Наймасштабніші фінансові піраміди світу. Частина 1

🔎Як ви могли зʼясувати із нашого нещодавного допису, незважаючи на сумний досвід 2000-х, фінансові піраміди продовжують виникати і сьогодні: зокрема за останні кілька років тільки в Україні ці схеми «заробили» понад $1 млрд.

📍Розбираємо найгучніші кейси фінансових пірамід у світі і принцип їхньої роботи.

1. «Система Ло»

🏦Творцем першої і найбільшої піраміди в Європі вважають шотландця Джона Ло, який у 1715 році очолив Королівський Банк Франції і випустив перші паперові банкноти. Засноване ним акціонерне товариство “Індійська компанія” випустило акції, ціна на які зросла.

📈Щоб ще більше підняти ціну, наступний випуск акцій був розподілений тільки серед власників 4-х “материнських” акцій, і так чотири рази поспіль. На біржі почався ажіотаж, і замість номінальних 300 млн. ліврів компанія реалізувала цінні папери останнього випуску за 1 млрд 500 тис. ліврів.

💰Замість того, щоб вкладати гроші у розвиток колоній, як було заявлено спочатку, “Індійська компанія” вклала їх у державні облігації Франції. Коли спекулянти почали продавати цінні папери за монети, щоб зафіксувати свій прибуток, ціни на них швидко впали. У листопаді 1720 року банкноти Королівського банку перестали вважатись грошима, Французьке королівство збанкрутіло.

2. «Схема Понці»

🇺🇸У США фінансові піраміди з’явилися лише через дві сотні років. У 1919 першу з них створив італійський емігрант Чарльз Понці. Як і Джон Ло, Понці завжди хотів стати багатим і успішним, і врешті-решт придумав схему заробітку за рахунок залучення грошей від інших людей.

💡У США він прибув із $2,5 у кишені, а легальним шляхом заробляти гроші в нього не виходило. І тоді аферист Понці придумав хитру схему легкого, але ризикованого заробітку.

📊Чарльз заснував компанію The Securities Exchange, яка продавала боргові розписки: «інвестор» вкладав $1 тис., а компанія через 90 днів обіцяла виплатити вже $1,5 тис. 50% за 3 місяці — звідки вони могли взятися? Виявляється, ніяких угод Понці не проводив. «Прибуток» брався із грошей нових учасників його схеми.

Уже в 1920 році піраміда лопнула, проте Чарльз першим збагатився таким способом на $20 млн.

🏛Приятель Чарльза, у якого той позичив гроші на початку своєї діяльності, подав до суду на Понці. В результаті всі його рахунки були заморожені, вкладники не дорахувалися 2 мільйонів доларів, а автора простої і «прибуткової» схеми засудили до 5 років в’язниці.

3. «МММ»

📌Це найбільша фінансова піраміда в країнах СНД. Організоване Сергієм Мавроді спільно з дружиною і братом в 1989 році, підприємство обіцяло рекордну прибутковість в розмірі до 1000% річних. Девізом фірми було гасло «Завтра дорожче, ніж сьогодні».

💰З огляду на важкі часи в економіці і низьку фінансову грамотність людей, піраміда «МММ» залучила, за різними оцінками, від 10 до 15 млн осіб. Сама піраміда проіснувала понад 5 років. Її автор заробив за цей період близько 2 мільярдів (!) доларів. Коли в 1997 році «МММ» була визнана банкрутом, мільйони вкладників втратили всі свої гроші.

🚛Після арешту Мавроді з його офісу було вивезено кілька вантажівок, повністю забитих грошима. Тільки один їх перерахунок зайняв близько місяця.

🏛У 2003 році він був засуджений в росії за шахрайство у особливо великих розмірах, і засуджений до 4,5 років в’язниці.

😱Тим не менш, це не завадило Мавроді в 2011 і 2012 роках знову залучати людей в піраміду. А в 2016 році новий проект Сергія Мавроді під назвою «МММ Глобал» пропонував робити вклади в криптовалюту Bitcoin під високі відсотки. Але, на щастя, вони не стали такими популярними, як МММ в 90-х роках.

Якщо бажаєте дізнатись і про інші відомі фінансові піраміди, залишайте реакції до цього допису!

📈Розумійте ризики та знаходьте вигідні можливості разом із єІнвест! Підписуйтесь та будьте крок наперед у фінансовому світі!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.3KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається