Інтервю з Джоном Лілічем про його шлях у Web3 та інновації в блокчейн технологіях

Зміст

Впродовж останніх десятиліть технологічні інновації змінили наше уявлення про фінанси, мережу та особисту безпеку. Серед найбільших досягнень цього часу - розвиток технології блокчейн та Web3. Те, що починалося як концепція криптовалют, швидко переросло в глибоку трансформацію різних сфер економіки та суспільного життя.

Щоб глибше зануритися в цей динамічний ландшафт, я попросив Джона Ліліча поділитися своїм поглядом на розвиток технології блокчейн і Web3. Ексклюзивна інформація від виконавчого директора Telos та провідного учасника ConsenSys і Polygon.

Чи можете ви розповісти нам про свій шлях від участі в Нью-Йоркському Біткоїн центрі до ключового співробітника в ConsenSys і Polygon? Які ключові моменти у вашій кар'єрі вплинули на те, що ви зосередилися на технологіях блокчейн і Web3?

Я дізнався про Біткоїн центр десь наприкінці 2013 року. На той момент я вже переїхав до Нью-Йорка. Там я познайомився з хлопцем, на ім'я Нік Спанос, він винайняв місце, величезне приміщення поруч із Нью-Йоркською фондовою біржею на Брод-стріт, 40, і я став там волонтером. Практично весь 2014 рік я провів як волонтер у Біткоїн центрі. Ми проводили відкриту однорангову торгівлю на вулиці, прямо на Волл-стріт. Ми влаштовували зустрічі щотижня, по кілька днів на тиждень, і туди приходили перші піонери біткоїна та криптовалют: Браян Армстронг, Джессі Пауелл та CEO Kraken. 

Там я познайомився з Джо Лубіном і почув про Ethereum. По суті, він сказав мені, що запускає компанію під назвою ConsenSys. Саме там я познайомився з Джо Лубіном й Ешлі Тейлор, і фактично почав працювати в ConsenSys на початку 2015 року. Я провів шість років, інтенсивно працюючи там. В той час я займався багатьма речами й допоміг розробити купу проєктів. І в основному, скажімо, до 2016-17 років я проводив багато досліджень щодо L2. 

Я знайшов у Твіттері хлопця, на ім'я Михайло і він говорив про масштабування Ethereum за допомогою рішення на основі швейцарського армійського ножа. Іншими словами, кілька рішень для масштабування в одній мережі. Його оригінальна концепція називалася NETH. Він жив у Белграді, тож я їздив туди у 2016-2019 роках. Михайло збирався розвивати NETH самостійно, і я, власне, подав його до ConsenSys, але наші венчурні інвестори вирішили відмовитися від нього. Тож я пішов звідти наприкінці 2020 року. І разом з кількома іншими відомими людьми з Ethereum та мною - ми стали свого роду обличчям або радниками Polygon. Ми зробили ребрендинг, а потім все це вибухнуло у 2021 році. Ось така історія Bitcoin Center, ConsenSys і Polygon. 

Якщо говорити про переломні моменти, то я б сказав, що їх було багато. Але, безумовно, скажімо, з 2010 по 2012 рік я займався великою кількістю електронної комерції. У мене була платіжна система на моєму сайті, тож я міг приймати оплату кредитними картками. Потім я зв'язався з виробниками, які відправляли товари напряму, і отримував з цього невелику комісію. Але одного дня банк заблокував мене. Вони закрили мій рахунок для торгових послуг і заморозили мій банківський рахунок й мої гроші на дев'ять місяців. Це був надзвичайний момент наприкінці 2012 року. У мене не було грошей, буквально жодних протягом дев'яти місяців. Мені довелося попросити батька переказати мені кошти через Western Union, щоб я міг купити продукти. Я був у величезному стресі, але це виявилося великим благословенням, бо змусило мене шукати альтернативи. Я швидко зрозумів, що PayPal не є нею. Тоді я відкрив для себе біткойн, десь на початку 2013 року, і став повністю одержимий ним, і це стало свого роду поворотним моментом.

Маючи досвід раннього учасника ConsenSys і одного з перших радників Polygon, як ви спостерігали за розвитком блокчейну і простору Web3 протягом багатьох років? Що вас найбільше приваблює в їх нинішньому розвитку?

Я б сказав, що найбільша річ з огляду на те, як я бачив еволюцію простору, - це рівень конкуренції. Він просто неймовірний. На самому початку нас було небагато, і серед нас були справді чудові люди, які дуже багато працювали та були дуже талановитими, проте це було зовсім не так, як сьогодні. Тож рівень конкуренції, інтенсивність, швидкість, з якою з'являються нові інновації - все відбувається набагато швидше. Наприклад, зараз у нас є квантові фізики, які працюють у нашому просторі. Так що рівень конкуренції значно зріс, а темпи еволюції та розвитку різко збільшилися. Тож це дві основні, я б сказав, зміни.

Що мене захоплює в цій траєкторії, так це те, що вона спрямована в майбутнє; очевидно, що ми наближаємося до квантових технологій, у нас є штучний інтелект, і у нас є конвергенція безлічі величезних технологій. Тож я думаю, що все стане ще більш дивним і захопливим, і мені дуже цікаво спостерігати, як все це розвиватиметься.

Ви є одним зі 150 найкращих ангельських інвесторів Web3, на які критерії ви зазвичай звертаєте увагу при розгляді інвестиційних можливостей у блокчейн-проєкти? Як ви визначаєте потенційних переможців у швидкозмінній екосистемі?

Я завжди говорю, що моя інвестиційна теза/стратегія полягає в тому, щоб бути дурним і бути везучим. Так я і роблю. Я дурний, і мені щастить. Дурнем у тому сенсі, що ним бути невигідно. Іншими словами, коли ви зустрічаєте дійсно розумних людей, які мають чудову трудову етику, ви повинні інвестувати в них. Все дуже просто. І, можливо, те, що вони роблять, не спрацює, але ви все одно повинні інвестувати в цих людей. Тож для мене особисто це не стільки про проєкт, скільки про людей. Я думаю, якщо я дотримуватися цього принципу, то врешті-решт мені пощастить. І це практично вся моя стратегія.

Ви є прихильником технології Zero Knowledge (ZK). Чи не могли б ви розповісти, чому технологія ZK вважається майбутнім блокчейну? Які конкретні досягнення або можливості, на вашу думку, вона дозволяє реалізувати в масштабах, недоступних традиційним блокчейн-системам?

Я думаю, що ZK - це частина майбутнього блокчейну, тому що ви думаєте про штучний інтелект, і одночасно про штучний інтелект і блокчейн. Отже, інтелектуальні системи об'єднуються в мережу і виконують різні завдання, конкуруючи та випереджаючи один одного. Я маю на увазі, ви можете собі уявити, що коли ми дійдемо до певного моменту, всі фінансові установи передадуть прийняття рішень щодо того, як їм діяти на ринках, і будуть конкурувати з цими двома суперінтелектуальними системами. І вони обов'язково вимагатимуть повністю доказової інфраструктури. Повноцінна перевірка дійсно важлива, тому що це одна з речей, яку ZK може забезпечити. 

Очевидно, що тут є і масштабованість, і певний захист даних, але також дуже важко або практично неможливо, щоб інші особи могли неналежним чином маніпулювати системою та/або робити заяви, які не відповідають дійсності, через що ви берете на себе певні ризики. Насправді за наявності повністю перевіреної інфраструктури, зробити це дуже і дуже важко. Повністю перевірена інфраструктура - це те, чого, на мою думку, ШІ обов'язково вимагатиме. І саме тому я вважаю, що ZK - це майбутнє блокчейну.

Web3 розвивається дуже стрімко, і такі проєкти, як Solidity, WB Soul, Web3.js тощо стають все більш популярними. Яким ви бачите майбутнє Web3, і які потенційні можливості або перешкоди ви передбачаєте для розробників у цій галузі? На які проєкти, на вашу думку, варто звернути увагу?

Я думаю, що найголовніша причина, чому я люблю Solidity, це те, що він чудовий. Переважна більшість розробників на планеті не використовують Solidity. Тож те, наскільки віртуальні машини можуть розвиватися в напрямку, де ви можете програмувати будь-якою мовою, я вважаю, дуже захоплюючим. Я думаю, що це майбутнє, і воно здається неминучим. Але і монолітність має свої межі. Я маю на увазі, ви можете досягти меж Solidity досить швидко. Ми робили це в ConsenSys навіть у 2015, 2016 роках, намагаючись експериментувати з деякими речами. І я думаю оскільки ми намагаємося приєднатися до решти світу і всіх інших розробників у світі, ми повинні пам'ятати, що переважна більшість з них не використовують Solidity. Тож як ми можемо зробити віртуальні машини таким чином, щоб інші мови програмування, які використовують розробники, також могли бути використані? Я б сказав, що це, мабуть, найбільша область, на яку я звертаю увагу.

Ви співпрацюєте з такими великими корпораціями, як Google, Github та PwC. Розкажіть, наскільки успішні такі партнерства у просуванні проєктів? І як це впливає на залучення громадськості?

Співпраця з великими корпораціями цікава, з одного боку. Я маю на увазі ті, про які ви згадали - це в контексті партнерства з моєю благодійною організацією. І в цьому контексті вони всі були дуже, дуже корисними. Ми побудували першу школу кодування в Афганістані для дівчат. Минуло вже близько 10 років. Ми провели сотні з них через цю програму,  працевлаштували багатьох з них. Великі корпорації робили пожертви - грошові, негрошові - і також працевлаштували деяких дівчат, які відповідали критеріям. Тож вони були просто дивовижними. І ми сподіваємося продовжити з ними співпрацю.

Які найголовніші знання чи здобутки ви отримали, бувши раннім учасником ConsenSys та послідовником Polygon? Як цей досвід вплинув на вашу поточну роботу з Telos Foundation?

Бувши одним з перших членів ConsenSys та Polygon, я помітив, що в організації існує тенденція до розширення. Люди почуваються краще, коли досягають успіху й отримують певне визнання. І перший інстинкт - найняти величезну кількість людей. У ConsenSys ми пройшли шлях від 60-80 осіб, можливо, до 1800 осіб за, я не знаю, півтора року. І я вважаю, що це було великою помилкою. Отже, занадто швидке зростання та збільшення кількості людей не обов'язково призводить до кращих результатів. Насправді багато інновацій, які відбулися, створенні просто маленькими командами з двох-трьох осіб. Я вважаю, що протистояти бажанню найняти величезну кількість людей, коли в цьому нема потреби, не означає, що ви не повинні наймати. Ви повинні наймати, але вам також необхідно бути розумними, і враховувати, що, можливо, іноді менше - це краще. Потрібно залучати людей пропорційно вашому зростанню та потребам вашої організації. Я думаю, що це найважливіший урок.

Озираючись на свою кар'єру, якими досягненнями ви пишаєтеся найбільше, і чого ви сподіваєтеся досягти в майбутньому в секторі блокчейн-технологій?

Гадаю, я дуже пишаюся тим, що ми робили в ConsenSys на початку своєї діяльності. Ми починали з кількох людей у маленькому коворкінгу. І, звичайно, Ethereum був ще “зародком”. Сьогодні це глобальна мережа. Я надзвичайно пишаюся тим, як ми змогли прискорити її розвиток. Аналогічно в Polygon дуже горджуся Михайлом. Я бачив, як він працював вдень і вночі. Він був схожий на повністю розореного студента, по суті. Все, що він робив, - це дослідження роками, і він не відходив від цього. Він не любив відхилятися і гнатися за ІСОманією і всіма цими речами. Ні, ні, він просто дотримувався цього, і зрештою це принесло свої плоди. І я думаю, що його рішучість дуже надихає мене. Тож я дуже пишаюся тим, що працював з ним і допоміг йому певною мірою реалізуватися. Але насправді, він допоміг мені реалізуватися.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Владислав Гринів
Владислав Гринів@hryniv_vlad

Digital-журналіст

725Прочитань
2Автори
4Читачі
На Друкарні з 8 лютого

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається