Костянтин Кривопуст про торговий розрив між Великобританією і Канадою

Велика Британія та Канада звинувачують одна одну після того, як суперечка щодо яловичини та сиру призвела до зриву торгових переговорів.

Переговори щодо вироблення нової угоди, яка б замінила ту, яку обидві країни мали, коли Великобританія ще була в Європейському Союзі, тривали майже два роки.

Але в четвер увечері стало відомо, що Великобританія припинила обговорення через відсутність прогресу щодо двох харчових продуктів.

Це може означати більш жорсткі умови торгівлі для Великобританії з партнером, на частку якого припадало 1,4% загальної торгівлі за 12 місяців до червня 2023 року.

За даними уряду Великої Британії, у 2020 році товарообіг між двома країнами становив 19,2 мільярда фунтів стерлінгів, причому британський імпорт із Канади становив 7,3 мільярда фунтів стерлінгів, а британський експорт до Канади – 11,8 мільярда фунтів стерлінгів.

Наслідки зриву переговорів можуть відчути споживачі та фермери в обох країнах. Інший великий сектор, автомобілі, також постраждає.

Ось імовірний вплив на всі три сфери.

Яловичина

  • Виробники яловичини у Великій Британії, ймовірно, сприймуть зрив переговорів як велику перемогу

  • Сільське господарство Канади раніше висловлювало своє розчарування Великій Британії, заявивши, що її м’ясо знаходиться в невигідному становищі згідно з тимчасовою угодою

  • Уряд Канади наполягав на тому, щоб Велика Британія послабила заборону на гормонально оброблену яловичину

Британські фермери вважатимуть провал переговорів великою перемогою. Організація, що представляє інтереси британських фермерів, Національна спілка фермерів (NFU), чинила тиск на уряд, щоб той захистив своїх членів.

Фермери, які вирощують яловичину у Великобританії, вже стикаються з конкуренцією з боку тих, хто вирощує яловичину в Новій Зеландії та Австралії, чий експорт отримує вигоду від угод про вільну торгівлю з Великобританією, що означає скасування мит.

Мінетт Баттерс, президент Національної спілки фермерів Англії та Уельсу, сказала, що відмовитися від торговельної угоди з Канадою було б важко, «але це правильне рішення».

Уряд Канади наполягав на тому, щоб Великобританія послабила заборону на гормонально оброблену яловичину, яка, за словами виробників, фактично закриває їх на британському ринку.

Канадська асоціація великої рогатої худоби заявила, що Сполучене Королівство «не продемонструвало жодних ознак того, що воно готове повністю прийняти канадську систему безпеки харчових продуктів, яка широко визнана однією з найкращих у світі».

Це не вперше, коли яловичина стає каменем спотикання в торгових відносинах між двома країнами. Сільськогосподарська промисловість Канади раніше висловлювала своє розчарування уряду, заявляючи, що її м’ясо знаходиться в «серйозно невигідному становищі» відповідно до тимчасової угоди з Великобританією після Brexit, і фактично заблоковано на цьому ринку.

Минулого року коаліція канадських фермерських груп протестувала проти приєднання Великобританії до Всеосяжної та прогресивної угоди про торговельну угоду про Транстихоокеанське партнерство через занепокоєння щодо такого взаємного доступу. Вони вимагали або від Великобританії прийняти канадську систему безпеки харчових продуктів, або виплатити компенсацію за збитки.

Сир

  • Великобританія є п'ятим за величиною постачальником сиру в Канаду, але провал переговорів "не виглядає райдужним"

  • З початку 2024 року для британських експортерів сиру було введено мито у розмірі 245%, що вплинуло на ціни

  • Канадський сир експортується в основному в інші країни, крім Великобританії

  • Але є побоювання, що припинення дії угоди може «калічити» канадських імпортерів сиру та невеликі сирні магазини.

За даними Федерації харчових продуктів і напоїв (FDF), у 2022 році експорт британського сиру до Канади становив 18,7 млн ​​фунтів стерлінгів, або 2,4% від загального експорту сиру.

Це означає, що Канада імпортує трохи більше двох мільйонів кілограмів сиру з Великої Британії (її п’ятого за величиною постачальника), свідчать дані міжнародної торгівлі.

Британська фірма Coombe Castle International є найбільшим британським експортером сиру до Канади, і близько третини сиру, який вона експортує, надходить до країни.

Бен Хатчінс, її директор з продажу та маркетингу, сказав BBC, що фірма була "досить засмучена", оскільки переговори були призупинені, додавши, що компанія експортувала до Канади з 1980 року.

За його словами, призупинення переговорів "не виглядає райдужним" для експорту сиру.

Містер Хатчінс сказав, що через 40 років третину бізнесу, пов’язаного з Канадою, буде непросто швидко знайти нові ринки.

Промислова група Dairy UK заявила, що призупинення переговорів «викликало жаль, але було мало ознак того, що Канада справді бажає покращити доступ до канадського ринку сиру».

З початку року британські експортери сиру запровадили мито в розмірі 245% на британський сир, що надходить до Канади, що вплинуло на ціни.

«Це поставило британських експортерів молочної продукції в невигідне становище та порушило торгівлю», — сказав представник Dairy UK.

«Однак експорт до Канади становить відносно невелику частину виробництва Великобританії, і хоча деякі британські молочні компанії зіткнуться зі значними комерційними проблемами, ми розуміємо, що це не буде непереборним», — додала група.

Водночас канадський сир, у тому числі чеддер, експортується переважно в інші країни. Великобританія не входить до десятки найкращих ринків.

Канадська сирна рада Канади, яка представляє малих і середніх імпортерів сиру та їхніх постачальників, заявила, що її члени витратили десятиліття на налагодження відносин із британськими сироварами.

Закінчення в грудні терміну обмеженої за часом угоди, яка дозволяла Великій Британії продовжувати продавати сир без високих мит, уже спричинило «значний» збій у промисловості та «калічить імпортерів сиру, а також невеликі сирні магазини по всій Канаді», йдеться в повідомленні.

Це, у поєднанні з паузою в торговельних переговорах, поставило «під загрозу» зусилля, витрачені на розбудову цих двосторонніх відносин, сказав ВВС Джо Дал Ферро, голова ради.

"Ми відчуваємо себе покинутими обома урядами", - сказав він.

Афрім Пристін, який володіє сирним бутіком у Торонто, розповів BBC, що сир з Великобританії популярний: у грудні він продавав близько 250 кг (550 фунтів) його щодня.

Йому ще не доводилося підвищувати ціни у своєму магазині – у нього достатньо запасів з минулого року, – але коли це відбувається, він каже: «А – це буде в наявності, і Б – яка буде ціна»?

«Я не хочу розчаровувати своїх клієнтів, клієнтів, які десятиліттями підтримували мій бізнес. І ось що станеться».

Автомобілі

  • Зараз є сумніви щодо того, чи зможе Великобританія продовжувати продавати автомобілі без високих податків на імпорт

  • Якщо тарифи на британські автомобілі будуть знову запроваджені, це буде погано для канадських споживачів, каже одна торгова група

  • У Великій Британії немає значного імпорту автомобілів канадського виробництва

За даними Міністерства бізнесу та торгівлі, найбільший експорт товарів Великобританії до Канади – це автомобілі.

За 12 місяців до кінця другого кварталу 2023 року експорт становив 745,8 млн фунтів стерлінгів.

Угода, обмежена за часом, дозволяла Великобританії продовжувати продавати автомобілі без високих податків на імпорт, але зараз це під сумнівом.

Незважаючи на те, що британський експорт до Канади набагато менший, ніж до ЄС, Канада все ще є «важливим ринком», за словами Майка Хоуса з торгової групи The Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT).

«Враховуючи тісні зв’язки між нашими двома країнами, призупинення торговельних переговорів викликає особливе розчарування та надсилає сигнал про те, що автомобільна продукція Великобританії світового класу не вітається в Канаді», – сказав він.

Якщо тарифи на британські автомобілі будуть знову запроваджені, «це не принесе користі нікому, не в останню чергу канадським споживачам», сказав він, додавши: «Ми закликаємо всі сторони повернутися за стіл переговорів».

За даними BBC, до Великої Британії немає значного імпорту автомобілів канадського виробництва.

Канадська автомобільна промисловість відреагувала на цю новину стриман

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Служба Божа
Служба Божа@qPTJ8lRNYjunOFu

1.3KПрочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 30 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається