Коефіцієнти ринкової вартості та як трейдери можуть їх використовувати

Коефіцієнти ринкової вартості – це формули, які використовуються для розуміння курсу акцій компанії. Існує багато формул, які використовуються в різних комбінаціях для різних аналітичних методів. Одне можна сказати напевно: коефіцієнти ринкової вартості дають аналітикам базову структуру компанії та, можливо, можуть допомогти визначити недооцінені або переоцінені акції.

5 значущих коефіцієнтів ринкової вартості

Різні коефіцієнти забезпечують різні типи зворотного зв’язку з інвестором. Покладатися на одне конкретне співвідношення ніколи не є розумним, оскільки окрема точка даних може дати лише одну точку зору, тоді як інші співвідношення можуть усунути це єдине уявлення за допомогою протилежних ознак. Тобто ширша перспектива (кілька коефіцієнтів) дає змогу приймати більш обґрунтовані інвестиційні рішення. Нижче наведено список важливих коефіцієнтів ринкової вартості, про які слід пам’ятати під час аналізу акцій:

  1. Співвідношення P/E

  2. Коефіцієнт дивідендної прибутковості

  3. Ринкова капіталізація

  4. Балансова вартість однієї акції

  5. Співвідношення ціна-книга

1. Співвідношення ціни до прибутку (P/E) = ціна за акцію/прибуток за акцію (EPS)

Коефіцієнт P/E також відомий як мультиплікатор ціна/прибуток, є одним із найпопулярніших коефіцієнтів, який використовується інвесторами для визначення вартості акції. Цей коефіцієнт вимірює поточну ціну акції порівняно з прибутком на акцію (EPS). Коефіцієнт P/E просто вказує суму, яку інвестор заплатить за 1 долар прибутку компанії.

Різні галузі або фондові сектори можуть мати різні середні P/E/діапазони, за якими вони торгуються. Наприклад, у секторі нерухомості коефіцієнт P/E може дорівнювати 20, тоді як у фінансових послуг середній коефіцієнт P/E може становити лише 12. Це важливо враховувати під час оцінки акцій .

Високий коефіцієнт P/E може означати, що акції дорожче оцінені, оскільки інвестори платять вищу ціну за кожен долар прибутку компанії. Це також може свідчити про впевненість інвесторів у тому, що вища ціна відображає очікуване збільшення майбутніх прибутків або потенціал зростання .

Низький коефіцієнт P/E може показати інвесторам, що ціна акцій є відносно низькою порівняно з прибутком, що означає, що акції можуть бути недооцінені. Крім того, це також може означати низьку довіру споживачів щодо майбутнього зростання або можливі зустрічні вітри, з якими компанії, можливо, доведеться зіткнутися в майбутньому.

Обмеження співвідношення P/E

Коефіцієнт не враховує прогнози зростання EPS компанії. Акції з високим співвідношенням P/E все ще можуть бути привабливими варіантами «купівлі» для інвесторів, оскільки майбутнє зростання прибутку на акцію зрештою призведе до зниження співвідношення P/E. Крім того, заборгованість компанії безпосередньо не враховується, що може мати значний фінансовий вплив на компанію.

2. Коефіцієнт дивідендної прибутковості = річний дивіденд/ціна акції

Коефіцієнт дивідендної прибутковості допомагає інвесторам зрозуміти прибуток від інвестицій. Цей коефіцієнт показує частку дивідендів, які виплачує компанія, порівняно з ринковою ціною її акцій.

Важливо зазначити, що багато компаній не виплачують дивіденди, що виключає цей коефіцієнт. Молоді компанії часто реінвестують прибуток назад у бізнес, а не виплачують дивіденди, намагаючись досягти вищих потенційних темпів зростання; в той час як старіші, зріліші компанії можуть бути більш відкритими для повернення частини своїх чистих прибутків акціонерам.

Високий або низький дохід можна інтерпретувати залежно від компанії та відповідної галузі. Зрілі компанії можуть не мати такого потенціалу зростання, як молоді компанії, що швидко розвиваються. Таким чином, у свою чергу, деякі зрілі компанії можуть демонструвати вищу прибутковість на відміну від нижчої прибутковості молодших компаній.

Підсумовуючи, коефіцієнт дивідендної прибутковості не обов’язково має прямий вплив на оцінку акцій, а радше показує інвесторам, яку частину чистого прибутку компанії було повернуто акціонерам, таким чином дозволяючи інвесторам вибирати акції, які можуть відповідати їхнім інвестиційним потребам.

Обмеження коефіцієнта дивідендної прибутковості

Цифри дивідендної прибутковості можуть бути неправильно витлумачені. Наприклад, високі прибутки можуть з’явитися через падіння курсу акцій на відміну від збільшення дивідендів. Також зауважте: дивіденди не гарантовані, і компанії можуть скоротити свої дивіденди в майбутньому, особливо якщо постраждають результати діяльності компанії чи галузі. Це може призвести багатьох інвесторів, які «ганяються» за прибутковістю, у складну ситуацію, якщо компанія пізніше оголосить про скорочення або взагалі пропустить майбутні виплати дивідендів.

3. Ринкова капіталізація = Ціна акції × кількість. акцій в обігу

Ця цифра відображає розмір компанії. Акції з великою капіталізацією – це компанії з вартістю понад 5 мільярдів доларів, тоді як компанії із середньою капіталізацією мають ринкову капіталізацію від 1 до 5 мільярдів доларів. Компанії з невеликою капіталізацією мають ринкову капіталізацію менше 1 мільярда доларів США; і це дуже ключовий компонент сегментації на фондових ринках.

Важливо зазначити, що ціна акцій сама по собі не обов’язково вказує на розмір компанії. Якби ціна акцій корпорації XYZ становила 50 доларів, але оцінювалася в 2 мільярди доларів, вона була б меншою, ніж корпорація ABC з ціною акцій у 20 доларів і оцінкою в 10 мільярдів доларів. ABC відповідатиме опису великої капіталізації, тоді як XYZ вважатиметься акцією середньої капіталізації.

Обмеження ринкової капіталізації

Це лише розглядає вартість акцій у певний момент часу, і має незначну провідну якість. Однак це може дозволити інвестору структурувати свій портфель більш ефективно для досягнення своїх цілей; дозволяючи зосередитися або на більших, більш розвинених компаніях, або на менших компаніях, які можуть мати більший потенціал зростання.

4. Балансова вартість однієї акції = (Власний капітал - Привілейовані акції)/№ акції в обігу

Балансова вартість однієї акції являє собою вартість власного капіталу, що залишається після вирахування боргів і припущення, що активи компанії були ліквідовані. Балансова вартість однієї акції – це показник, який не є перспективним за своїм математичним складом. Якщо компанія торгується нижче своєї балансової вартості, це може бути ознакою того, що відбувається щось інше або що інвестори обережно ставляться до потенційних ризиків, які можуть негативно вплинути на компанію; таким чином, цей показник є можливим індикатором здоров’я компанії та того, наскільки оптимістичними можуть бути інвестори щодо потенціалу майбутнього зростання.

Обмеження балансової вартості однієї акції

На основі балансової вартості компанії, яка виключає нематеріальні активи в рівнянні. Порівняння ринкової вартості на акцію та балансової вартості на акцію може бути хибним через склад формул і потенційний розрив ігнорування потенціалу зростання.

5. Співвідношення ціни до балансової вартості ( P /B) = Ринкова вартість/Балансова вартість

Цей коефіцієнт P/B використовується для визначення оцінки компанії шляхом порівняння її ринкової вартості з балансовою вартістю. Якщо коефіцієнт більше одиниці, акція торгується з премією до балансової вартості; якщо він менший за одиницю, ціна акцій торгується нижче балансової вартості.

Коефіцієнт більше одиниці свідчить про те, що ціна акцій компанії торгується за ціною, вищою за вартість її капіталу. Це може сигналізувати інвесторам про те, що компанія має багатообіцяючі прогнози прибутку та що інвестори готові заплатити премію за цей майбутній прогноз. Більш високі очікувані темпи зростання часто можуть спричинити вищі співвідношення P/E або P/B, оскільки інвестори очікують більшого зростання попереду.

Співвідношення ціни до балансової вартості менше одиниці вказує на те, що інвестори не бажають платити навіть балансову вартість компанії. Нижчий коефіцієнт може підкреслити страх інвестора або песимізм щодо того, що може бути попереду для цієї конкретної компанії.

Обмеження співвідношення P/B

Коефіцієнт P/B ігнорує нематеріальні активи компанії, які в сучасну епоху є важливим компонентом багатьох методів оцінки акцій.

Чому коефіцієнти ринкової вартості важливі?

Ці коефіцієнти важливі, оскільки вони дають уявлення про різні аспекти компанії, тому інвестори зазвичай не покладаються лише на один коефіцієнт. Коефіцієнти ринкової вартості схожі на частини головоломки. Ці фрагменти необхідно проаналізувати окремо, щоб скласти загальну картину для прийняття обґрунтованих інвестиційних рішень. Порівнюючи акції в одній галузі, інвестори часто бачать однакові/подібні цифри співвідношення. Однак, якщо інвестор витрачає час на подальше вивчення коефіцієнтів оцінки, це може призвести до розбіжностей, які можуть створити інвестиційні можливості.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Форекс Бокс
Форекс Бокс@forexbox

3.6KПрочитань
8Автори
10Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається