови програмування за проміжок у 5 років дуже навіть реально.

Градація номер Два

Я 5 років працюю - я точно сенйор. Це не завжди працює, памʼятаю як співбесідував чоловіка який гордо сказав що має 8 років досвіду, але на ділі виявилось що не розуміє базових речей фреймворку, і вирішує задачі через JQuery, коли співбесіда була на Ангуляр девелопера.

Загалом по роках, тут просто назву субʼєктивні цифри, який мінімальний - максимальний час потрібно витратити щоб дійти до тої чи іншої позиції як [Frontend Developer]

0 - 3 — Джун

3 - 5 — Мідл

5 - 7 — Сенйор

Звісно не завжди це так, до Сенйору можна дійти за 5 років або за 15. Але це не рівняти із Сенйором Гугл.

70% Сенйорів які прцюють в ІТ компаніях України це люди які багато працювали, уміють вирішувати задачі бізнесу, приносять користь компанії і мають +- від 5 років досвіду. Інші 5% це люди які займають позицію Сенйор але можуть більше. І ще 25% це люди які чудом потрапили на цю позицію.


Градація 3

Junior - вирішує проблеми рівня - баг, не велика фіча, оформлення документації.

Middle - вирішує проблеми рівня - фіча, не великий проект, оформлення релізів, код ревʼю команди. Може мати невелику команду 2-3 джуни.

Senior - вирішує проблеми бізнесу, може меінтейнити проекти, має команду із мідлів яким вміло делегує задачі і пʼє каву 80% робочого часу.


Градація 4

Junior - працював на 1-2 проектах, або на великій кількості маленьких по типу лендингів.

Middle - має досвід виходу проекту в прод та підтримку проекту після релізу.

Senior - чудово знає життєвий цикл проекту від 0 до виходу в прод, може змінювати цей процес в залежності від потреб і можливостей команди.


Градація 5

Junior - розвивається виключно у глибину, зачіпаючи сторонні теми лише у вападку коли цього потрибує задача яку вирішує.

Middle - качається у глибину лише в тих аспектах які потрібні по роботі, починає вчити більше в ширину.

Senior - вдало жунглює стеками технологій, знає свої слабкі сторони та як їх закрити, копає у фундаментальні речі.


Градація 6

Junior - розуміє робочі процеми на достатньому для роботи рівні.

Middle - добре розуміє робочі процеси, пропонує альтернативні вирішення проблем.

Senior - добре знає яку задачу можна реалізувати, а яку ні - прочитавши опис таски. Розуміє процеси на рівні PM, може замінити менеджера при потребі.


Фінал

Сенйором не можна просто стати вивчаючи матеріал, так можна стати лише гарним програмістом, Сенйором стають тоді коли вам починають платити як Сенйору.

Мідлом стають коли починають думати категоріями - фіча, проект. Пропонувати рішення для бізнесу та можуть направляти команду із 2-3 джунів.

Джуном стають по дефолту після будь яких гівняних курсів - але тільки якщо не брати за основу цю статтю.

Підсумки

Як і було сказано на початку - градації то дуже субʼєктивно. Потрбіно памʼятати те що від компанії до компанії ці звання різні і переходячи із одної в іншу не дивуйтесь що вам підняли чи понизили рівень.

Якщо ви Junior - Більше пишіть код і дивіться приклади, пробуйте нове і не бійтесь помилятись, влетить всерівно Мідлу чи Сенйору.

Якщо ви Middle і хочете більше грошей то ідіть у ту компанію де вас оцінять як Senior. Якщож ваша ціль прокачатись то ідіть у ту компанію де вас оцінять як Strong Junior ви швидко дійдете до рівня Middle у такій компанії і ваш розвиток у перспективі буде набагато більшим ніж у першому варіанті (але втрачаєте по заробітку, не кожен може прийняти таке рішення).

Якщо ви Senior - Ви і так знаєте що вам робити.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Valentyn Tupota
Valentyn Tupota@valentyn_tupota

Software Engineer

1KПрочитань
3Автори
33Читачі
На Друкарні з 11 жовтня

Більше від автора

  • Neural Network [guide] 1

    Все починається із першого нейрону. Алгоритм лінійної регресії для одного нейрону, та принципи його використання.

    Теми цього довгочиту:

    It
  • Frontend [TypeScript] 2

    TypeScript - Як писати код швидше та надійніше. Про неочевидні речі.

    Теми цього довгочиту:

    It
  • Frontend [TypeScript] 1

    TypeScript - Як писати код швидше та надійніше.

    Теми цього довгочиту:

    It

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається