Геномна наука в Україні: чи є це в нашому ДНК?

Нещодавно мовник Голос Америки опублікував інтерв'ю з Тарасом Олексиком, професором Оклендського університету українського походження, про майбутнє геномних технологій (тобто таких, які дозволяють дослідити весь набір генів організму, або геном) в Україні. Оскільки в інтерв'ю були озвучені цікаві тези про розвиток геномних технологій в Україні, я публікую цей допис-коментар.

Колегам професор Олексик, окрім іншого, відомий тим, що разом зі співавторами опублікував неймовірно важливе дослідження про геномне різноманіття в Україні. Це - перше (єдине) дослідження українських геномів такого масштабу. То чому ж це настільки велика подія?


Наука, яка була на часі ще вчора

A conceptual image representing genomics, bioinformatics, big data, and DNA research in Ukraine, specifically designed without any humans. The scene features a high-tech Ukrainian research lab with advanced digital screens displaying complex bioinformatics data and DNA sequences. Emphasizing big data analytics, the image includes 3D graphs and data streams, showcasing the intricacies of genomics research. The lab is equipped with state-of-the-art computing and analytical tools, highlighting Ukraine's advancements in the field of genetics and bioinformatics.
Так це бачить DALL-e за ключовими словами: “Genomics, bioinformatics, big data, DNA, Ukraine, research”.

По-перше, окрім українців ніхто не стане займатися популяційною генетикою українців. В нас неймовірно мало даних про те, які генетичні варіанти розповсюджені в українців, а які - ні. Цю проблему я відчув під час роботи лікарем-інтерном у центрі медичної генетики: відкрийте розділ генетичних тестів на сайті мережі лабораторних досліджень поруч з вами і побачите, що досить багато тестів досі є ПЛР-тестуванням на наявність певних генетичних варіантів. Такий метод потребує визначення варіантів, які нас цікавлять, заздалегідь; при цьому зовсім не обов'язково, що, наприклад, українці півдня Одеської області будуть мати такі ж патогенні варіанти муковісцидозу (або іншої спадкової хвороби), які найчастіше знаходять в окремих популяціях центральної та західної Європи. Тому варіанти, які включені до подібної панелі, можуть бути не завжди релевантними і це є проблемою - принаймні допоки ми не можемо проводити масове тестування більш сучасними технологіями.

По-друге, популяційна геноміка - це ще й про економіку. Так, наприклад, $3.6 млрд, проінвестованих у Проєкт геному людини, за перші ~20 років трансформувалося у ринок з $796 млрд капіталізації та мільйони робочих місць. Проєкти з секвенування геномів у Сполученому Королівстві привносять ~£2.5 млрд до економіки щорічно.

Тож, подібні проєкти мало того, що здатні покращити охорону здоров'я в Україні, так ще і важливі для економічного зростання: вони впливають на клінічні дослідження, персоналізовану медицину, і наявність наукомістких робочих місць на ринку. Тож, далі коментар я фокусую на трьох тезах, пов'язаних з інтерв'ю: про біоінформатичний центр, про підготовку фахівців і про інтеграцію українців у глобальну наукову співпрацю.

Теза 1. Про біоінформатичну столицю

A modern and conceptual image highlighting genomics, bioinformatics, big data, and DNA research in Ukraine, without any human figures. The scene showcases a cutting-edge Ukrainian research lab with futuristic digital screens vividly displaying intricate bioinformatics data and DNA structures. The focus is on big data visualization, featuring dynamic 3D graphs and flowing data streams, embodying the sophistication of genomics research. The lab is equipped with the latest in computing technology and analytical instruments, underlining Ukraine's prowess in genetic and bioinformatics research.

Позиція професора Олексика в тому, що Ужгород (УжНУ) має потенціал стати важливим центром біоінформатики в Україні, про який добре знатимуть і за кордоном. Я думаю, що для цього є важливі передумови, оскільки пан Олексик безпосередньо асоційований з факультетом УжНУ і може впливати на навчання та наукову роботу; окрім того, його організація Bioinformatics for Ukraine регулярно проводить якісні (зі слів студентів, які брали участь, і з якими я спілкувався) освітні курси з біоінформатики. Значущою також була літня школа цього року, коли в Ужгород приїхали запрошені вчені з іноземних інститутів (включаючи і учасницю правління нашої організації :) ) і поділилися досвідом зі студентами. Окрім атмосфери відносної безпеки для іноземних колег навіть в умовах війни, близкість кордонів також дає переваги щодо постачання реактивів, які потрібні для експериментів; в перспективі приєднання до митної системи ЄС, це надасть змогу отримувати їх швидше, або навпаки - швидко довезти зразки з чутливими умовами зберігання до колег в іншому інституті. Але це те, що стосується лабораторної роботи - так званий wet lab. А що ж біоінформатика?

Пандемія продемонструвала, що відпускати на віддалену роботу фахівців з обчислювальної біології не лише не страшно - навіть для таких консервативних закладів, як університети - а ще й зручно. Бо, на відміну від wet lab, біоінформатична група - це про обчислювальні потужності, які можуть знаходитися у хмарі на іншому континенті, та про комунікації. Тож локація саме тут гратиме, можливо, не настільки важливу роль, як приналежність до кампусу з гарними цінностями та оточенням. З такими Україні за останні десятиліття не дуже щастило.

Сентимент професора Олексика щодо Ужгорода мені цілком зрозумілий, проте, як корінному мешканцю півдня України, мені було б непросто об'єктивно визначити найкращу в Україні локацію для подібної організації (інституту/центру). Базуючись на власному досвіді роботи та спілкуванні з колегами, до інших важливих характеристик я би відніс близькість до регуляторів та "сильних"/ефективних лабораторій біомедичної направленості неподалік. Хоча такі нечисленні лабораторії й розташовані в різних кутках України, вимушений визнати, що їх концентрацію найлегше знайти у Києві.

Ультимативно, не так важливо, де саме буде розташований такий "центр". Важливо, щоб їх було багато і вони конкурували між собою.

Гарвардська медична школа або Університет Джонса Гопкінса? Центр молекулярної медицини Австрійської академії наук (CeMM) або Віденський біоцентр? Саме дружня конкуренція - не плутати з традиційною українським академічним ізоляціонізмом - робить внесок до того, чому усі ці місця є видатними. Щобільше, це доведеться донести і до стейкхолдерів у державі: не зважаючи на те, що перелічені вище конкуруючі дослідницькі інститути та університети є приватними, певну частку їх бюджетів фінансують платники податків. "Гарвард", окрім інших джерел, фінансується з федерального бюджету США; CeMM, з яким я афілійований, у своєму останньому щорічному звіті доповів про близько 55% фінансування з австрійських публічних фондів та грантів; Інститут молекулярної патології, який входить до Віденського біоцентру, отримує до 30% свого фінансування з публічних фондів - навіть попри значне фінансування від фарми. Бо інакше людство поки що не навчилося робити подібну науку; де інвестиції подібні на венчурні і які, окрім комерціалізації розробок та приватних партнерств, потребують бюджетних ресурсів для функціонування.

Тож, схоже, що децентралізація, відкрита конкуренція та чесна відповідь на питання "а на що вистачить в нас ресурсів?" є ключовими для прорубування повноцінного шляху для України у геномну еру. Але про ресурси - нижче.

Теза 2. Про кадри підготовлені та не дуже

An illustrative image depicting the fields of genomics, bioinformatics, big data, and DNA research in Ukraine, crafted without any human elements. The focus is on a futuristic Ukrainian research laboratory, equipped with advanced technological displays showcasing complex genetic data and DNA sequencing. Key features include detailed bioinformatics analyses, 3D data visualizations, and sophisticated big data interfaces, reflecting the innovative spirit of Ukrainian genetics research. The lab is furnished with cutting-edge computational and analytical equipment, illustrating the forefront of scientific exploration in genetics and bioinformatics.
Джерело: DALL-E

Скрізь інтерв'ю проходить тема навчання студентів та молодих фахівців. З важливістю цього важко сперечатися, тим більше, що, схоже, статус цього питання в Україні критичний.

Не існує одного шляху до того, щоб стати біоінформатиком. Їх багато, втім, як і напрямів у біоінформатиці. Можна вчитися на факультетах з однойменною назвою; можна прийти до цієї кар'єри з біології або медицини, навчившись методам обчислювальної біології. Або, навпаки, мати предметні знання з інформатики і довчитися тому, що важливо розуміти в біологічних процесах. Шість років потому декілька колег і я зрозуміли, що в Україні підготовка біоінформатиків має серйозні недоліки, які трохи менше виражені у світі на захід від річки Вісла. Щоб спробувати це виправити, ми заснували неприбуткову громадську організацію "Геноміка ЮА" , де за цей час створили десятки освітніх заходів та курсів, відвідали конференції для пошуку однодумців, і, завдяки попиту зі сторони студентів та колег, стали найбільшою спільнотою з обчислювальної біології та -омік в Україні. На цьому шляху я зрозумів декілька речей:

  • Деякі програми для підготовки біоінформатиків в Україні дуже дивні; викликають запитання як контент, так і бекграунд (фаховість) певних викладачів.

  • Найбільший попит в українських студентів викликають базові курси та концепти - навіть в тих, хто навчається на факультетах біоінформатики.

  • В студентів під час навчання не формується розуміння, яке місце на ринку праці вони займуть після випуску.

Я не можу об'єктивно стверджувати щодо усіх освітніх програм, які є в Україні, але я помітив дивний тренд під час спілкування з учасниками наших курсів. Нерідко буває, що студентам під час освіти намагаються викладати великий обсяг теоретичних (часто застарілих та/або неактуальних) знань. Дійсно, може бути корисним розуміти старі алгоритми зі, скажемо, вирівнювання досліджуваного геному на референсну послідовність. Проте в мене викликає здивування того, наскільки багато у студентів буває теоретичних лабораторних робіт з таких методів, або щодо роботи з сирими даними "вручну" і те, наскільки мало значення приділяється практичним аспектам їх застосування. Якщо це читають біоінформатики: наприклад, застосування bwa для експериментів з секвенуванням РНК. На жаль, приклад з життя.

За минулі роки ми у Геноміці ЮА пробували багато форматів курсів. Найбільш успішним був наш практичний курс з аналізу даних РНК секвенування поодиноких клітин у 2021 році - дуже важливий просунутий метод у сучасній біології. З приблизно тисячі реєстрацій, переважна більшість була з Індії, США, решти країн Європи - і лише біля 20 з України. І навпаки, найбільший відгук в українських студентів викликали наші зустрічі щодо основ статистики, з мови програмування R, з баз даних, оглядів методів. Нашій команді було приємно, що курси з цих тем мають попит, проте дивно, що саме на цьому етапі формальна освіта допустилася прогалин.

Нарешті, мене здивувало те, що типовий український магістр-біоіформатик буде скоріше підготовлений саме у структурній біоінформатиці. Якщо дуже умовно розділити усі методи в біоінформатиці, то вийдуть такі, які

(1) націлені на послідовність генів, їх активність та регуляцію, вимірювання протеїнів та метаболітів - інакше кажучи, "оміки"; і ті, які
(2) націлені на структуру молекул, або "структурні".

Типові питання, відповідь на які знаходять за допомогою омік: "який ген пов'язаний з певною хворобою?", "продукти яких генів можуть бути новою молекулярною мішенню?", "активність яких генів може бути маркером стадії хвороби?". Тоді як за допомогою структурних методів, наприклад, знаходять сполуки, які потенційно взаємодіють з певними молекулами, вивчають, як структура білків впливає на розвиток хвороби (і як це передбачати) тощо. Проте ринкові реалії такі, що, станом на сьогодні, кар'єрних можливостей для фахівців в оміках більше: можна зайти на LinkedIn і подивитися, скільки вакансій існує для них та для "структурних" колег. Кожній дослідницькій лабораторії в біомедицині сьогодні потрібно робити прочитання геномів, вимірювати активність генів, робити експерименти з білками. Навички зі структурної біології - хоча і є дуже важливими - є більш нішевими. Тому дуже загадково те, що український випускник скоріше вміє зробити молекулярний докінг, але не проаналізувати геномний або протеомний набір даних з експерименту.

До речі, "tenure track" від бакалаврату до позиції у факультеті в одному й тому ж самому закладі не є сучасною гарною практикою в науках про життя - на жаль, популярний кар'єрний шлях в Україні, який іноді активно пропонують студентам.

Ми намагаємося проводити наші освітні заходи, щоб компенсувати ці недоліки. А один з учасників команди, Сергій Науменко, видав сучасний посібник у відкритому доступі для українських студентів. Модернізація програм, перевірка компетентності викладачів та орієнтація на ринок праці - це те, що ми повинні робити в нашій формальній освіті краще.

Завдання складніше, але не менш важливе - залучення студентів до міжнародних обмінів, MSc/PhD програм та досліджень. В інтерв'ю професор Олексик розповідав про своїх студентів - це гарний приклад підтримки. Учасники чату Геноміки ЮА можуть вже бути знайомими з Валтером, у минулому його PhD студентом; Валтер організовував у нас журнальний клуб з приводу статті про геномне різноманіття в Україні і регулярно запрошує студентів на заходи від Bioinformatics for Ukraine. Інший студент професора Олексика у нашій спільноті, Валерій, перервав свою кар'єру у біоінформатиці від початку вторгнення і служить в Силах безпеки й оборони України. Думаю, можу казати від імені усієї спільноти "Геноміки", що ми бажаємо йому скорого повернення зі служби у гарному здоров'ї й чекаємо на можливість підтримати наступні кроки його, безперечно, перспективної кар'єри.

P.S. якщо раптом вам пощастило і ваша програма була гарною - напишіть мені. Я буду направляти до вашого закладу усіх, хто питатиме, де варто робити бакалаврат-магістратуру з біоінформатики. Окрім магістратури КАУ, вони молодці і я про них знаю.

Теза 3. Від інститутського феодалізму до співпраці

A dynamic and detailed image highlighting the areas of genomics, bioinformatics, big data, and DNA research in Ukraine, intentionally created without human figures. The scene is set in a state-of-the-art Ukrainian research facility, equipped with innovative displays showing intricate genetic data and DNA sequences. The image emphasizes the technology used in big data analysis, featuring interactive 3D graphs and real-time data flows, demonstrating the advanced nature of Ukrainian genomics research. The lab is replete with the latest computational tools and scientific instruments, symbolizing Ukraine's leading role in genetic and bioinformatics innovation.
Джерело: DALL-E

Вище я писав про децентралізацію інституцій, і це працює в усіх випадках, окрім одного: так звані "core facilities" (за відсутністю сталого перекладу я називатиму це як "базова установа"). Це те місце, куди ваші біологи направляють зразки ДНК/РНК/протеїнів/клітин/тощо, і звідки на виході біоінформатики отримують великі файли, які можна аналізувати. Причини, чому ми можемо хотіти тут централізації, суто економічні: наприклад, якщо апарат, який здатен прочитати послідовність ДНК, завжди повністю завантажений зразками, це зробить ціну прочитання одного зразку дешевше для усіх учасників процесу. А також існують спеціальні протоколи мультиплексування, щоб зробити це ще дешевшим. Нюанс у тому, що ніхто не зможе це робити краще, ніж приватний бізнес: тут важливі швидкість, гнучкість, і гарні комунікації з клієнтами. В Україні вже є невеликі компанії, які надають тут певні послуги; проте, державна базова установа для досліджень з -оміками, окрема від систем МВС або охорони здоров'я, може нам допомогти "запуститися" en masse. Наприклад, така установа може бути ринкоутворюючою і певний час працювати "в мінус", допоки інститути і компанії не перенаправлять туди свої потоки зразків з-закордону.

Щоб це працювало, нам, українцям, потрібно робити ще декілька невластивих нам речей: бути відкритими, довіряти один одному та колаборуватися, щоб уникнути нерозумних розтрат та підсилювати один одного.

Дійсно, іноді й в західних інститутах купляють собі дорогі девайси, наприклад, секвенатори, які зазвичай є у базових установах. Проте цілі дуже сильно відрізняються від того, навіщо це роблять в Україні. Наприклад, моя Alma mater, Одеський національний медичний університет, багато років потому придбала секвенатор Illumina MiSeq . Який відсоток його навантаження з розрахунку на рік, скільки рецензованих статей було опубліковано з його використанням, і у скількох отриманих грантових заявках він фігурував - питання риторичні; наскільки я розумію, і до початку вторгнення він використовувався переважно як музейний експонат. А що мало б сенс зробити: скооперуватися з інститутами, де є потреба в секвенуванні, і разом сформувати базову установу з геноміки, навантажувати яку за допомогою залучених грантів. Це - те, як це працює у світі та, скоріш за все, працюватиме в перспективі і в Україні.

Нарешті, важливий драйвер трансферу технологій та формування ринку геномних послуг - наявність біотехнологічних стартапів та інститутських спін-офів для комерціалізації результатів досліджень. Над цим нам ще треба дещо попрацювати.

Висновок

Я оптимістично дивлюся в майбутнє України щодо -омік та інших сучасних (біо)технологій. Проте, щоб цього досягнути, нам разом треба пройти через чутливі реформи (наприклад, пропозиції у документі "Освіта, наука та інновації" платформи UAReforms). Окрім іншого, це повинно містити в собі перерозподіл ресурсів на користь тих закладів, які мають високі (опубліковані або комерціалізовані) досягнення у сфері геноміки та подібних напрямів, створення відкритого та конкурентного середовища для стимуляції R&D та інновацій, залучення нових лабораторій. І очищення системи від імітаторів, а також неефективних закладів. Це - те, що ми можемо почати робити ще до початку післявоєнної відбудови.

На прикладі професора Олексика можна побачити, що експертиза українців, які вже зробили собі ім'я у світовій науці, є корисною для точкового впливу на тимчасово проблемні для української науки та освіти аспекти. Через роботу освітніх проєктів і їх колаборації між собою можна компенсувати там, де формальна біоінформатична освіта в Україні має прогалини. І навпаки, інститути можуть залучати вчених такого рівня на так звані adjunct позиції - і, на мою думку, робити це варто набагато інтенсивніше.

Окрім інших викликів, нам доведеться зробити те, що не робив ніхто: під час відбудови зробити собі світове ім'я у сфері біотехнологій, де кожен рік з'являються десятки нових (дорогих) методів, й де будь-які інвестиції є апріорі високоризикованими. Чи впораємося ми - час покаже; проте ми не маємо права не прагнути до цього, якщо бажаємо собі та наступним поколінням успіху.


Автор: Олександр Петренко, науковий співробітник і здобувач PhD у Медичному університеті Відня та CeMM. Співзасновник громадської організації "Геноміка ЮА". Мій блог: https://t.me/mutationme. Зображення для допису були згенеровані за допомогою DALL-E.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Олександр Петренко
Олександр Петренко@oleksandr_petrenko

Лікар-дослідник.🖥️ & 🧬 & 🧫

110Прочитань
0Автори
3Читачі
На Друкарні з 26 листопада

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається