Користь університетів для ІТ спеціалістів

Проходячи будь-які курси або школу ви засвоюєте певні уміння та навички, тренуючи які - отримуєте практичні знання які конвертуються у досвід.

Лесин університет – учасник Всеукраїнського освітнього курсу «Створення та  розвиток IT-продуктів» | Волинський національний університет імені Лесі  Українки

Що говорять про ІТ ті хто не навчався на програміста ?

Загалом це люди які навчались по курсах, їм часто здається що курсів достатньо, але насправді це не так. Коли доходить до підвищення кваліфікації то для переходу на рівень Middle або Senior їм потрібно вивчати значно більше фундаментальних речей, порівняно із програмістами які навчались на програміста.

ІТ в універах (Проблеми)

Навчальна програма - це набір структурованого матеріалу який при правельній подачі студентам повинен сформувати фундамент для подальшого розвитку молодих спеціалістів.

Навчальна програма

Цю програму створює хтось +- кваліфікований (не завжди), користуючись загальними правилами та матеріалами із книг, або інтернетів, що датується 10-15 роками тому.

От чому Паскаль перестали вивчати в університетах 5-6 років тому (не скрізь). Користь паскаля у 2017 році була трохи менше 0, як практична так і теоретична. Це може бути непоганим інструментом для розбору алгоритмів, або антипатернів, але аж ніяк для того щоб вивчати як першу мову програмування. Один раз зрозумівши що таке goto - більше не хочеться писати подібне. (Я не хейтер Паскалю, але давайте думати об’єктивно).

Складно на старті

Для перших курсів предмети по типу інформатики із поглибленням - веде учитель фізики який вивчав тільки Паскаль і який знайомий із матеріалами тільки теоретично.

На цьому етапів (1-2й курс) студенти найбільше зацікавлені у навчанні, більшість із них не впевнені у правильності вибору спеціалізації, саме у цей період потрібно показати наскільки ІТ може бути цікавим та різноманітним, та практичну користь у різних сферах.

Навчальна програма в більшості універів починається із 20 тон вишмату, потім дискретка і теорія ймоіврності, і десь із 3го курсу кількість предметів із словом (математика) зменшується порівняно із предметами де ви вчитесь програмувати.

Проходячи 2 роки пекла із логікою, матаном, різними теоритичними штуками пересічний студент уже робить для себе закономірний вибір - ІТ мені не подобається, бо немає нічого дійсно цікавого.

Складно потім

Здавши всі предмети на 5, отримавши червоний диплом, випускник хоче спробувати знайти роботу, до або після першої співбесіди розуміє що майже нічого із того що він вивчав не є практичним для сучасного ринку ІТ. Багато хто демотивується у цей момент і вибирає для себе іншу сферу, тому що думка про те що потрібно ще багато чого вивчати після 4х років навчання - може зламати бажання до вивчиння ІТ.

Це складний етап який проходить багато людей, але не всі його перемагають.

Чим корисна шарага ?

Спільнота

Так чи інакше за 4 роки навчання вам доведеться спілкуватись із представиниками ІТ сфери місцевого Кластеру, або старшокурсниками, або іншими людьми, які вам зможуть відкрити очі і допомогти.

Спільнота завжди рухає початківців до результатів, самі того не розуміючи люди йдучи по шляху новачка дійдуть до кінця, якщо не будуть зупинятись.

Ви завжди будете знати про курси бо точно хоч один із одногрупників буде кудись ходити, ви буде знати за івенти та інші штуки, це дуже корисно.

Просто ходячи на подібні івенти можна познайомитись із багатьма людьми які у майбутньому будуть працювати з вами.

Олімпіади - це збір найкваліфікованіших студентів із всіх місцевих університетів, 90% із них матимуть роботу в ІТ у найближчі 3-4 роки, вартує завести знайомства.

Теорія

Всеж університетська програма дає фундамент до аналізу та побудови логічних алгоритмів, можливо - це складно зрозуміти у процесі, але рефлексуючи на цю тему після випуску, це дуже добре усвідомлюється.

Велика кількість мов програмування, міні проектів, завданнь від викладачів - де вам потрібно створювати проекти які будуть вирішувати поставлені задачі, дають вам перший досвід який буде легко вдосконалити у майбутньому.

У 2018 мені було складно зрозуміти важливість ‘‘парадигм’’, ‘‘патернів’’ та інших низькорівневих штук, після 5 років в ІТ яб з радітю послухав лекцію на подібну тему.

Одногрупники

Ваші товариші по нещастю із якими ви пройдете цікавий шлях розвитку у процесі якого використовуючи правила змагання, ви будете покрашувати та мотивувати один одного і рухатись далі.

Це один із найголовніших плючів який у вас буде у процесі навчання, користуйтесь цим.

ІТ компанії

Місцеві компанії дуже зацікавлені у молодих спеціалістах і в першу чергу вони орієнтовані на університети. Часто університети змінюють свою навчальну програму спеціально під певну ІТ компанію. Це потрібно враховувати при виборі цієї спеціальності.

Підсумок

Вся моя освіта (8 років) була на різних ІТ спеціальностях. Чи був би я програмістом без цього ?

- Сумніваюсь.

Чи зробило це мене програмістом ?

- Ні.

Це дало певний фундамент і розуміння сфери, після чого я впевнився що хочу цим займатися. Пройшов додаткові курси які дали мені теоретичну та практичну базу якої вистачило для отримання роботи в ІТ.

Вашу думку про важливість та користь університетів залишайте у коментарях.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Valentyn Tupota
Valentyn Tupota@valentyn_tupota

Software Engineer

1KПрочитань
3Автори
33Читачі
На Друкарні з 11 жовтня

Більше від автора

  • Neural Network [guide] 1

    Все починається із першого нейрону. Алгоритм лінійної регресії для одного нейрону, та принципи його використання.

    Теми цього довгочиту:

    It
  • Frontend [TypeScript] 2

    TypeScript - Як писати код швидше та надійніше. Про неочевидні речі.

    Теми цього довгочиту:

    It
  • Frontend [TypeScript] 1

    TypeScript - Як писати код швидше та надійніше.

    Теми цього довгочиту:

    It

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається