Навчити — найкраще що я можу зробити як керівник

Усе почалося в 2011 коли мені пощастило стати керівником компанії Design and Test Lab. Моя організація проходила декілька етапів розвитку щодо відношення до навчання співробітників. 

На першому етапі в мене не було навіть уявлення, що співробітникам треба щось вивчати, щоб працювати продуктивніше. Ми просто брали замовлення з сайту freelancer.com, виконували їх, заробляли якісь гроші та все в нас було наче добре. Але згодом нам почали надходити складні проекти, як з точки зору технологій, так і з точки зору керування проектами. Ми не знали як їх правильно виконувати, тому робили інтуїтивно, і воно не дуже гарно виходило. Замовники почали відмовлятись від нас, тому що в нас була погана якість, або ми робили проєкти набагато довше ніж ми обіцяли. 

На другому етапі я вже зрозумів, що співробітникам треба щось почати вчити, щоб вони могли виконувати складніші завдання. Але як це я робив? Лише на словах: “Тобі потрібно вивчити автоматичні тести”. Але я не казав де можна це вивчити, яку книгу почитати, який курс пройти, та не говорив, що на це треба виділити якийсь робочий час. Тому таке навчання (якщо його можна назвати навчанням) було дуже неефективним. 

На третьому етапі я зрозумів, що окрім завдання щось вивчити треба дати ще й книгу, за допомогою якої це можна вивчити. Стало вже краще: співробітники хоча б почали цю книгу відкривати, читати, щось запитувати, але результату все ще не було. Найчастіше співробітникам не хватало часу, щоб усе це впровадити на роботі. 

На четвертому етапі ми вирішили дати певний час співробітникам на те, щоб навчатись та впроваджувати це на роботі. Стало дещо гірше, тому що ми ще не мали ніякого результату та й час співробітників спливав в якусь чорну діру. 😂 У звітах забагато часу йшло під назвою “навчання”.

На пʼятому етапі ми вирішили контролювати, що співробітники там впроваджують. І тут я зрозумів одну з найголовніших проблем — не було чіткої програми як впровадити те, що вони вивчають у книгах або десь там в інтернеті. Так, вони вивчали щось корисне, але це було не зовсім те, що ми вимагали на роботі.

І ось на шостому етапі я вирішив обрати найактуальніший для нас напрямок та зробити свій навчальний курс QA Automation Selenium + Python. Цього разу я заклав у програму навчання лише ті знання та навички, які підходять нам. Лише те, що ми використовуємо на роботі. Цього разу результат був вже гарним: ми перекваліфікували деяких співробітників з Manual QA на QA Automation, та й ще найняли талановитих випускників моїх навчальних курсів в First Institute of Reliable Software

А на сьомому етапі ми ще й зробили щотижневий семінар, де спільно працюємо над проблемами впровадження автоматичних тестів, та розробили research & development план, як можна покращити процеси тестування в нашій компанії.

За ці 10 років які я працюю як керівник, то я дійшов до розуміння, що найкраще, що я можу зробити для своїх співробітників — це навчити їх.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Володимир Обрізан
Володимир Обрізан@obrizan

106Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 24 серпня

Більше від автора

  • Чому у програмістів важка робота

    Програмісти стикаються з викликами, оскільки 85% коду проекту - сторонні бібліотеки, які потребують постійного оновлення. Ринок ПЗ конкурентний, інновації часто неефективні, але необхідні для утримання позицій. Це призводить до вигорання, незважаючи на високу оплату.

    Теми цього довгочиту:

    Програмування

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Цілком згоден із вашими думками, було би гарно якби у індустрії було більше розуміння як навчати людей. Ще кожен пункт було би прикольно розгорнути, так як за кожним є ціла історія або навіть декілька

Вам також сподобається