Basic Trading – трейдер, аналітик та автор освітнього YouTube-каналу – відповідає на питання, які виникають у кожного новачка на початку трейдингу.


Поява криптовалют спричинила докорінні зміни в усіх сферах життя – від зберігання даних до монетарної політики, у якій ефект криптовалют проявився найяскравіше. Та найвиразніше криптовалюти змінили саме поняття інвестицій і трейдингу.

Криптоактиви відкрили двері для спрощеної торгівлі без посередників і гігантських капіталів. Розуміння всіх основ інвестування – від IPO до ринкового аналізу – стали доступними для широкої спільноти. Звідси виник і масовий інтерес до торгівлі.

Тим не менш, брак обізнаності все ще стоїть стіною між ентузіастами та їхньою готовністю розпочати торгівлю. Багато хто обирає шлях індивідуального розвитку, який однак не гарантує успіх. У той же час, існує величезна кількість освітніх можливостей: від курсів Прінстона, Стенфорда чи Пенсильванського університету до більш профільних джерел, як-от Investopedia або WhiteBASE – безкоштовного освітнього курсу від однієї з найбільших європейських бірж WhiteBIT, яка також проводить освітню програму «Game-Changing Tech: Mastering Blockchain» у співпраці з ФК “Барселона”.

Широка пропозиція іноді вводить в оману, оскільки незрозуміло, з чого почати. Щоб відповісти на це питання, я поспілкувався з Basic Trading – інвестором і ринковим аналітиком, який навчає людей трейдингу, – щоб пролити світло на дуже загальні, але важливі аспекти трейдингу.

Вступ

– Розкажіть, будь ласка, нашим читачам, як ви потрапили в трейдинг. Що привернуло вашу увагу в цій сфері?

– По-перше, я подумав, що можу швидко заробити багато грошей, і саме тому я почав торгувати. Я бачив, як інші люди на YouTube заробляють пару тисяч євро за тиждень, і мені захотілося досягти таких же результатів.

– Як ви вчилися торгувати? У вас був наставник, чи ви прийшли в цю сферу самостійно?

- Насправді у мене було кілька торгових менторів, коли я почав торгувати 5 років тому, і всі вони допомагали мені, хоч я й ніколи не копіював жодного трейдера на 100%. Але це, безумовно, коштувало кожної копійки в кінцевому підсумку.

Про початок торгівлі

– Багато хто з тих, хто бажає зайнятися трейдингом, не знає з чого почати. Яким повинен бути перший крок новачка?

– Першим кроком у трейдингу все ж таки має бути пошук наставника та вивчення якомога більшої кількості прикладів успішних трейдерів. Не дарма ж ці люди входять до тих 5%, які дійсно заробляють гроші.

– Чи важливо мати глибоке розуміння технічної основи блокчейну в криптотрейдингу, або ж достатньо оперувати лише знаннями про торгівлю?

– Безумовно, не обов'язково мати глибокі знання про криптовалюту і блокчейн в цілому, щоб прибутково торгувати нею. Вам просто потрібне розуміння торгівлі, і тоді ви зможете торгувати на всіх ринках і класах активів, не заглиблюючись у фундаментальні основи.

– Чи могли б ви назвати три найпоширеніші помилки, яких припускаються початківці в криптотрейдингу?

– Три найпоширеніші помилки – це надмірна торгівля, надмірне маржинальне плече та надмірна жадібність.

– Що краще для початківця: почати торгувати і вчитися в процесі, чи підготуватися заздалегідь? Чому?

– Початківці завжди повинні спочатку отримати знання, перш ніж почати торгувати, оскільки нехтування знаннями може призвести до серйозних втрат.

Про спільноту та управління ризиками

– Медійний простір настільки заповнений трейдерами й інфлюенсерами, що важко відрізнити кваліфікованого фахівця від інформаційного спекулянта. Проте, як можна перевірити надійність інформаційного джерела або інфлюенсера?

– Єдиний спосіб ідентифікувати прибуткового трейдера - це якщо він ділиться всіма своїми угодами в режимі реального часу з входами, стопами та цілями.

– Зрештою, чи є інтерес спільноти достовірним фактором в оцінці надійності активу для інвестування?

– Інтерес спільноти явно НЕ є надійним фактором для оцінки ризику та надійності, оскільки більшість впливових осіб навіть підробляють дані, щоб обдурити свою спільноту. Початківцям, безумовно, потрібно бути обережними і просто досліджувати ринок самостійно. Якщо щось звучить занадто добре, щоб бути правдою, швидше за все, так воно і є.

– Чи існує єдине правило для розрахунку торгового бюджету? Який оптимальний підхід ви могли б порекомендувати новачкам?

– Трейдерам-початківцям слід більш реалістично підходити до торгівлі, що означає, що ви постійно ризикуєте не більше 5% на будь-якій конкретній угоді, намагаєтеся поступово збільшити свій торговий рахунок до шестизначних сум, перш ніж навіть намагатися використовувати торгівлю у якості основного джерела заробітку. Необхідно бути набагато терплячішими, ніж ви гадаєте.

Висновок: чи дійсно трейдинг настільки складний?

– Я вважаю, що трейдинг доволі простий і зрозумілий, натомість більшість «гуру» все ускладнюють і дають людям хибне уявлення про трейдинг.

Торгівля – це не про швидке збагачення, а про створення довгострокового прибутку на стійкій основі.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Осадчук
Павло Осадчук@paul_osadchuk

пишу про крипту та блокчейн

2.6KПрочитань
17Автори
29Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається