Галичина могила

На Русі-Україні побутувала міфологема посмертного розчленування тіла князя і поховання його частин в декількох місцях, аби після смерті державця підданці могли послуговуватися його прижиттєвим “таланом”

Наприклад, з особою князя Олега Віщого (+912 р.) пов’язували аж чотири дуже віддалених одна від одної місцин на Русі, де начебто знаходилася його могила.

З цим, безумовно, пов’язана сакралізація “особи володаря як осередку космічного порядку і втілення підвладного йому колективу”.

Прикладом подібного дохристиянського уявлення про вагомість персони князя є поштиве ставлення до Галициної могили у с. Крилос Галицького району Івано-Франківської області (літописний Галич).

Археологи здогадуються, що вона була насипана на честь князя, який “міг бути і засновником Галича”. 

Кісток черепа і посткраніального скелета у цій могилі-кенотафі, як врешті-решт і у багатьох інших синхронних похованнях, не виявлено.

Галичина могила - це унікальний курган. Колись це був високий пагорб, що вивищувався над стольним княжим містом Галичем. Про цей пагорб згадується навіть у літописі. 

Відео Галичина могила: https://youtube.com/shorts/jzRg1DLmskc?si=hukuiWfv8c5clS6m

Грушевський вважав, що у цьому кургані  міг бути похований засновник Галича.

Під час археологічних розкопок тут в символічному похованні було виявлено рештки спаленого човна-довбанки, спорядження знатного воїна - кинджал, вістря дротика і стріл, три сокири, тесло, позолоту від щита, інші знахідки, які вчені датують Х ст.

Вченим пощастило знайти тканину, якою був покритий човен. Саме так тоді покривали загиблих воїнів, а потім і полеглих козаків.

Археологи не виявили людських решток, скоріш за все це кенотаф – символічне поховання з метою сакралізації місця. Літопис підтверджує факт використання Галичиної могили в обряді інтронізації галицьких князів, коли князь в супроводі знаті виходив на її вершину.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Настя Зеленовська
Настя Зеленовська@stacy_summers

Digital Marketing Maven

24Прочитань
1Автори
0Читачі
На Друкарні з 2 листопада

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається