Хімічна очистка

Зазвичай, для догляду за стрілецькою зброєю застосовують універсальні мастила (CLP), яких до певного моменту цілком достатньо для виконання всіх трьох завдань: чистки, змащення та за захисту від корозії. Проте часто виникають ситуації, коли CLP для очистки уже недостатньо – значний настріл, цементування нагару після довгого простою без чистки чи накопичення обміднення. На додаток, різні CLP хоч і виконують одну і ту саму роль, проте відрізняються один від одного: традиційні засоби, такі як Ballistol UNIVERSAL OIL та Hoppe's №9 Bore Cleaner, краще очищують, а сучасні, що містять алкіларилсульфонати кальцію в якості модифікаторів поверхні та мають мінімум летких полярних розчинників, – краще захищають. 

В такому випадку потрібні спеціалізовані засоби хімічної очистки або просто “чистилки”. Вони призначені для очистки ствола від таких стійких забрудників як мідь та її сплави, пороховий нагар, пластик, іржа тощо.

 

Основою можуть виступати як нафтопродукти (наприклад, вайт-спіріт), так і суміші води з органічними розчинниками. Обидві основи мають свої переваги: нафтопродукти розчиняють більше кисню і швидше видаляють мідь, а водні рецептури краще видаляють нагар та залишки капсюльних композицій – в першу чергу, нерозчинного в нафтопродуктах хлориду калію, який є однією з найважливіших причин корозії стволів.  

Ключовим елементом будь-якої чистилки є ліганд (комплексоутворюючий реагент). Він необхідний для посилення корозії міді та розчинення її продуктів (оксидів міді). Розчинення міді супроводжується зміною забарвлення, в основному на синє, синьо-зелене чи фіалкове.

Найчастіше таким агентом є аміак. Розповсюджена думка, що він викликає корозію сталей, що не зовсім так - сталі одні з найстійкіших матеріалів до дії розчинів аміаку. Проте зброя це не тільки сталь, але і інші конструкційні матеріали, зокрема алюміній, який кородується аміаком дещо сильніше. Але про це дещо пізніше. 

В більшості випадків, розчинення міді відбувається за участі кисню повітря, тому герметизація ствола може призвести до неповного розчинення міді (зауважимо, що невелика кількість кисню все ж присутня в засобі, отже, частину міді воно видалить). Її розчинення суттєво пришвидшує механохімічний ефект: активне тертя забрудненої частини з засобом для чистки видаляє забруднення значно швидше ніж один лише засіб при стоянні (внаслідок розігрівання від тертя та зняття дифузійних обмежень розчинення кисню в рідині. 

Нагадування: при використанні латунної/бронзової щітки, забарвлені патчі можуть виходити нескінченно довго, поки ви не заміните її на, скажемо, стандартний шомпол чи нейлонову щітку.  

Ділення засобів на жорсткі (Shooters Choice Copper Remover, Robla Solo MIL, РЧС) та м‘які (Bore Tech Cu+2 COPPER REMOVER) засоби не зовсім правильне, оскільки всі вони мають схожий рівень pH (9-10). Маючи лужне середовище, всі чистилки вловлюють з атмосфери кислотні гази, які нейтралізуються до солей, що викликають корозію. Саме це, а не аміак, є причиною чому будь-які засоби для чистки не можна залишати на зброї, навіть якщо це старенький АКМ, незважаючи на те, що пише їх виробник.

Окремим видом засобів для очистки є пасти, такі як J-B Bore Bright, Iosso GunBrite Polish, Bore Tech Chameleon Gel. Вони призначені для чистки сильно забруднених стволів від усіх типів забрудників, в тому числі свинцю, наклепаного пластику, сажі та сульфіду молібдену. Це досягається введенням абразивів, таких як кальцит чи технічні гранати (альмандин, піроп). Варто зауважити, що засоби на основі гранатів, маючи значно більшу твердість ніж у сталі, будуть повільно сточувати сам ствол, при цьому патчі будуть продовжувати виходити чорними, як наче ствол все ще забруднений.

Сам процес очистки бажано проводити так, щоб унеможливити попадання засобу для чистки в ствольну коробку, де багато щілин, куди може попасти засіб і звідки його буде проблематично дістати. Загальні правила:

1) Зафіксувати зброю так, щоб вона була нахилена стволом вниз під кутом в 3-5 градусів. В крайньому випадку закріпити її перпендикулярно підлозі.

2) Проштовхувати патчі від патроннику до дульного зрізу. Cкрутити компенсатор та залити його та різьбу збройовим мастилом набагато простіше, ніж потім проводити повне розбирання, особливо в полі.

3) Не заливати чистилкою патч до такого стану, щоб з нього капало при найменшому русі. Набагато простіше та вигідніше залити трохи засобу в ствол та проходитись легко змоченим патчем. 

4) Альтернативно, можна використовувати спеціальний перехідник-направляючу, який відділяє патч від патроннику та унеможливлює попадання засобу в чутливі місця.

Очистка може вважатися закінченою, коли три патчі підряд виходять однакового кольору – від білого до світло-сірого. Обов’язково видаліть більшість засобу: прогнати сухий патч в випадку, якщо засіб на основі нафтопродуктів, а якщо на водній – кілька змочених водою патчів і один сухий. Після цього необхідно витіснити будь-які залишки засобу звичайним збройовим маслом (два патчі цілком достатньо) або альтернативно - залити WD-40 або прогнати змочений ним патч, видалити його і, нарешті, нанести збройове масло. Особливу увагу варто надати видаленню засобу з різьби компенсатору та інших місць, які можуть бути забруднені чистилкою.

Хай стрільба йде як по маслу!

Наш телеграм: @s148_engineering;

Наш інстаграм: @s148_engineering;

Наш фейсбук: @s148engineering;

Наш ютуб: @S148Engineering;

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
S148 Engineering
S148 Engineering@s148_engineering

Догляд за зброєю від хіміків

76Прочитань
7Автори
4Читачі
На Друкарні з 15 червня

Більше від автора

  • Звідки береться нагар

    Бездимний порох утворює сажу при згорянні, що формує нагар на зброї. Причини утворення: високий порох/повітря, низькі температури, старий порох, барвники в мастилах. Сажа погіршує змащувальні властивості, викликає корозію і зношування механізмів, знижує точність стрільби.

    Теми цього довгочиту:

    Нагар У Зброї
  • Очистка глушника. Конструкційні особливості. Польові умови. Ультразвукова чистка

    Поради з догляду за розбірними і нерозбірними глушниками в польових умовах і в тилу, включаючи методи чищення та використання ультразвукових ванн.

    Теми цього довгочиту:

    Очистка Глушника
  • Догляд за мінометами 60 мм, 82 мм, 120 мм калібрів

    В цьому огляді представлена уніфікована процедура догляду для більшості мінометів. Розглянемо її на основі радянського буксированого 120-мм міномету 2Б11 (разом з військовою вантажівкою комплекс має назву 2С12 «Сані»).

    Теми цього довгочиту:

    Чистка Мінометів

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається