Офлайн або онлайн: який бізнес вибрати?

У світі офлайн- і онлайн-бізнеси тісно взаємопов'язані між собою, тому неможливо розмежувати їх повністю.

Зараз офлайн-бізнес, який ніяк не є онлайн, приречений на стагнацію. В онлайні більше перспектив, більше клієнтів, охоплень та можливостей. Однак є бізнеси, пов'язані з послугами та товарами, які не підуть з офлайну.

Серед них франшизні точки: барбершопи, кав'ярні, пекарні. Або невеликі локальні «острівці» в кроковій доступності. Тому що великі магазини — це великі витрати, коли не зрозуміло, чи «вистрілить» бізнес чи ні.

На сьогоднішній день сфера онлайн-ринку активно розвивається. Однак частка офлайн-ринку все одно набагато вища.

На це є низка причин.

  • По-перше, офлайн-бізнес досить зрозумілий і пов'язаний із реальним життям. Багато підприємців вважають за краще займатися тим бізнесом, який «відчутний» і результати якого можна побачити самому. Що протилежно онлайн.

  • По-друге, для початку офлайн-бізнесу потрібний хоча б мінімальний стартовий капітал. Без початкових вкладень у офлайні практично неможливо розкрутити бізнес.

Більшість офлайн-бізнесу – це підприємці, які давно на ринку. Новачки рідко вибирають такий варіант. Якщо людина перебуває на старті, їй краще вести онлайн-бізнес.

  • По-перше, це дозволяє заощаджувати на витратах, властивих офлайн-бізнесу. Наприклад, на оренді та оснащенні приміщення.

  • По-друге, дає можливості управління та найму співробітників з будь-якої точки світу. Але в онлайні важче підтримувати команду так, щоби вона була бойовою одиницею.

Вести онлайн-бізнес може кожен. На відміну від офлайн-бізнесу, онлайну не потрібен початковий капітал (зазвичай). Ідеї для онлайн-бізнесу без вкладень ви знайдете на нашому каналі Бізнес. Ідеї. Стартапи.

Крім того, в онлайні є можливість автоматизувати процес роботи, оскільки для ефективного розвитку онлайн-бізнесу потрібні різноманітні програми.

Величезний плюс – можливість працювати з будь-якої точки світу, де є інтернет. Наприклад, я часто вів справи (до війни), не перебуваючи при цьому в Україні.

Яскраві приклади онлайн-бізнесумаркетплейси, магазини одягу та аксесуарів, освітні курси. Йти в офлайн їм варто тільки коли є капітал для відкриття точок і явна необхідність. І багато хто робить це, щоб «заякоритися».

Проте комусь справді простіше відкрити кав'ярню, бо він розуміє, що це таке. Ось місце з великою прохідністю, ось кава, ось склянка — і все це коштує певну суму.

Але в сучасних реаліях офлайн-бізнесу все одно не обійтися без онлайн-складника. Обов'язково потрібно підключити просування: наприклад, на Google Картах. Потрібно завести соцмережі, налаштувати рекламу.

У будь-якому разі слід оцінювати конкретну ситуацію. Наприклад, якщо вести бізнес не вийде без прямої комунікації з клієнтами, краще розвиватися і в онлайні, і в офлайні паралельно.

Якщо ж послуги неможливо надавати віддалено, можна розкручувати бізнес в онлайні, при цьому, наприклад, відкрити офіс продажів.

Вибираючи формат ведення бізнесу, відштовхуйтеся не лише від концепції. Аналізуйте, у чому сильні ви та ваші партнери, які у вас є можливості та чи потрібні сторонні ресурси. І пам'ятайте, що найімовірніше бізнесу не обійтися без обох складових.

Ми порадили б підприємцям починати з онлайн-бізнесу, оскільки це набагато простіше, плюс до всього, можна зрозуміти, чи підходить вам цей бізнес чи ні.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

750.7KПрочитань
11Автори
567Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається