Наскільки близько США до великої кризи?

І. Вступ

Той, хто хоча б трішки цікавиться темою фінансів чи інвестицій, чув останні новини про можливий обвал американського ринку та настання великої кризи, якої світ не бачив ще з початку ХХ століття. Простори інтернету заполонили панічні настрої, що все тримається на волосині.

Настання такого сценарію, очевидно, вплине не тільки на США. Наслідки відчують також і інші країни, які тісно повʼязані із Штатами економічно, доказом чого були попередні кризи. Україна — не є виключенням.

У цьому довгочиті поговоримо про індикатори, які свідчать про можливість настання в США великої кризи. Любителям різних графіків буде особливо цікаво.


ІІ. Безробіття

Дані по безробіттю в США за липень 2024 року сколихнули фінансові ринки. Показник в 4,3% у порівнянні зі середнім у 3,5%, який тримався з листопада 2021 року (мал. 1), призвів до падіння індекса SP500 (складає 500 найбільший за капіталізацією компаній США) на 6,5% буквально за два дні (02-03.08.2024). Дані за серпень хоч і вийшли відповідно до прогнозів у 4,2% (мал. 1), проте на зміни в настроях інвесторів суттєво не вплинули. Індекс SP500 впав 06.09.2024 на 2,5%.

1. United States Unemployment Rate. Джерело: www.tradingeconomics.com

Історично указані рівні не можна назвати критичними (мал. 2).

2. United States Unemployment Rate. Джерело: www.tradingeconomics.com

Проте інвесторів лякає сама можливість настання рецесії, що відображається на їх рішенні продавати накопичені активи. Їх побоювання підтверджуються також зростанням рівня так званого довгого безробіття, тобто більше 2 тижнів (мал. 3) та 27 тижнів (мал. 4).

3. United States Continuing Jobless Claims. Джерело: www.tradingeconomics.com
4. United States Long Term Unemployment Rate. Джерело: www.tradingeconomics.com

З початку 2021 року, окрім цього, у США постійно збільшується кількість осіб, які мають часткову зайнятість (мал. 5).

5. United States Part Time Employment. Джерело: www.tradingeconomics.com

Середня кількість робочих годин на тиждень зменшилась до рівня квітня 2020 року (34,2 години) (мал. 6).

6. United States Average Weekly Hours. Джерело: www.tradingeconomics.com

Працюючи менше, населення менше зароблятиме, та, відповідно, матиме менше можливостей витрачати кошти на товари та послуги. Такий стан справ рано чи пізно відобразиться на прибутках компаній, що в свою чергу приведе до відтоку інвесторів і обвалу цін на активи.

Класичний сценарій кризи.


ІІІ. Ставка ФРС США

У США 2022-2024 роки пройшли під гаслом боротьби з високою інфляцією, яка на піку становила 9,1% (мал. 7).

7. United States Inflation Rate. Джерело: www.tradingeconomics.com

Така ситуація є наслідком політики «друкуй гроші, а далі — що буде, те буде» (мал. 8 — рівень грошової маси М1, тобто кількості готівки, яка циркулює в економіці).

8. United States Money Supply M0. Джерело: www.tradingeconomics.com

Основними механізмами боротьби ФРС США (аналог центрального банку) з інфляцією є підвищення ставки кредитування всіх банків та скорочення свого балансу. Цим резервна система займається вже другий рік поспіль і не безуспішно. Рівень ставки в 5,33% (мал. 9) та скорочення балансу на більше 1 трлн. дол. США за два роки (мал. 10) змусили інфляцію знизитись до 2,9% (мал. 11).

9. Federal Funds Effective Rate. Джерело: www.fred.stlouisfed.org
10. United States Central Bank Balance Sheet. Джерело: www.tradingeconomics.com
11. United States Inflation Rate. Джерело: www.tradingeconomics.com

У той же час, показник інфляції за виключенням продуктів харчування та палива, на який у першу чергу слід орієнтуватись, донині становить 3,2% (мал. 12). Він є більш інформативним, адже не враховує продукти харчування та паливо, які піддаються сезонним факторам.

12. United States Core Inflation Rate. Джерело: www.tradingeconomics.com

Така боротьба з інфляцією, утім, має в майбутньому певні наслідки. Висока ставка кредитування банків змушує їх піднімати власні ставки на кредити населенню та бізнесу. Проте дорогі кредити відображаються на їх майбутніх доходах не одразу. Така картина називається ефектом койота, який завис у повітрі (по мотивам відомого мультика) (мал. 13). В результаті, коли економічний рівень врешті решт стрімко знижується, ФРС США починає робити аналогічні дії, тільки навпаки. Вона опускає ставку і скуповує активи до свого балансу для стимулювання економіки, що ми бачили у 2020 році. Таким чином, резервна система реагує на кризу з затримкою, тоді, коли вона вже по суті настала.

Історичні відомості свідчать, що кризи в США настають у 100% випадків після початку зниження резервною системою ставки (мал. 9).

13. Джерело: https://1960sdaysofrage.wordpress.com/2020/01/26/wile-e-coyote-and-the-road-runner/

ІV. Перекупленість фондового ринку

Станом на сьогодні індекс SP500 перебуває на своєму історичному максимумі (мал. 14).

14. Джерело: www.tradingview.com

У той же час, рушієм зростання американського фондового ринку за останній рік були в основному компанії технологічного та інформаційного секторів, такі як: NVIDIA Corp. (+140%), Apple Inc. (+22%), Meta Platforms, Inc. (+76%), Alphabet Inc. (+20%), Microsoft Corp. (+26%). При цьому, інші сектори від ринку відставали. Причиною цього є бум штучного інтелекту та великі сподівання на компанії, які з ним повʼязані. Ризик того, що ця бульбашка лусне, очевидний багатьом досвідченим інвесторам, які памʼятають 2000-2001 роки (криза «Доткомів»).

Перебування індекса SPX500 на історичних максимумах рано чи пізно примусить інвесторів та трейдерів фіксувати свої прибутки, тобто продавати куплені раніше активи.

Їх рішення буде підкріплюватися тим, що співвідношення цін американських компаній до їх доходів (так званий коефіцієнт P/E) хоч і не досягло історичних максимумів, проте перебуває в зоні перекупленості (мал. 15). Це означає, що вартість акцій компаній (капіталізація) не відповідає їх реальним доходам (є несправедливою).

15. Джерело: www.longtermtrends.net

До того ж, співвідношення капіталізації індексу SP500 до ВВП США також перебуває на історичних максимумах (мал. 16), що також свідчить про переоцінку фондового ринку з боку інвесторів.

16. Джерело: www.longtermtrends.net

V. Різниця між 2-річними та 10-річними ставками державних облігацій

Різниця між 2-річними та 10-річними ставками державних облігацій з липня 2022 року мала відʼємні значення (мал. 17). Це означає, що на той час інвестори робили прогонози на настання кризи у короткостроковій перспективі. Після настання такої кризи, цей індикатор, зазвичай, знову набуває додатніх значень, адже в найближчому майбутньому відсутні будь-які ризики.

Нещодавно цей індикатор якраз набув додатніх значень (мал. 17).

17. 10-Year Treasury Constant Maturity Minus 2-Year Treasury Constant Maturity. Джерело: www.fred.stlouisfed.org

Починаючи зі 1980 року, він в усіх випадках передбачив настання рецесії. «Цього разу буде інакше» наврядчи справдиться.


VI. Висновок

Настання криз неминуче. Протягом всього життя ми всі проходимо через цикли спадів та піднесень. Найголовніше — бути до них готовими та мати відповідний план дій, якого слід чітко притримуватись. На мою думку, криза — це найбільша можливість інвестора, адже більшість хороших інструментів мають велику знижку.

Використовуйте всі наявні можливості, аби забезпечити себе фінансово незалежним майбутнім. Як то кажуть: Попереджений — значить озброєний.

P.S. Цей довгочит не є інвестиційною порадою. Вкладання коштів у фондовий та криптовалютні ринки несе ризики, а тому кожному необхідно орієнтуватись на власні аналіз та стратегію.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Inside of Finance
Inside of Finance@Inside_of_Finance

Все про інвестиції та фінанси

42Прочитань
1Автори
0Читачі
На Друкарні з 8 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається