Костянтин Кривопуст розповів про те, як взяти участь в програмі “Національний кешбек”

2 вересня стартувало бета-тестування програми “Національний кешбек”, що триватиме близько місяця. За цей час, як планується, до системи приєднуватимуться нові магазини та виробники товарів, реєструватимуться споживачі. Ініціатива має на меті заохочувати українців купувати вітчизняні товари, допомогти їм заощаджувати кошти в період економічної нестабільності, а також підтримати національного виробника. У статті нижче ми зібрали ключове, що потрібно знати про програму.

Ключові умови програми

В рамках проєкту “Національний кешбек” держава повертатиме споживачам 10% від суми покупки товарів українського виробництва. Кешбек діє на товари українського виробництва, які беруть участь у програмі, крім підакцизних (алкоголь, тютюнові вироби і пальне). За умовами програми, мінімальна сума кешбеку на місяць – 2 грн., максимальна – 3000 грн.

Кешбек діятиме на ті товари, виробники яких зареєстрували в програмі, а також в тих магазинах, які відповідають умовам програми і зареєстровані в ній.

Нарахований кешбек буде доступний для перевірки у застосунку Дія вже наступного дня після купівлі товару чи послуги, а виплати кешбеку здійснюватимуться раз на місяць – до 20 числа наступного місяця, тобто компенсацію за вересневі придбання споживачі отримають на спеціальному рахунку до 20 жовтня. Кешбек, нарахований за 2024 рік, можна використати до 31 січня 2025 року.

На що можна витратити кешбек

Кошти кешбеку не можна зняти готівкою – їх можна використовувати лише для безготівкової оплати послуг, зокрема: медичні послуги, спорт, кіно, ресторани, оплата комунальних послуг, транспорту, мобільного зв’язку. Також отриману компенсацію можна витратити на підтримку ЗСУ або купівлю військових облігацій.

Як доєднатися бізнесу?

Наразі понад 600 виробників і більше 20 000 торгових точок долучилося до програми “Національний кешбек”, зареєстровано понад 38 000 товарів. Серед відомих торгових мереж – Comfy, Епіцентр, Новус, Аптека низьких цін та ін. Решту можна переглянути на сайті програми.

Щоб виробникам приєднатися до програми “Національний кешбек”:

  1. Зареєструйтесь на Порталі Дія. Будь-який виробник споживчих товарів, виробничі потужності якого розташовані в Україні, може долучитись до програми.

  2. Подайте заяву про включення до Переліку українських виробників та підтвердіть свою заяву електронним підписом (КЕП).

  3. Подайте заяву для внесення вашої продукції до Переліку українських товарів та підтвердіть її за допомогою КЕП.

Щоб продавцю приєднатися до програми “Національний кешбек”:

  1. Необхідно бути на загальній системі оподаткування.

  2. Подайте заяву про приєднання до Переліку продавців через Портал Дія і підтвердіть її за допомогою КЕП.

  3. Позначайте для споживачів товари, які беруть участь в програмі (проте маркування не є обовʼязковим).

Як зареєструватися споживачу

Користувачу необхідно оформити картку в своєму банку (віртуальну у застосунку або фізичну у відділенні), на яку держава нараховуватиме кешбек. Спеціальна картка використовуватиметься виключно для операцій в межах програми кешбеку, користуватися нею можна лише для оплати послуг, які входять до затвердженого переліку. Інші фінансові операції або зарахування коштів на цю картку неможливі.

Далі, також у банківському застосунку або у відділенні банку, необхідно надати дозвіл на передачу даних про транзакції зі своїх обраних карток при купівлі товарів у магазинах, що долучились до програми.

Після цього треба оновити мобільний застосунок Дія та обрати послугу “Національний кешбек”. У застосунку треба вказати номер спеціальної картки, на яку щомісячно зараховуватиметься кешбек.

При купівлі товарів українських виробників, які беруть участь у програмі, в магазинах-учасниках необхідно просто розрахуватися зареєстрованою банківською карткою як звичайно. Система автоматично розпізнає придбання, які відповідають програмі, та нарахує кешбек.

Наразі в програмі “Національного кешбеку” беруть участь: ПриватБанк, Ощадбанк, Sense Bank, А-банк, ПУМБ, Укрсиббанк, monobank (Універсал Банк), Укрексімбанк, Банк Глобус, Укргазбанк, Банк Кредит Дніпро. Як повідомили у ПриватБанку, за перші дні від старту програми 313 000 українців вже відкрили в банку спеціальні цифрові картки Mastercard “Кешбек “Зроблено в Україні”.

Критика

Низка експертів та аналітичних центрів розкритикували програму “Національний кешбек” і навіть оприлюднили спільне звернення до органів влади з закликом відмовитись від цієї програми. На думку аналітиків реалізація запропонованого механізму підтримки вітчизняних виробників є фінансово обтяжливою для Державного бюджету та складною в адмініструванні. “Крім цього, будуть порушені конституційні права громадян України в частині отримання доступу до їх приватного життя, а саме їх покупок. Механізм кешбеку, який діє виключно через торговельні мережі – викривить умови конкуренції на роздрібному ринку”, – зазначається у зверненні.

Експерти переконані, що державна підтримка вітчизняного виробника має бути реалізована шляхом забезпечення сприятливого бізнес- і інвестиційного клімату в державі, усунення бюрократії та корупції, захисту прав власності, реформування податкової та правоохоронної системи, забезпечення прав та економічних свобод для вітчизняного бізнесу в Україні.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Служба Божа
Служба Божа@qPTJ8lRNYjunOFu

1.9KПрочитань
4Автори
3Читачі
На Друкарні з 30 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається