Костянтин Кривопуст: чому приватні гелікоптери досі затребувані

Скільки дітей малюють гелікоптери та літаки, мріючи стати пілотами чи сконструювати власний літак?

Джейсон Хілл був одним із таких підлітків, але він вчепився за це бачення завдяки навчанню аеронавігаційній інженерії та роботі в авіаційній промисловості.

Його мрія була відкрита світові 7 грудня, коли новий вертоліт, сконструйований ним, знявся.

«Я відчув неперевершене почуття гордості та радості», — каже пан Гілл про урочисте відкриття. Але створення нового вертольота було складним процесом.

«Надзвичайна кількість складних речей, які необхідно виконати та скоординувати, робить завдання, здавалося б, неможливим», — каже пан Гілл.

П'ятимісний гелікоптер Hill буде оснащений турбінним двигуном, невеликим і легким реактивним двигуном, який приводить в рух лопаті ротора. Щоб знизити вагу, фюзеляж зроблений з вуглецевого волокна.

Однак, оскільки Велика Британія переживає кризу вартості життя, видається, що це складний час для запуску продукту класу люкс. Машина Hill коштує майже 600 000 фунтів стерлінгів — це дешево для вертольота, але для більшості людей абсолютно недосяжно.

Проте покупці є. Хілл записав 1222 замовлення на суму £540 млн. Ці покупці розлучилися з безповоротними депозитами в розмірі до 100 000 фунтів стерлінгів.

І все це сталося до першого польоту гелікоптера, запланованого на середину цього року.

Звичайно, не тільки Hill може продавати розкішні транспортні засоби.

Каліфорнійська компанія Robinson популяризувала польоти на вертольотах із сімейством невеликих літаків від двох до п’яти місць, продажі яких виробнику досягли майже 14 000 одиниць.

Турбіна Robinson R66 коштує трохи більше 1 мільйона доларів (790 000 фунтів стерлінгів), і кількість замовлень зростає зі 101 гелікоптера у 2022 році до прогнозованих 120 одиниць у 2023 році та 150 у 2024 році.

Виконавчий директор Британської вертолітної асоціації Тім Фошон не заперечує, що володіння гелікоптером призначене для багатих. «Якщо ви керуєте гелікоптером, у вас є трохи готівки».

Але все одно є сенс розщедритися на таку машину, коли час є критичним. «Ви купуєте гелікоптер, щоб заощадити час, це ефективний спосіб дістатися від А до Б».

А власники приватних гелікоптерів можуть окупити свої витрати, здавши свою машину в оренду льотним школам, коли вони нею не користуються.

Також на горизонті з'являються нові конкуренти гелікоптерного бізнесу.

Електричні літаки з вертикальним зльотом і посадкою (Evtol) були рекламовані як відповідь на безліч потреб у регіональному та міському транспорті з кількома сотнями проектів, що реалізуються по всьому світу.

Виробники Evtol кажуть, що літак, який працює від батарей і часто має кілька роторів, буде дешевшим, тихішим і простішим в обслуговуванні, ніж гелікоптери.

Обіцяють, що одного дня такі літаки зможуть принести зручність подорожей гелікоптером на набагато більший ринок.

Адам Твіделл працює над тим, як інтегрувати машини Evtol в діяльність клубу приватних літаків Flexjet, який замовив Evtol у бразильського аерокосмічного гіганта Embraer.

Його машина Eve Evtol, сподівається Flexjet, збиратиме пасажирів із приватних терміналів і доставлятиме їх у центри міста.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Служба Божа
Служба Божа@qPTJ8lRNYjunOFu

1.9KПрочитань
4Автори
3Читачі
На Друкарні з 30 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається