Як підготуватися до НМТ?

Привіт! Це пише людина якій в цьому році випало складати вступні іспити, і якщо ти це читаєш, то скоріш за все найближчим часом матимеш свої. Я не можу сказати яким буде НМТʼ25, але точно можу і хочу поділитися своїм досвідом.

Чого я тут взагалі розкидуюся словами і збираюся давати поради? Слушно. Своє НМТ я склав на 180 - українська мова, 173 - математика, 185 - історія і 173 англійська. Знаю, це не ідеальний результат, але якщо не повторюватимете моїх помилок, зможете краще. Тож візьміть для себе щось із цих порад.

Я назвав це *правилом трьохУ*, далі зрозумієте.

Усвідомленість

Куди ж без неї. Перш за все ви маєте усвідомити що рано чи пізно це мало статися. Усі через це проходили, і ось тепер ваша черга. Якщо раніше думки про НМТ були захмареним майбутнім, то тепер вони мають стати на порядку денному. Знаю не хочеться, але що раніше ви це зробите, то краще. Прийняття - перший крок перед початком праці.

Якщо рішення про складання НМТ ви приймали самі, то маєте чітко визначити свою мотивацію [пояснення] чому ви йдете на цей крок. Можете ненавʼязливо подумати про майбутнє (і потихеньку вже визначатися зі своїм вектором діяльності), про те, які переваги хороший бал може вам принести і чому це важливо. Але я б радив сформулювати її письмово, це стане хорошим орієнтиром.

Коли починати готуватись? Що раніше - то краще. Мабуть найпоширеніша відповідь - з вересня, але якщо хочете почати з літа або інших класів - повністю ваше рішення. Я, наприклад, шкодую що не почав готуватися з літа, хоча така думка й була. Але, якщо ви провтикали літо, осінь, і, можливо, зиму, то хочу сказати що почати ще не пізно. Так, ви, скоріш за все, на встигнете підготуватись на той бал який хотілось би і варто буде працювати інтенсивніше, проте ви завжди зможете покращити свій результат.

Упевненість

Ви маєте бути певними своїх знань, сил та здібностей.

Готуватися з репетитором чи без - дуже особиста справа і залежить від вашого бекграунду. Особисто я готувався самотужки і можу сказати що мені було дуже важко слідкувати за всіма навчальними процесами, і я буквально вигорав у питанні планування. Тож якщо хочете мати стабільний графік і менше тривожитись, репетиторство або онлайн-курси можуть бути для вас непоганим варіантом. Але якщо у вас усе класно з організацією - обов’язково попіклуйтесь виділяти собі час на відпочинок кожного разу коли продумуєте або складаєте свій план. Це явно прибере відчуття провини, адже ви чітко будете знати коли можна розслабитись, а коли й час піднатиснути.

Щодо матеріалів - в інтернеті можна знайти силу силенну вебінарів, тестів, карток, симуляцій, конспектів, мап, порад, іграшок і відео на будь-який колір і смак, так що тут не мені вам радити. Головне - робіть це регулярно! Нехай ви зробите трошки за сьогодні, але не забувайте і не закидайте. Таким чином ви будете тримати себе в тонусі, а нейронні зв’язки довгострокової пам’яті ставатимуть міцнішими.

Важливо виділяти собі “годинки тиші” (без інтернету і навіть книг), коли ваш мозок працюватиме в розсіяному режимі і розкладатиме по поличках те, що ви опрацювали раніше. Повірте, сон - ваш найкращий друг! Тож нехтуйте чим завгодно, але намагайтеся спати якісно і приблизно в однакові години.

І порада на останній день перд іспитом - не хвилюйтесь. Рік уже позаду, і його не повернути. Все, що було в ваших силах, ви вже зробили. Завтра важливий день, але не останній. Прийміть його і дивіться вперед світлими очима. Ви прийдете і зробите те, що мали зробити. А потім просто підете. Кінець.

Уважність

Тут буде коротко. Значна частина тесту лежить на вашій уважності, концентрації, критичному мисленні та увазі до деталей. Це може бути дико для людей у епоху коротких відео, і я відверто не знаю що тут порадити. Але крапля терпіння і віри роблять неможливе реальним.

І наостанок. Не живіть лише ціллю, а й пам’ятайте про себе)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Максим Бутко
Максим Бутко@karooky

Якщо проза – вона тут

227Прочитань
0Автори
3Читачі
На Друкарні з 27 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається