Літаючі автомобілі майже тут – і вони електричні

Століття нездійсненної наукової фантастики залишило зрозумілий скептицизм щодо півдюжини компаній, які випустили акції за останні кілька років, пообіцявши комерціалізувати електричні літаки вертикального зльоту і посадки. Не допомагає і те, що більшість акцій цих компаній з тих пір впали на 50% і більше.

Але ці літаючі таксі реальні – і з'являться за кілька років. Ці апарати зможуть перевозити пілота і чотирьох пасажирів на відстань до 160 км, злітаючи як гелікоптер і рухаючись зі швидкістю 320 км на годину – без шуму і вихлопних газів.

Через кілька років електромобілі можуть замінити гелікоптери в міських центрах і навколо них. Через десять років у містах можуть з'явитися сотні електромобілів eVTOL, якими керуватимуть служби спільних поїздок на кшталт Uber. Потенційний потенціал: десятки мільярдів доларів щорічного доходу.

Перельоти, ймовірно, коштуватимуть приблизно стільки ж, скільки сьогоднішні поїздки на таксі, але займатимуть десяту частину часу.

"Авіація історично була прерогативою тих, кому пощастило її собі дозволити. Електричні силові установки мають потенціал, щоб докорінно змінити цю ситуацію", - каже Майкл Пай, портфельний менеджер інвестиційної компанії Baillie Gifford. Компанія Baillie була одним з перших спонсорів Tesla. Зараз вона поставила майже 250 мільйонів доларів на лідера електромобілів Joby і меншу суму на німецьку компанію Lilium.

Joby eVTOL у повітрі
Joby eVTOL у повітрі

До цих компаній варто ставитися серйозно. Демонстрація EVTOL привернула увагу найбільшого натовпу відвідувачів Паризького авіасалону в червні. Після тисяч випробувальних польотів компанії Joby Aviation і Archer Aviation готуються до перших продажів EVTOL Міністерству оборони США. Федеральні регулятори мають намір сертифікувати літак для цивільних польотів до 2025 року, сподіваючись, що послуги повітряного таксі стануть звичним явищем до того часу, коли туристи і спортсмени заполонять Лос-Анджелес на Олімпіаду 2028 року.

"Це не презентації в PowerPoint. Це все технології, які існують і використовуються в електромобілях на дорогах сьогодні. Замість того, щоб електродвигун обертав колеса на землі, він обертає пропелери на літаку", – каже аналітик Canaccord Genuity Остін Мюллер.

Ентузіасти польотів почали замислюватися про електричну енергію близько 15 років тому, коли китайська компанія DJI зробила дрони своїм хобі, а Tesla випустила свої перші родстери. У 2009 році на своєму каліфорнійському ранчо підприємець та інженер Джобен Бевірт разом з кількома колегами заснував компанію Joby Aviation. Вони почали випробовувати електродвигуни та акумулятори на моделях літаків, які могли б злітати і літати, як військові літаки Osprey, вироблені компаніями Textron і Boeing.

Вони не були єдині. Протягом наступного десятиліття десятки стартапів прагнули до електричних польотів в міру того, як з'являлися відповідні технології.

Три технології зробили EVTOL можливими, каже голова компанії Joby Aviation Пол Скіарра. Акумулятори постійно вдосконалюються завдяки мільярдам доларів, які витрачають виробники електромобілів. Карбонові планера полегшують навантаження. А комп'ютеризоване управління стало доступним для малих літальних апаратів.

В результаті літаки мають кілька роторів і акумуляторних батарей. Маючи багато роторів, кожен з них може обертатися повільніше, ніж у традиційних літаках. Це ключ до того, щоб зробити EVTOL у 100 разів тихішим за звичайний гелікоптер.

"Щоб повірити в це, його треба почути. Коли він пролітає над головою, його неможливо відрізнити від фонового шуму. Я порівнюю його з шелестом листя, - каже Пай з Бейлі Гіффордс.

Паливо не буде такою великою вартістю польоту, як сьогодні. Сьогоднішні батареї можуть пролетіти з чотирма пасажирами і пілотом від 80 до 160 км, з швидкою підзарядкою, коли пасажири сідають і виходять з літака. Удосконалення акумуляторів збільшить ці показники.

А завдяки невеликій кількості рухомих частин електричні двигуни можуть бути дешевшими в обслуговуванні, ніж двигуни сучасних малих літаків. Отже, перехід на електричну силову установку дозволить створити безпечніші, тихіші і дешевші літаки, каже генеральний директор Archer Aviation Адам Голдштейн. Він живе через дорогу від Стенфордського медичного центру в Менло-Парк, де щодня літає галасливий гелікоптер. "Я впевнений, що громада була б дуже вдячна, якби їхній наступний транспортний засіб не був таким", – каже він.

Індустрія EVTOL сподівається, що тихі польоти без викидів спонукатимуть міста дозволити частіші польоти і більше посадкових майданчиків, ніж вони дозволяють для гелікоптерів. Для розвитку галузі знадобляться злітні майданчики та інфраструктура для зарядки.

Злетіти стартапам EVTOL допомогла остання інновація: спеціалізована компанія з поглинання. Історія з літаючими електромобілями приваблювала дрібних інвесторів. У 2021 році, коли інвестиційний ажіотаж розростався, одна за одною фірми eVTOL розміщувались публічно. Першою, у серпні 2021 року, вийшла на біржу компанія Joby. Lilium і Archer з'явилися через місяць. Британська Vertical Aerospace стала публічною в грудні того ж року, а в травні 2022 року програма eVTOL виділилася з бразильської аерокосмічної компанії Embrae під назвою Eve Holding.

Публічні розміщення принесли сотні мільйонів доларів капіталу кожному з цих стартапів eVTOL, але акції впали, коли "бульбашка" луснула. Після оголошення Joby про злиття в лютому 2021 року акції компанії впали з піку в $17 до $3,30 до кінця 2022 року. За аналогічний період Archer впав з $18,60 до $1,62, а Lilium – з $15,50 до $1,50.

За словами аналітика Raymond James Саванті Сіта, публічні розміщення зробили індустрію EVTOL занадто публічною на передчасному етапі. Компанії не мали доходів, а інституційні інвестори не виявляли особливого інтересу, коли вона почала висвітлювати свою діяльність. На публічних ринках дійсно немає компаній з доходами.

У той час як публічні ринки охололи до цих електричних літаків, уряди по всьому світу докладають зусиль для заохочення розвитку EVTOL. Агентство авіаційної безпеки Європейського Союзу співпрацює з німецькою приватною компанією Volocopter, щоб сертифікувати літаки компанії до Олімпійських ігор у Парижі в 2024 році. Lilium сподівається отримати європейську сертифікацію до 2025 року.

Заряджання Archer Aviation EVTOL, ліворуч; праворуч салон літака.
Заряджання Archer Aviation EVTOL, ліворуч; праворуч салон літака.

У США делегації з Білого дому та Конгресу відвідали випробувальні центри американських компаній, що займаються розробкою електромобілів, які прагнуть зберегти лідерство Америки в аерокосмічних технологіях. І Joby, і Archer мають замовлення від Пентагону на перші одиниці, які зійдуть з конвеєрів наступного року. Військові випробують їх для перевезення військ і вантажів. Федеральне управління цивільної авіації США розробило нові правила сертифікації безпілотних літальних апаратів та їхніх пілотів. Joby та Archer очікують на сертифікацію FAA незабаром після завершення розробки правил наприкінці 2024 року. Тим часом FAA буде модернізувати свою систему управління повітряним рухом, щоб до 2028 року вона була готова до роботи з повітряними таксі.

Інвестори також знову почали звертати увагу на компанії.

Серед публічних компаній Joby має найкраще фінансування і є явним лідером. При нещодавній ціні в $8,25, ринок оцінює її приблизно в $5,6 мільярдів. Joby є найбільш амбітною серед своїх конкурентів. Вона розробила багато ключових технологій власними силами, відмовившись від аутсорсингового підходу, яким користуються такі аерокосмічні компанії, як Boeing. Але Joby планує бути більше, ніж просто виробником. Вона передбачає великі прибутки від запуску сервісу спільного використання рейсів з додатком, який відправляє автомобіль від свого партнера Uber, щоб доставити пасажирів до і з "аеропорту" Joby. Delta Air Lines і Toyota також підтримують Joby.

Archer – головний конкурент Joby. З ринковою капіталізацією в 1,5 мільярда доларів і близько 600 мільйонів доларів готівки, це улюблена компані фонду Реймонда Джеймса Syth. Компанія може отримати сотні мільйонів передпоставкових коштів протягом наступних кількох років від таких клієнтів, як United Airlines, яка погодилася купити до 300 одиниць. Archer також має підтримку з боку автомобільної промисловості, Stellantis.

З сертифікацією літаків, запланованою на 2026 рік, дочірня компанія Embraer, Eve Holding, можливо, на рік відстає від інших, але її ринкова капіталізація перевищує ринкову капіталізацію Archer. Це, ймовірно, відображає довіру до Embraer, чия позиція допомогла Eve накопичити 2 800 замовлень від авіакомпаній і лізингових компаній. Співзасновник компанії Андре Штайн каже, що минулого тижня Eve розпочала будівництво свого прототипу, простіша конструкція якого може зробити літак на 15% дешевшим, ніж у конкурентів.

Lilium також має замовлення, але вона була зайнята збором достатньої кількості готівки для фінансування через сертифікацію. Її незвичайний літак матиме 36 електричних реактивних двигунів. Німецька компанія має підтримку китайського технологічного лідера Tencent Holdings. Переповнені міста КНР зроблять його великим ринком для повітряних таксі. Залишається з'ясувати, чи зможе цей ринок обслуговувати EHang Holdings, чиї безпілотні літаки з дистанційним управлінням можуть перевозити двох туристів під час екскурсійних польотів. 

Поки так багато стартапів змагаються за лідерство у цій індустрії, гіганти аерокосмічної галузі не сплять. Boeing придбав піонера електричних польотів під назвою Wisk Aero, чиї літаки будуть пілотуватися з землі, як військові дрони. Airbus теж показав прототип EVTOL. Виробник гелікоптерів Textron також має установку eVTOL, і він каже, що йому не потрібно багато витрачати, щоб не відставати від конкурентів електричних польотів.

Syth не здивується, якщо успішні стартапи eVTOL в кінцевому підсумку будуть придбані існуючими компаніями.

Наскільки великий ринок вони захоплять? Кілька років тому Morgan Stanley заявив, що до 2040 року ринок міських авіаперевезень зросте до $1 трлн, захопивши ринок перевезень, які зараз здійснюються автомобілями. Ця "мрія" може стати реальністю. Зрештою, мало хто з перших інвесторів передбачав успіх електромобілів чи спільного використання автомобілів.

Проте безпечніше очікувати, що електромобілі витіснять гелікоптери, які зараз використовують такі міські перевізники, як Blade Air Mobility. Blade і х'юстонський оператор коптерів Bristow Group вже готові: кожен з них домовився про придбання десятків EVTOL. За ціною близько 100 доларів за політ, поїздки eVTOL по містах до 2033 року приноситимуть майже 60 мільярдів доларів на рік.

Наступні 12-18 місяців будуть вирішальними як для Joby як компанії-лідера індустрії, так і для галузі в цілому.

Автор статті на Barron's: Білл Алперт

Переклад: Останній Капіталіст

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

103KПрочитань
0Автори
735Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Енергетичні підсумки червня

    Через переведення частини енергоблоків українських АЕС у плановий ремонт (що забезпечить їх стабільну роботу взимку) та збільшення середньодобової температури, частота та довжина стабілізаційних відключень у червні значно зросла.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика
  • Франція - чому на виборах палає ?

    Цієї неділі пройде перший тур парламентських виборів, і це буде мати неабиякий вплив на майбутнє Пятої Республіки. Бажаємо приємного читання.

    Теми цього довгочиту:

    Франція
  • Ближчий погляд на іноземні інвестиції в казначейські облігації США

    Казначейство США нещодавно почало публікувати зміни в оцінці як частину нової розширеної форми TIC щодо довгострокових цінних паперів (TIC SLT), щоб відрізняти зміни в транскордонних інвестиціях, пов'язані з чистими надходженнями, від тих, що пов'язані з оцінкою.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається