Космічний стартап — компанія, чи справа життя?

Оригінально матеріал вийшов на сайті Alpha Centauri.

Тема космічних стартапів є захоплюючою та доволі складною. Проте, водночас, вона є надихаючою, чи мрійливою. Це думки певної групи людей, що займаються бізнесом, щодо космічних стартапів.

Останніми роками на світ з’явилось велика кількість стартапів, які займаються виведенням та доставкою на навколоземні орбіти вантажів, зокрема Relativity Space, Astra, Stoke Space, Orbex та багато інших. Також з’являються ті, хто вбачає у навколоземній орбіті великий ринок, пов’язаний з доставкою вантажів на потрібні орбіти, перспективні виробництва в космосі та очисткою навколоземного простору від сміття: ClearSpace, Impulse Space, Starfish Space тощо.

Не зважаючи на таку кількість гравців, що пробують ужитись у цих сферах, пропонуючи, на перший погляд, не дуже відмінні одна від одної пропозиції (пускових послуг), один з найкращих стартап-акселераторів США, — «Y Combinator», що в свій час фінансував Astranis, Relativity Space, Stoke та ін., вбачає у «космічних» стартапах перспективність.

У цьогорічному Requests for Startups, YC наголошує, що починаючи з часів початку діяльності Space X, вартість доставки вантажів на навколоземну орбіту все зменшується.

Якщо ми вступаємо в майбутнє, коли доступ до космосу буде таким же рутинним і недорогим, як комерційні авіа-, морські або вантажні перевезення… які нові види діяльності це відкриває?
Credit: Visual Capitalist

Моделювання фізичних та хімічних процесів, що є невід’ємною складовою процесу розробки, будь-то ракета, літак чи їх складові, вимагає великих обчислювальних та енергетичних ресурсів. Сьогодні ми спостерігаємо стрімкий розвиток штучного інтелекту, який стає все зручнішим інструментом, що покращує роботу людини.

Виявляється, моделі штучного інтелекту є загальними функціональними апроксиматорами, які також можуть вирішувати та прогнозувати подібні проблеми, не потребуючи явних знань про фізику. Це призводить до прогнозів, які є набагато менш дорогими з точки зору обчислень і можуть бути завершені за хвилини або секунди на набагато менших комп’ютерах, а не за дні/тижні та суперкомп’ютери.

Впровадження таких інструментів, надає перевагу компанії, дозволяючи їй бути менш інертною та більш «стрімкою».

Проте, спостерігаючи невдалі спроби, до прикладу Astra, такий бізнес виглядає надто «небезпечним», ненадійним.. З цього приводу гарно висловився Сем Альтман – підприємець та чинний CEO OpenAI.

Прості стартапи легко почати, але важко зробити успішними. … Простий стартап – це зустрічний вітер; складний – це попутний вітер. Якщо люди піклуються про успіх тому, що Ви, здаєтеся, прагнете зробити щось важливе, це основоположна сила, що допомагає Вам (наймом, партнерством, фандрайзингом тощо).

Також Альтман наголошує на важливості та готовності бути відданим ідеї, визначаючи ціль, втілювати її в життя. Це створює перевагу та впевненість для Вас та охочих приєднатись.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Uncle Puzzled
Uncle Puzzled@UnclePuzzled

Aerospace Engineering

270Прочитань
9Автори
13Читачі
На Друкарні з 18 жовтня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається