Костянтин Кривопуст: підприємства з майнінгу криптовалют у Казахстані сплатили 7 мільйонів доларів податків у 2022 році

Минулого року уряд Казахстану зібрав близько 7 мільйонів доларів податків від компаній, що займаються майнінгом криптовалют.

Згідно з повідомленнями місцевих ЗМІ, Казахстан отримав 3,07 мільярда тенге (майже 6,9 мільйона доларів) податкових платежів від криптовалютних майнерів у 2022 році, оголосив Комітет державних доходів Міністерства фінансів країни.

Плата за майнінг з’явилася після того, як у січні минулого року країна запровадила додатковий збір у розмірі 1 тенге (0,0023 доларів США) за кВт-год як спосіб узаконити майнінгові операції.

Тим часом офіційні дані уряду показують, що станом на 27 квітня країна зібрала 240 мільйонів тенге, понад 541 000 доларів США, у вигляді зборів за майнінг.

Цифри свідчать про різке зниження порівняно з тим же періодом минулого року, коли тільки в першому кварталі 2022 року Казахстан зібрав 652 мільйони тенге (приблизно 1,5 мільйона доларів США) зборів.

За даними Кембриджського центру альтернативних фінансів, Казахстан став одним із найкращих центрів майнінгу біткойнів у всьому світі, займаючи третє місце у світі за середнім внеском у хешрейт біткойнів .

Станом на січень 2022 року центральноазіатська країна внесла 13,22% загального хешрейту біткойна, поступившись США (37,84%) і Китаю (21,11%).

Однак запровадження податків на майнінг криптовалют, які ґрунтувалися на споживанні електроенергії підприємствами майнінгу, викликало деякі занепокоєння щодо майбутнього майнінгу криптовалют у країні.

Правила оподаткування набули чинності після зростання обурення казахстанської громадськості у зв’язку з використанням національної електромережі криптомайнерами, які занижено оподатковуються.

Казахстан пропонує притулок переміщеним китайським шахтарям

У 2021 році хвиля іноземних операторів майнінгу переїхала до Казахстану після того, як Китай оголосив про загальну заборону на всі транзакції, пов’язані з криптовалютою, а також операції з майнінгу криптовалют.

За деякими оцінками, після масового відтоку шахтарів із Китаю до листопада 2021 року на територію було доставлено понад 87 849 бурових установок.

Зростаючий попит навіть поставив під тиск енергомережу Казахстану, що спричинило відключення електроенергії в містах і селах у багатьох регіонах країни.

Зважаючи на це, уряд пообіцяв зменшити попит на мережу, вимкнувши електроенергію для майнерів і шукаючи додаткові джерела поставок від східного сусіда, російської енергетичної компанії Inter-RAO, розташованої в Москві.

Нещодавно уряд оголосив про плани запровадити нові правила щодо криптовалют, щоб приборкати податкове шахрайство та незаконні бізнес-операції.

Одне із запропонованих правил передбачає схвалення урядом емітентів захищених цифрових активів, а інше вимагатиме від майнерів продавати принаймні 75% криптовалюти, заробленої через зареєстровані біржі. Очікується, що ці нові правила зменшать ухилення від податків і покращать управління.

Примітно, що деякі аналітики вважають, що частка майнінгу біткойнів у Казахстані скоротилася за останній рік через нестабільне електропостачання та регуляторну невизначеність.

За словами галузевого аналітика з Норвегії Ярана Меллеруда, станом на травень частка Казахстану впала лише до 4% порівняно з піком у 18% у жовтні 2021 року.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
UA2DAY
UA2DAY@ua2day

890Прочитань
0Автори
3Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається