Личаківське кладовище

Державний історико-культурний музей-заповідник

Стенд-мапа Личаківського цвинтаря

Личаківський цвинтар найбільший цвинтар у місті лева і найстарший у Європі. Це місце має свою містичну атмосферу яку не передати словами. Площа кладовища складає 40 гектарів на яких розміщено понад 300 тисяч поховань, а на могилах встановлено близько 500 скульптур і рельєфів.

Історія кладовища.

Воно існувало ще до 1786 року. Цвинтар був замістом і там ховали безхатьків і тварин. А решту людей ховали на цвинтарях при церквах. Але з приходом австрійської влади все змінилося, вона побачивши всю цю дизентерію заборонила ховати людей при церквах і сказала переховати тих що були поховані. Так Личаків і набув своєї слави. На Личакові ховали здебільшого тільки заможних і видатних людей різної національності.

Згідно з австрійським законодавством, могили, за якими ніхто не доглядав і за які не сплачено протягом 25 років, можна було зрівнювати із землею, а на їхньому місці дозволялися нові поховання. На Личаківському цвинтарі було встановлено каменедробарку для подрібнення старих пам'ятників. Отриманий таким чином матеріал використано для фундаментів мурованої огорожі цвинтаря і для шутрування доріжок.

А зараз я наведу приклади декількох видатних постатей і їхні історії смертей які поховані на Личаківському цвинтарі.

Соломія Крушельницька

Пам’ятник Соломії Крушельницькій

Соломія Крушельницька світова оперна співачка родом з України. Вона підкорювали великі сцени Італії але ніколи не забувала звідки вона родом і завжди на цьому наголошувала.

Соломія Крушельницька мала нерухомість в місті Львові де проживала її родина сама вона проживала в Італії. Під час останнього візиту до міста лева коли Соломія Крушельницька приїжджала владнати справу зі своїми документами радянська влада не випустила її з міста і заставила її відати всі свої статки і нерухомості їм. Зламавши чим видатну оперну приму.

Спляча красуня

Пам’ятник Регині Марковській

Регина Марковська видатна акторка яка настільки вжилася в роль що померла на сцені разом зі своєю героїнею.

Підчас останнього акту коли сцена зображувала смерть її героїні Регіна розіграла сцену з неймовірною глибиною та емоціями які зворушили всіх глядачів. Вона плакала її голос тремтів. Вона наживо відчула той біль який відчувала її героїня. захопливі глядачі аплодували стоячи. Останні хвилини вистави акторка падає, затамувавши свій останній подих вона помирає разом зі своєю героїнею.

Життя акторки закінчилося саме на сцені, як символ безмежної відданості мистецтву.

Могила Банкіра

Могила в якій так нікого і не поховали.

За легендою один відомий банкір ще за життя замовив собі могилу з замком як в банку пароль до якого знав тільки він. І ось коли він помирає ніхто не може відкрити цю могилу щоб поховати його. Тому вирішують поховати його в іншому місці, а могила так і лишається пустувати.

Володимир Івасюк

Пам’ятник Володимиру Івасюку

Володимир Івасюк-український композитор-виконавець, музикант, мультиінструменталіст поет. Герой України посмертно.

Володимир Івасюк зник 24 квітня 1979 року, того ж дня його батьки подали заяву до міліції, але дієвих заходів вжито не було. Пошуки велися з 27 квітня до 11 травня. Саме тоді справу розшуку було закрито.

Його тіло 18 травня 1979 року випадково в лісі знайшов солдат наштовхнувся на напів завислий-напів вертикальний труп людини.

Слідчі стояли на тому що він через свій неврівноважений психічний стан скоїв самогубство і повісився. 4 червня 1979 року ЗМІ передали повідомлення про те, що причиною смерті Володимира Івасюка є самогубство через повішання, чутки про інші обставини смерті є вигадкою. Інші версії слідством не розглядалися.

13 червня 2019 року Київський науково-дослідний інститут судових експертиз дійшов висновку, що композитор-виконавець Володимир Івасюк фізично ніяк не зміг би вчинити самогубство, для цього потрібно декілька людей. Було проведено кілька слідчих експериментів, які довели, що навіть фізично сильний чоловік не міг скоїти аналогічне самогубство як Івасюк.

Івасюка була повішано співробітниками КДБ.

Ігор Білозір

Пам’ятник Ігорю Йосиповичу Білозіру

Ігор Йосипович Білозір — український композитор, музикант, виконавець, народний артист України, лідер ВІА «Ватра». Побитий 8 травня двома росіянами. 28 травня помер у лікарні від завданих травм побиття.

Побитий у кав'ярні «Цісарська кава», що на проспекті Шевченка у Львові, за те, що заважав своїми піснями групі відвідувачів співати та слухати російський шансон. Це відбувалося на очах у десятків людей в центрі Львова, за п’ятсот кроків до рідної домівки.

Іван Франко

Пам’ятник Івану Франку

Іван Якович Франко — видатний український поет, прозаїк, драматург, літературний критик, публіцист, перекладач, науковець, громадський і політичний діяч. Доктор філософії, доктор габілітований, дійсний член Наукового товариства імені Шевченка, почесний доктор Харківського університету. Член Всеукраїнського Товариства «Просвіта».

Останнє десятиріччя Франкового життя минало переважно в самоті та фізичних і духовних стражданнях. Уже від 1900 року з періодичними загостреннями протікало психічне захворювання дружини письменника, яка час від часу проходила курси лікування в клініці для душевнохворих. Починаючи з 1908 року, і сам Франко страждав від тяжкої недуги, унаслідок якої мав деформовані й паралізовані руки. Це значно утруднило йому продуктивну літературну й наукову працю, якої він, одначе, не припиняв до самої смерті. Медичні препарати, які в цей час використовували для лікування хвороби Франка, зокрема, наперстянка, спровокували у нього галюцинації та розлади психіки.

Висновок

Ну і на кінець хочу сказати що Личаків це дуже містичне і атмосферне місце, яке наповнене своїми легендами і історіями.

Вхід на Личаківський цвинтар
Личаківський цвинтар
Личаківське кладовище
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Назар Навацький
Назар Навацький@LOorMgRaFJzoard

Міфологія, книги, фільми.

195Прочитань
2Автори
0Читачі
На Друкарні з 17 жовтня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається