Костянтин Кривопуст розповів про доступ до фінансів у 2024 році

Костянтин Кривопуст

Розвиток малого та середнього бізнесу – це основа стабільної економіки. А одним із найважливіших аспектів розвитку МСБ є доступ до фінансування. Про це, а також про важливість фінансової грамотності підприємців, підтримку ветеранського бізнесу та перспективні інструменти фінансування говорили на конференції Access2Finance, яка пройшла 24 вересня та була організована Українською асоціацією фінтех та інноваційних компаній за підтримки офіційного партнера Проєкту USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу».

Пожвавлення інвестиційного фінансування

Як розповіла Наталя Буткова-Вітвіцька, членкиня правління Ощадбанку, в своїй презентації, цьогоріч бізнес стикається з такими ключовими викликами, як безперебійне забезпечення бізнесу енергоресурсами, страхування активів від воєнних ризиків, залучення та збереження персоналу, а також доступ до фінансування. Останнє стало ключовим питанням на панельній дискусії за участі експертів.

За словами Юлії Вітки, заступниці керівника Проєкту USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу», окрім кредитування підприємцям доступні різні програми, зокрема факторинг і лізинг. Є також програми для експортерів у рамках Проєкту USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу». А наступного року очікується збільшення обсягу коштів у рамках програми, тобто фінансування для підприємців є доступнім. Проте Юлія Вітка наголосила, що це не є грантом, а радше інвестиційним фінансуванням або співінвестуванням. Тобто найчастіше кошти надаються спільно з власником бізнесу або в доповнення до банківського кредиту, а також виплачуються частинами, а не одним траншем. Окрім того, до підприємців висуваються ряд вимог та контролюється їх виконання, зокрема нарощування виробництва і продажів, створення нових робочих місць.

Про те, що інвестиційне фінансування змінило фінансування обігових коштів зазначив і Роман Кропивницький, директор департаменту розвитку реального сектору економіки Міністерства економіки України. Він також додав, що, на жаль, 75% заявок на державні програми отримують відмови, зокрема через помилки у складанні бізнес-плану, бюджету тощо.

Максим Бондаренко, начальник управління залучення та супроводження UkraineInvest, погодився, що рівень фінансової освіти підприємців, особливо мікро та малих, залишається низьким. Необхідно навчати їх тому, як працювати з документацією, як залучати інвестиції і т.д.

Факторинг як перспективний напрямок для банків і небанків

Гліб Денисюк, фахівець з торгового фінансування Проєкту USAID “Інвестиції для стійкості бізнесу”, у своїй презентації розповів, що обсяг факторингу у світі в 2023 році склав $4,2 трлн, в Європі – $2,6 трлн, зокрема в Польщі – $104 млрд. Тоді як в Україні цей показник у минулому році склав $100 млн, згідно з даними НБУ.

При цьому факторинг – один із найперспективніших інструментів фінансування в Україні. “Це про доступ до фінансування, про безбар’єрність та можливості розвитку”, – зазначив Гліб Денисюк.

Проблеми, які необхідно вирішити для розвитку екосистеми факторингу в Україні, наступні:

  • несвоєчасні платежі

  • відсутність е-інвойсів

  • недостатня кількість програм доступного факторингового фінансування

  • недостатня обізнаність малого бізнесу про факторинг

  • відсутність факторингових IT модулів у банках

  • відсутність реєстру прав відступлень.

За оцінками, потенційний вплив нерегулювання галузі в Україні може спричинити втрату 26-31 млрд грн щорічно.

Ветеранський бізнес

Сергій Позняк, сержант Нацгвардії та голова правління Асоціації підприємців-ветеранів АТО, розповів, що 520 тисяч ветеранів-підприємців готові розвивати або відкривати власний бізнес, проте потребують підтримки із залученням фінансування. Зокрема, таким інструментом є приватні ветеранські інвестиції – можливість інвестувати у ветеранський бізнес та отримувати дохід.

Одним із проєктів Асоціації є Vmilodilo – проєкт з безкоштовного лізингу для ветеранів малотонажних автомобілів, в т.ч. переобладнаних під осіб з інвалідністю. У співпраці з власниками таких автомобілів, за словами Сергія Позняка, зацікавлені великі українські компанії, зокрема лідери логістичної галузі.

Також голова правління Асоціації підприємців-ветеранів АТО розповів, що екосистема Асоціації включає школу ветеранського підприємництва, можливість доступу до фінансування через фінкомпанію Finstream, підтримку і менторство підприємців-ветеранів і бізнес-клуб.

Як зазначила Ніна Роговець, заступниця виконавчого директора Українського ветеранського фонду, ветерани хочуть розвивати власну справу і цікавляться різними напрямками: сільське господарство, кафе та ресторани, логістика тощо.

Допомагає ветеранам у розвитку бізнесу і Державна служба зайнятості – за словами її директорки Юлії Жовтяк, це і безкоштовне навчання, і ваучери на навчання, і мікрокредити на розвиток бізнесу в рамках програми єРобота, і гранти.

Банки як партнер бізнесу при залученні фінансування

Одна з панельних дискусій була присвячена можливостям для МСБ, які надають банки. За словами Руслана Співака, директора корпоративного бізнесу в Райффайзен Банку, зацікавлені в цьому і державні банки, і банки з приватним капіталом. Але не потрібно обмежуватися лише кредитними програмами.

За словами Юлії Жуланової, директорки департаменту кредитування та підтримки Ощадбанку, найкраще, що сьогодні можуть запропонувати банки бізнесу – це поєднання грантових програм з кредитуванням та risk-sharing – тобто, пакет певних продуктів.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Служба Божа
Служба Божа@qPTJ8lRNYjunOFu

1.9KПрочитань
4Автори
3Читачі
На Друкарні з 30 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається